Uzmanından Ramazan’da beslenme tavsiyeleri
Manisa Merkezefendi Devlet Hastanesinde Diyetisyen olarak görev yapan Sümeyra Kök, ramazan ayında oruç tutanlar için tavsiyelerde bulundu. Sahura mutlaka kalkılması gerektiğini dile getiren Kök, iftar ve sahur arasında 2-2,5 litre su içilmesi gerektiğini vurguladı.
Ramazan ayında oruç tutanların sağlıklarına daha fazla önem vermeleri, iftar ve sahur menüleri konusunda daha dikkatli olmaları gerektiğini dile getiren Merkezefendi Devlet Hastanesi Diyetisyeni Sümeyra Kök, “Yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az 3 öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerekir. Sahura kalkılmaması ya da sahurda sadece su içilmesinin zararlı olduğu unutulmamalıdır. Çünkü bu beslenme tarzı yaklaşık 14 saat olan açlığı, ortalama 20 saate çıkarmaktadır. Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır. Bu durumun aksine eğer sahur öğünü, ağır yemeklerden oluşursa gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski artmaktadır. Bu nedenle sahura mutlaka kalkılmalıdır.” şeklinde belirtti.
“Hamur işlerinden uzak durulmalı”
Diyetisyen Sümeyra Kök, “Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılabilir ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edilebilir. Gün içerisinde aşırı acıkma problemi olanların midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketmesi; aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile hamur işlerinden uzak durulması uygun olacaktır” şeklinde belirtti.
“İftarda hızlı yemekten kaçınmalı”
Dikkat edilmesi gereken bir diğer hususun iftar sofraları için hazırlanan yiyecekler ve bunların tüketim miktarları olduğunu belirten Kök, “İftar sofralarında bir insana yetecek yemeğin 2-3 kat fazlası bulunabilmektedir. İftarda kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır. Yapılan en büyük hatalardan birisi de çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir. Beyin doyma emrini yemekten 15-20 dakika sonra verir. Çok hızlı yemek yendiğinde bu süre zarfında fazla miktarda, enerjisi yüksek besinler yenilir ve bu durum hem sağlık açısından risk oluşturabilir hem de ilerleyen günlerde kilo alımına zemin hazırlayabilir.” şeklinde belirtti.
“Sıvı tüketimine dikkat!”
Su tüketiminin önemine vurgu yapan Kök, “Günde ortalama en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) su içmeye, bununla birlikte Ramazan ayında sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve-sebze suları, sade soda vb. sık sık tüketmeye özen gösterilmelidir” şeklinde vurguladı.



Belediye, Kandilde helva dağıttı

Başkan Balaban'dan İstanbul'a kayyum atanmasına tepki

Somalı şehit madencinin kızı Betül, pilotluk hayaline kavuştu

Saruhanlı'da vefat...

Saruhanlı’da Vefat…

Aigai antik kentinde sağlık için yürüdüler

Turgutlu'da kamyonet takla attı: 2 yaralı

Muaythai Zafer Kupası'nda Saruhanlı fırtınası!

CHP Genel Başkanı Özel, Ferdi Zeyrek'in kızı Nehir'in üniversiteye kaydını yaptırdı

Tel sergiyle üzümün kalitesi 1 numara yükseliyor

Almanya’da yürümekte zorlanırken, Türkiye’de yeniden bisiklete bindi

Ayşe Begüm Onbaşı ve Can Derviş'ten Türkiye Şampiyonası'nda Çifte Altın

Torbalı'da eğitim uçağı düştü… Pilot adayı öldü!

Saruhanlı’da Vefat… Mahalleyi yasa boğan ölüm!..

Hande Ünsal Selendi’de konser verdi

Yakalanmasalardı 30 Ağustos öncesi ülkeyi kana bulacaklardı

Belediye, Kandilde helva dağıttı

Başkan Balaban'dan İstanbul'a kayyum atanmasına tepki

Başkan Aras: "Saldırının İngiltere bağlantılı olduğunu öğrendik"

Vali Akbıyık'tan Başkan Aras'a destek ziyareti: "Saldırganlar en kısa sürede yakalanacak"

Salihli'de adli yıl törenle açıldı

Saruhanlı’da Zafetr Bayramı Coşkusu

SSVD Vakfı personeli grev başlattı

Manisalı muhtarlar taleplerini MASKİ'ye iletti

Milli mücadelenin şehri Demirci'de 'Kurtuluş Festivali' başladı

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur: "Deniz suyunu arıtarak kullanıma sunsunlar"

Barajlar boşaldı, bidonlar doldu

Manisa'da Geçici Koruyucu Aile Modeli tanıtıldı

Vatandaşların Çerçioğlu’na öfkesi sürüyor: Koltuklar bomboş kaldı

MAFOD'tan 19 Ağustos'a özel fotoğraf gösterimi

Alaşehir Belediyesi personeline Didim’de ücretsiz tatil

Manisa'nın 'Yangın Riskini Azaltma Planı' Türkiye'ye örnek olabilir

SARUHANLI KADINLAR BURAYA, Çağan Ata için harekete geçiyor

Hukukta yapay zeka dönemi

Manisa nüfusu hızla yaşlanıyor

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ramazan'da Beslenme 13.03.2024 10:35:00 1969 0

Tarih: 13.03.2024 10:35 Güncelleme: 13.03.2024 10:35
Haberi Sesli Oku

Ramazan'da Beslenme

Ramazan'da Beslenme Haberleri
3.09.2025 09:05:00