MANİSA - Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, üreticilerin tarım sigortası yaptırarak her türlü riske karşı tedbir almalarını istedi. 
İçinde bulunduğumuz ay itibariyle bazı ürünlerde sigorta yaptırma süresinin dolmak üzere olduğunu hatırlatan Hasan Çebi, bağlarda erkenci çeşitlerde 14 Şubat, diğer çeşitlerde ise 28 Şubat tarihinin son gün olduğu konusunda üreticileri uyardı.
Tarım sigortasının önemine değinen Hasan Çebi, ?Üreticilerimiz sigorta yaptırarak dolu, sel, su baskını, fırtına, hortum, deprem ve doğal afetlerin getireceği riskleri karşılayabilirler. Tarımsal afetlerde sigorta çok önemli. Doğal afetlere karşı ürününüz ve emeğiniz güvence altındadır. Üstelik yapılan sigortalara devletin katkısı da bulunmaktadır? dedi.
TARSİM´ in kar amacı güden bir kuruluş olmadığını ifade eden İl Müdürü Çebi şunları söyledi:
?2015-2016 üretim sezonunda Tarım Sigortaları Havuzu TARSİM tarafından kapsama alınacak riskler, ürünler ve bölgeler ile prim desteği oranlarına ilişkin 2015/8248 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı 09.11.2015 tarihinde yayınlandı. Tarım Sigortası uygulaması, bitkisel ürün sigortası, sera sigortası, büyükbaş hayvan hayat sigortası, küçükbaş hayvan hayat sigortası, kümes hayvanları hayat sigortası, su ürünleri hayat sigortası, arıcılık (arılı kovan) sigortası branşlarında yapılmaktadır. Büyükbaş hayvanların sigortaya kabul yaşı 8 güne, küçükbaş hayvanalar için sigortaya kabul yaşı 3 aya indirilmiş olup, gezginci arıcılık yapan üreticilere ait poliçelerde, poliçe vadesi içerisinde nakliyat riski dört kez olarak artırılmıştır. Devlet prim desteği oranı, tüm risklerde yüzde 50 oranında uygulanacak ancak açık alanda yetiştirilen meyvelerde çiçeklenme dönemi dolayısı ile sigorta paketindeki diğer riskler hariç sadece don riskinde 1/3 oranında ek prim desteği olarak karşılanmaktadır. Manisa olarak geçen sene don ve dolu zararları hususunda bir afet yaşadık. İl genelinde, İl Müdürlüğü olarak Başbakanlık Acil Afet Fonundan 35 milyon lira afetzedelere gerçekleşen zarar için ödeme yapılmış, TARSİM ise zarar karşılığı 240 milyon lira ödeme gerçekleştirmiştir. Toplamda ise 275 milyon lira ödeme yapılmıştır.?
Doğal afetleri engellemenin mümkün olamayacağını fakat gerekli tedbirleri alıp, riskleri en aza indirmenin yaptırılacak olan poliçelerle mümkün olduğunu vurgulan Çebi, ?Gerekli hükümleri yerine getirip, zamanında poliçelerini yaptıran üreticilerimiz, Tarsim sistemi sayesinde 2006 yılından bu yana mağduriyet yaşamamıştır. Bu konuda gerek Tarsim yetkilileri gerekse İl ve İlçe Müdürlüklerinde görevli konu uzmanı personelimiz her zaman üreticinin yanında yer almıştır. İl Müdürlüğü olarak Tarsim Bölge Müdürlüğü personeliyle birlikte eğitim ve yayım faaliyetlerimiz devam etmektedir.
Tüm çiftçilerimize hasarsız ve bereketli bir yıl diliyorum. Ürününüz bol, kazancınız bereketli olsun? diyerek sözlerine son verdi.



Vali Özkan’dan Kula ve Selendi ilçelerine ziyaret

Manisa’nın yeni Valisi Özkan'dan ilk açıklama: "Manisa'nın kalkınması ve vatandaşın mutluluğu için çalışacağız"

Başkan Zeyrek: “Manisa için tarihi bir gün”

Hobisi sayesinde hem sağlığına kavuştu hem meslek sahibi oldu

Anne Oğul gözyaşları arasında toprağa verildi

Vali Ünlü, veda ziyaretlerine başladı

Saruhanlı'da Lunapark ve Hediyelik Eşya Sergilerine Büyük İlgi

Vali Ünlü'den duygusal veda konuşması

19 EYLÜL GAZİLER GÜNÜ TÖRENLE KUTLANDI

17. Altın Üzüm ve Kültür Festivali Başlıyor...

Dışişleri Bakanı Fidan Saruhanlı’ya geldi

Narin için ismini değiştirdi

Narin ve kadın cinayetiyle hayattan koparılan kadınların isimleri formaya yansıdı

Vali Enver Ünlü, Saruhanlı İlçesini Ziyaret Etti

Somalı madencilerinin ailelerini üzen karar

Manisa'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yılı kutlandı

Saruhanlı'nın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 102. Yılı Kutlandı

Dilan ve Engin Polat’ın yargılanmasına başlandı

Saruhanlı’da üzüm sergilerini yağmur vurdu

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 8.02.2016 15:56:54 0

Tarih: 08.02.2016 15:56

Haberi Sesli Oku