SAĞLIK - İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Adem Demirel, ağızdan hap alan ve şeker metabolizması iyi seyreden diyabet hastalarının Ramazan ayında az ve sık beslenmelerini ayrıca bol sıvı tüketmeleri gerektiğini söyledi. 
Konya Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Adem Demirel, vücutta midenin arka kısmında pankreas bezi adında insülin hormonu salgılayan bir organın bulunduğunu ve organın insülin salgılayarak kan şekeri düzenini sağladığını söyledi. Demirel, buradaki insülin salınımının yetersiz olması veya hedef dokudaki etkisinin yetersiz olması nedeniyle kan şekeri yüksekliğiyle giden şeker hastalığının ortaya çıktığını da belirtti.

?Şeker hastalarının kan şekeri değeri yerindeyse ve diyetlerine dikkat edecekse oruç tutabilir?
Ramazan ayının bu yıllarda yaz aylarına denk geldiğini ifade eden Demirel, bununla birlikte uzun açlık periyotları olduğunu kaydederek, ?Neredeyse iftarla sahur arasında 16-17 saat gibi bir açlık vardır. Uzun süre açlık periyotlarından dolayı şeker hastalarında çok ciddi tablolar ortaya çıkabilmektedir. Biz yine de şeker hastalarından kan şekeri değerlerine ve 3 aylık kan şekeri ortalamalarına bakarak iftarda da diyetlerine dikkat edebileceklerinin sözünü alırsak, hastalarımıza oruç tutmayı önermekteyiz. Fakat bu hastalarımızda dahil olmak üzere insülin kullanan hastalarımız hipoglisemi riskinden dolayı dikkatli olmaları gerekmektedir. Hipoglisemi belirti ve bulguları ortaya çıktığında oruçlarını derhal sonlandırıp şekerli su, tatlı gibi yiyeceklerle ilk müdahalelerini yapmalarını ve acil servise başvurmalarını önermekteyiz? dedi.

?Ağızdan hap alan ve şeker metabolizması iyi seyreden hastalar az ve sık beslenmeli ayrıca bol sıvı tüketmeli?
Dr. Demirel, ağızdan hap alan, insülin kullanmayan şeker hastalarının hipoglisemi riskine de dikkat ederek oruçlarını tutabileceklerini fakat iftarda diyetlerine sadık kalmaları gerektiğini dile getirdi. İnsülin kullanan diyabetik hastaların ciddi hipoglisemi riskinden dolayı oruç tutmamalarını önerdiklerini aktaran Demirel, ?Ağızdan hap alan ve şeker metabolizması iyi seyreden diyabetik hastalarımız iftar ile sahur arasında gıdaları 4-5 parçaya bölmelerini, az ve sık beslenmeleri ayrıca sıvıyı bolca tüketmelerini önermekteyiz. Uzun süren açlıktan sonra iftarda insanın kendisini tutması biraz zordur. Sağlıklı insanlara ve özellikle diyabetik insanlara da önerilerimiz iftarda proteinden daha zengin karbonhidrattan biraz daha fakir ve dengeli ve diyetlerine uygun bir beslenme, 1-2 saat sonrasında ise tekrar bir ara öğün şeklinde bir beslenme önermekteyiz? diye konuştu.



Saruhanlı Belediyesi’nden 320 Çocuğa Bayramlık Kıyafet Yardımı

SARUHANLI’DA 21 MART NEVRUZ BAYRAMI COŞKUYLA KUTLANDI

Şehit Görece’nin ailesine Devlet Övünç Madalyası verildi

Manisa’da Devlet Övünç Madalyası ve Berat Tevcih Töreni düzenlendi

Saruhanlı, İzmir’in su kuyusu planına karşı sesini yükseltiyor!

Saruhanlı'dan İzmir'e su kuyusu tepkisi

Acılı babadan yürek burkan paylaşım: "Böyle gittik, dönemedik"

Dumfet Manisa İl Başkanı Balta: DUMFED Manisa'da Teşkilatlanma Hızla İlerliyor

Bakanlık zeytinyağındaki son hileyi ifşa etti! Organik diye satılıyordu içinden çıkanlar şaşırttı

CHP’den Başkan Ekrem Cıllı’ya taşınmaz satışı eleştirisi: "Verdiğiniz sözleri unutmayacağız”

Saruhanlı'dan İzmir’e su aktarımına tepki: Kaderimizle oynamayın, günahtır!

Yunusemre 100. Yıl Meydanı’nda iftar sofrası kurdu

Yunusemre’de Ramazan Çarşısı kuruldu

Gölmarmara'da 2 bin kişilik iftar sofrası

Manisa Büyükşehir’de en düşük maaş 42 bin lira oldu

Lavender Robotics İtalya'dan 2 ödülle döndü

Soma davasına savcılık mütalaasını verdi

Ege'de korkulan oldu! Profesör tehlikenin geldiğini açıkladı

Baba dediği kişi gerçek babasının katili çıktı! Gerçeği DNA testiyle çıktı

Evlerde Ramazan hazırlıkları başladı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 5.06.2017 07:28:22 589 0

Tarih: 05.06.2017 07:28

Haberi Sesli Oku