ALAŞEHİR - Alaşehir ilçesinde hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde olması nedeniyle bazı üzüm bağlarının filizlenmesi üreticiyi endişelendirdi. Üzüm üreticileri olası bir don olayında büyük zarar görme tehlikesiyle karşı karşıya.
Manisa´nın Alaşehir ilçesinde üzüm asmaları kış mevsiminin ortasında filizlenmeye başladı. Üzümlerin vaktinden önce filizlenmesi üreticileri de endişelendirdi. Üzüm üreticileri önümüzdeki günlerde don olayı yaşanması halinde bütün filizlerin çürümesinden korkuyor. Büyük zarar verebilecek filizlenmelere karşı çiftçiler çaresiz durumda. 
Alaşehir´e bağlı Caberkamara Mahallesi´nde çiftçilik yapan Saadettin Pulat, bağların yeşermesine şaşırdığını belirterek, "On dekarlık bağımda alfons türü üzüm yetiştiriyorum. Geçimimi bağcılık ile sağlıyorum. Yıllardır bağcılık yapıyorum kış ortasında ilk kez böyle bir şey ile karşılaşıyorum. Havalar bu şekilde sıcak olmaya devam ederse bağımın tamamı açacak. İlerleyen süreçte olası bir don olayında bağımın verimi tamamen gidecek. Geçimimi bu bağ ile sağlıyorum. Bankalara borcum var. Ne yapacağımı bilmiyorum? dedi.

"Bağların en az 600-700 saat soğuk görmesi gerekiyor"
Üzüm bağında inceleme yapan Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, ılık geçen kış aylarının bağlar için risk oluşturduğunu belirterek, "Bitkiler aşırı soğuktan zarar gördüğü gibi, kış aylarında belirli bir dönem soğuklanma ihtiyacı karşılanmadığında da olumsuzluk yaşanmaktadır. Bölgemizde kış ayı maalesef yeterince yaşanmadı. Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Kış aylarında bağların en az 600-700 saat soğuk görmesi gerekiyor. Bağ gövdelerindeki sular çekilmediğinden, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar bağların erken uyanmasına neden oldu. Bu aylarda erken uyanma yapan asmalarda, mart ayında eksi 1 ve 2 dereceye düşen sıcaklıklar nedeni ile açılan gözler etkilenir. Bu kez de yan kollar çıkar, ama bunlarda da üzüm olmaz. Yörede, mart soğukları erken uyanma yapan üzüm bağlarında büyük zararlara neden olur. Bunun sonucunda ise çiftçilerimiz çok zor durumda kalır" diye konuştu.
Türk, yaşanan bu tür olaylar için de TARSİM yetkililerinin ayrı bir paket oluşturması gerektiğini belirtti.



Asırlık borsa, yeni yüzyılın binasının temelini dualarla attı

Odun ateşinde 50 yıllık gelenek

Gündüz Bakım Evi ve Çocuk Kulübü Projesinde Çalışmalar Tüm Hızıyla Devam Ediyor

Kafede Bıçaklı Saldırı: Yaralı Cep Telefonunu Bırakmadı

Bu nasıl vicdansızlık! Doğurduğu bebeği çöpe attı

Menopoz bir son değil, yeni bir başlangıçtır

Manisa'da eğitim doğayla bütünleşti: Telefon yerine kitap, ekran yerine doğa

Devrilen motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti

Vali Özkan ve beraberindekilerden şehit ailesine anlamlı ziyaret

Enes Pınar bir ayda iki kez Balkanları fethetti

Seramiksan fabrikasında hırsızlık

Aile faciası: Oğlunu öldürdü, eşini ağır yaraladı

Kadın emeğiyle yerel kalkınma güçlendiriliyor

SMA'lı olarak doğdu, şimdi hasta bakıyor

Ege Üniversitesinin kültür ve sanat etkinlikleri göz doldurdu

Silahlı saldırıya uğrayan okul müdürünün tedavisi devam ediyor

Dünya 2.’si kadın kuaför Denizli’nin gururu oldu

Eski sistem anahtar tarihe karışıyor

Paşaköy zoru başardı: 0-3

Saruhanlı Devlet Hastanesinde Salı günü görev yapacak doktorlar

Bosch Car Service BK Karaoğlu: Güvenli Sürüşün ve Kaliteli Hizmetin Adresi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Çevre 19.01.2018 12:47:41 623 0
Tarih: 19.01.2018 12:47 Güncelleme: 19.01.2018 12:47
Haberi Sesli Oku