MANİSA - Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Metin Öztürk Manisa´daki üzüm üreticileriyle bir araya gelerek üzüm hasat ve kurutma çalışmalarını yerinde inceledi. İl Müdürlüğü Konu Uzmanları Ziraat Yük. Müh. Osman Sarı, Ziraat Mühendisleri Köksal Aksu ve Serdar Mersinli´den oluşan teknik heyet ile birlikte bağları ve kurutma alanlarını gezen Metin Öztürk, üzüm hasadı ve kurutma işlemlerini yerinde inceledi. Çiftçilerle bir araya gelerek görüş ve düşüncelerini dinledi. 

Dünyaca ünlü Sultaniye Çekirdeksiz Üzüm hasadının başladığını ve toplanan üzümlerin sergilerde kurutulmaya bırakıldığını ifade eden İl Müdür Vekili Öztürk; ?İlimizde Ağustos ayının ortalarında başlayan kurutma işlemi, Eylül ayının son haftasına kadar devam etmektedir. Üreticilerimizin kurutma işleminde mümkün olduğunca bandırma yöntemini tercih etmeleri gerekmektedir. Eğer püskürtme yöntemi uygulanacak ise bu durumda da daha önce ilaçlamada kullanılan alet ve ekipmanlardan kesinlikle uzak durulması gerekmektedir.

Bağlarda teknik elemanlarımız tarafından yapılan kontroller sonucunda, ilaçlamanın gerekli olup olmadığı saptanmakta, gerekli ise zamanı doğru olarak tespit edilmekte ve üreticiler uyarılmaktadır. Müdürlüğümüz bünyesinde kurulan sms sistemi sayesinde, bu uyarılar üreticilerimizin cep telefonlarına kısa mesaj olarak gönderilmektedir. Bu sayede doğru zamanda, doğru ilaçla ve doğru dozda üreticilerin hastalık ve zararlılarla mücadele etmeleri amaçlanmaktadır? dedi.

Üzüm kuruturken üreticilerin dikkat etmesi gerektiği hususlara değinen Metin Öztürk; ?Üreticilerimiz sergilerini asfalt kenarlarına kurmamalıdır. Bandırma çözeltisi hazırlanırken saf zeytinyağı kullanılmalı, çürük-küflü salkımlar ayrılmalı, temiz üzümle karıştırılmamalıdır. Üzümlerin iyi kuruması için sergiye serilen üzümler ince bir şekilde serilmelidir. Sergiden kalkan üzümler çuvallanırken eski, yırtık, yem ve gübre çuvalları kesinlikle kullanılmamalı temiz, sağlam çuvallar tercih edilmelidir? dedi.

Manisa´nın üzüm potansiyeli hakkında bilgiler de veren Metin Öztürk; ?Bilindiği gibi Manisa Türkiye´de üzüm denildiğinde ilk akla gelen şehirdir. 2015 yılı verilerine göre İlimizde, Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı 40.143 üretici ailemiz bağcılık yapmaktadır. 2015 yılında İlimiz genelinde 784.300 da. alanda 1.271.393 ton üzüm üretimi gerçekleştirilmiştir. İlimiz bağ sahalarının büyük bir kısmını sultaniye çekirdeksiz üzüm çeşidi oluşturmaktadır. Ülkemiz çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde ABD ile birlikte dünyada birinci sırada olup, buna rağmen en fazla kuru üzüm ihraç eden ülke konumundadır? dedi.

Sultaniye çekirdeksiz kuru üzümün gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında artık bir marka haline dönüştüğünün altını çizen Metin Öztürk, ?Önümüzdeki yıllarda üzüm ihracatımızın daha da artması için çiftçilerimizin ürünlerini tekniğine uygun olarak yetiştirmelerini istiyoruz. Hasat ve kurutma çalışmalarında üreticilerimize kolaylıklar diliyor, ürünlerinin bol, kazançlarının bereketli olmasını temenni ediyorum? diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

 



“Kuraklıktan zarar gören çiftçilerimiz yardım kapsamına alınmalıdır”

Türkiye güne akaryakıt zammıyla başladı. 6 gün sonra neler olacak neler

Fenalaşan arkadaşına müdahale etti, ikisi de kalp krizinden öldü

Manisa'daki yabancı nüfus azalmaya devam ediyor

Manisa TSO Meclis Salonuna Mimar Ferdi Zeyrek’in adı verildi

Zeki Bilgin’den “Hurda Davası”na ilişkin açıklama: "Yargılanmışım, ceza almışım gibi gösteriliyor"

Bebeklerine merhum Başkan Ferdi Zeyrek'in ismini verdiler

Sıcak çarpmasından basit önlemlerle korunmak mümkün

Ferdi Zeyrek’in kızı Nehir, TYT’ye CHP Lideri Özgür Özel ve annesiyle geldi

Alaşehir Belediyesi'nden merhum Ferdi Zeyrek için pilav hayrı

Besim Dutlulu'nun ilk ziyareti Ferdi Zeyrek'in mezarı oldu

Başkan Zeyrek'in ölümüyle sonuçlanan olayda 3 şüpheli tutuklandı

Manisa Belediyesi Yeni Akit ve Zekeriya Say için harekete geçti!

Bir Lokma Bin Dua: Ferdi Başkanımızın Aziz Hatırasına

Merhum Başkan Zeyrek anısına hayır yapıldı

Başkan Zeyrek’i kurtarmak için zamanla yarışıldı

SARUHANLI’DA JANDARMA TEŞKİLATININ 186. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ KUTLAMALARI

Havuzlarla ilgili korkutan gerçek

CHP Genel Başkanı Özel, Başkan Zeyrek için düzenlenen mevlide katıldı

Nehir Zeyrek’ten Tepki: ‘O adamı nasıl serbest bırakabiliyorsunuz?’

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 24.08.2016 10:46:54 789 0

Tarih: 24.08.2016 10:46
Haberi Sesli Oku
28.06.2025 17:34:00