Anahtar Kelimeler: 0

Girişimci Çiftçi…

ÜZÜM YIKAMA VE SERME MAKİNESİ İCAT ETTİ

 

KOLDERE - Saruhanlı İlçesine bağlı Koldere Beldesinde girişimci bir çiftçi, üzüm üretiminin zahmet ve maliyet gerektiren aşamalarından biri olan bandırma ve sergi işlemini kolayca yapabilen ve maliyeti yarıya düşüren makine geliştirdi.

 

Saruhanlı’nın Koldere Beldesinde 350 dekar alanda üzüm üretimi yapan ve aynı zamanda üzüm ve pamuk işletmesi bulunan emekli öğretmen Necdet Gümüşgönül, geliştirdiği makinenin hikayesini ve özelliklerini Kardelen Gazetesine anlattı.

 

Emekli olduktan sonra üzüm üretimine ağırlık verdiğini ifade eden Gümüşgönül, hasat edilen üzümün kurumasını hızlandırmak amacıyla ürünün potasyum karbonat ve zeytinyağı ilave edilmiş suyla yıkandığını ve daha sonra güneş altına serildiğini kaydetti.

 

Bu işlemi insan gücüyle yapmanın hem çok zor hem de maliyetli olduğunu, buradan yola çıkarak bu işi yapabilecek bir makine geliştirmeye karar verdiğini ifade eden Gümüşgönül, şunları anlattı;

 

“Turgutlu ilçesindeki bir demirci ustasına gidip, fikrimi sundum. O bana bu makinenin yurt dışında hazır örnekleri olduğunu söyledi. Biz bazı örneklerden inceledik ama bizim işimizi görecek bir makine bulamadık. Çünkü kimi küçük yapılmış, kiminin kapasitesi az. Biz de bunun üzerine kendimiz bir tasarım yaptık.

 

15 bin lira masraf ederek 2 hafta süren bir çalışmanın neticesinde böyle bir makine geliştirdik. Dalından kesilen üzümü, traktörün çektiği makinenin havuzuna döküyoruz. Üzüm, buradaki fıskiyelerin fışkırttığı su ile yıkanıyor. Yıkama işlemi tamamlanan üzümler, hareket halindeki bantların yardımıyla, makinenin yere serdiği çuvalın üzerine düzenli bir şekilde bırakılıyor.  Üzüm burada güneş altında kurumaya başlıyor.”

 

Geliştirdikleri makinenin 100-150 kişinin kestiği üzümü zorlanmadan yıkayıp serebildiğini, insan gücüyle bu işi yapmanın mümkün olmadığını dile getiren Necdet Gümüşgönül, şöyle devam etti;

 

“Biz makineye 15 bin lira masraf ettik. Ancak makine bu yıl bu maliyeti çıkarır. Çünkü 100 kişinin kesiği üzümü sermek için 5 ekip kurmak gerekir. Her ekipte 10 kişi olduğunu düşünürseniz toplam 50 kişi eder. Ama biz bu makinenin yardımıyla 6 kişiyle 50 kişinin yapacağı işi yapıyoruz.

 

Makine 130 sepet üzümü 10 dakika içinde yıkayıp seriyor. Bu üretici için çok büyük bir nimet. Öyle sanıyorum ki bu makine bölgemizde kısa sürede yaygınlaşacak. Üreticiler tek başına olmasa bile 3-5 çiftçi birleşip bu makineden yaptıracak diye düşünüyorum.”

 

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur ise makineyi incelediğini ve çok faydalı bulduğunu belirtti. Okur makineyi geliştiren üreticiyi kutladı.

 

Muammer Kökcüoğlu



İnşaat işçisi 52 gündür kayıptı... Canlı yayın çıkışında cinayeti itiraf etti!

Korkunç cinayette dehşete düşüren detay! 'Dur yapma, boşanmaktan vazgeçtim' diye yalvarmasına rağmen katletti

Kan donduran vahşet! Cinnet getiren komiser yardımcısı katliam yapıp intihar etti

Bıçaklanan şahıs hayatını kaybetti

Kanlı gece; 1 ölü, 2 yaralı

Yanında çalıştığı patronunu boğazından bıçaklayarak öldürdü

13 gündür aranıyordu, cansız bedeni bulundu

Eski Sevgilisinin Evinde Cinayet: 2 Tutuklama

Boşanma aşamasındaki eşini öldürüp intihar etti

Pencereden düşen yaşlı kadın hayatını kaybetti

'Elimde fotoğrafların var, seni rezil ederim'... Kızının eski sevgilisini öldüren baba cinayeti anlattı

Kayıp Polonyalı turist ölü olarak bulundu

Yeniden yargılanacak olan taciz sanığı hakkında korkutan iddia

Korkunç cinayet

Kan donduran cinayet: Ablasını sırtından bıçakladı!

Bir kişi, eski sevgilisinin arkadaşını bıçakla öldürdü

Bedriye Kılıç cinayeti... Eşi boğarak öldürüp uçurumdan atmıştı! Cesedin bulunması için yeniden arama yapıldı

Kan donduran cinayet

26 yaşındaki genç başından vurulmuş halde bulundu

Akıl almaz cinayet planı Para için önce sahte ilan verdi sonra cinayeti işledi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
25.08.2012 17:26:16 1758 0

Tarih: 25.08.2012 17:26

Haberi Sesli Oku