MANİSA - Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, üreticilerin tarım sigortası yaptırarak her türlü riske karşı tedbir almalarını istedi. 
İçinde bulunduğumuz ay itibariyle bazı ürünlerde sigorta yaptırma süresinin dolmak üzere olduğunu hatırlatan Hasan Çebi, bağlarda erkenci çeşitlerde 14 Şubat, diğer çeşitlerde ise 28 Şubat tarihinin son gün olduğu konusunda üreticileri uyardı.
Tarım sigortasının önemine değinen Hasan Çebi, ?Üreticilerimiz sigorta yaptırarak dolu, sel, su baskını, fırtına, hortum, deprem ve doğal afetlerin getireceği riskleri karşılayabilirler. Tarımsal afetlerde sigorta çok önemli. Doğal afetlere karşı ürününüz ve emeğiniz güvence altındadır. Üstelik yapılan sigortalara devletin katkısı da bulunmaktadır? dedi.
TARSİM´ in kar amacı güden bir kuruluş olmadığını ifade eden İl Müdürü Çebi şunları söyledi:
?2015-2016 üretim sezonunda Tarım Sigortaları Havuzu TARSİM tarafından kapsama alınacak riskler, ürünler ve bölgeler ile prim desteği oranlarına ilişkin 2015/8248 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı 09.11.2015 tarihinde yayınlandı. Tarım Sigortası uygulaması, bitkisel ürün sigortası, sera sigortası, büyükbaş hayvan hayat sigortası, küçükbaş hayvan hayat sigortası, kümes hayvanları hayat sigortası, su ürünleri hayat sigortası, arıcılık (arılı kovan) sigortası branşlarında yapılmaktadır. Büyükbaş hayvanların sigortaya kabul yaşı 8 güne, küçükbaş hayvanalar için sigortaya kabul yaşı 3 aya indirilmiş olup, gezginci arıcılık yapan üreticilere ait poliçelerde, poliçe vadesi içerisinde nakliyat riski dört kez olarak artırılmıştır. Devlet prim desteği oranı, tüm risklerde yüzde 50 oranında uygulanacak ancak açık alanda yetiştirilen meyvelerde çiçeklenme dönemi dolayısı ile sigorta paketindeki diğer riskler hariç sadece don riskinde 1/3 oranında ek prim desteği olarak karşılanmaktadır. Manisa olarak geçen sene don ve dolu zararları hususunda bir afet yaşadık. İl genelinde, İl Müdürlüğü olarak Başbakanlık Acil Afet Fonundan 35 milyon lira afetzedelere gerçekleşen zarar için ödeme yapılmış, TARSİM ise zarar karşılığı 240 milyon lira ödeme gerçekleştirmiştir. Toplamda ise 275 milyon lira ödeme yapılmıştır.?
Doğal afetleri engellemenin mümkün olamayacağını fakat gerekli tedbirleri alıp, riskleri en aza indirmenin yaptırılacak olan poliçelerle mümkün olduğunu vurgulan Çebi, ?Gerekli hükümleri yerine getirip, zamanında poliçelerini yaptıran üreticilerimiz, Tarsim sistemi sayesinde 2006 yılından bu yana mağduriyet yaşamamıştır. Bu konuda gerek Tarsim yetkilileri gerekse İl ve İlçe Müdürlüklerinde görevli konu uzmanı personelimiz her zaman üreticinin yanında yer almıştır. İl Müdürlüğü olarak Tarsim Bölge Müdürlüğü personeliyle birlikte eğitim ve yayım faaliyetlerimiz devam etmektedir.
Tüm çiftçilerimize hasarsız ve bereketli bir yıl diliyorum. Ürününüz bol, kazancınız bereketli olsun? diyerek sözlerine son verdi.



İzmir'de lastik tamircisinde yangın kontrol altında

Dün toprağa verilen şehidin adı, bugün doğan oğluna verildi

Minibüsle çarpışan bisikletli hayatını kaybetti

Emekli ve asgari ücretlilerin zam oranı şimdiden sızdırıldı. "Çıkar bakayım cep telefonunu" diyenler şoke olacak

HPV aşısı olduktan sonra da düzenli kontroller aksatılmamalı

Rektör Kibar fakültelerde ilk ders heyecanını paylaştı

Jandarma'dan incir hırsızlarına suçüstü

Enes Pınar'dan bronz madalya

MasterChef’te haftanın eleneni belli oldu

Akbelen’deki ormana sabah baskını: Zehra Nine henüz 1 gün önce hayatını kaybetmişti

Bankacı kılıklı dolandırıcılara dev operasyon: 53 tutuklama

Öğrenci servisi yoldan çıkıp uçuruma sürüklendi

Otomobil tarlaya uçtu, sürücü ve torunu hafif yaralandı

Göztepe, ligde kaybetmeyen üç takımdan birisi

Çırak bulamayan eşine destek için başladı, motor ustası oldu

Göçükten sağ olarak kurtarılıp alkışlarla karşılanan madenci hayatını kaybetti

Dün toprağa verilen şehidin adı, bugün doğan oğluna verildi

Emekli ve asgari ücretlilerin zam oranı şimdiden sızdırıldı. "Çıkar bakayım cep telefonunu" diyenler şoke olacak

Manisa şehidini gözyaşlarıyla uğurladı

Samet Çini Gözyaşları arasında toprağa verildi

Muharrem Ekici’nin Adı Gençlik Merkezine verilecek

Sarıgöl'de Sultani üzüm yarışması

Şehit Uzman Çavuş Yeşil’in Salihli’deki baba ocağında helallik alındı

Dönerci bir aylık kazancını Gazze’ye bağışladı

Belediyeye bağlı çarşıda kripto madenciliği iddiası

Saruhanlı da toplu ulaşıma 3 araç daha...

Gazzeliler için yola çıkan Milletvekili Ün; "Biz, Kudüs’ü miras sayan bir milletin çocuklarıyız"

Saruhanlı 18. Altın Üzüm festivaline hazırlanıyor

Saruhanlı’da Kurtuluş Coşkusu meydanları sardı

Alaşehir’de kurtuluş coşkusu açılışlar ve konserle taçlanıyor

Zincir marketlerdeki kırtasiye ürünleriyle ilgili skandal iddia!

Belediye, Kandilde helva dağıttı

Başkan Balaban'dan İstanbul'a kayyum atanmasına tepki

Başkan Aras: "Saldırının İngiltere bağlantılı olduğunu öğrendik"

Vali Akbıyık'tan Başkan Aras'a destek ziyareti: "Saldırganlar en kısa sürede yakalanacak"

Salihli'de adli yıl törenle açıldı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 8.02.2016 15:56:54 448 0

Tarih: 08.02.2016 15:56 Güncelleme: 08.02.2016 15:56
Haberi Sesli Oku
15.09.2025 18:09:00