Tütün üreticileri serbest pazar istiyor
- Tüccardan şikayetçi olan üreticiler, "Tütüne hürriyet? diyerek serbest pazar için yetkililere seslerini duyurmaya çalışıyor

(Fotoğraflı)

Ahmet Şükrü Uluçay 
SAMSUN (İHA) - Samsun´un Bafra ilçesinde kırsal kesimdeki tütün üreticileri serbest pazar istiyor. 
Üreticiler ellerinde ?Vergilendirilmiş tütün dünyada olduğu gibi mezat sistemi ile satılsın?, "Tütüne vergilendirilmiş serbest pazar istiyoruz?, "Tütüne hürriyet? yazılı dövizlerle yetkililere seslendi. 
Bafra´da 40 bin dekar alanda tütün üretimi yapılıyor. Tütün üreticileri, ürettikleri tütünü sözleşmeli olarak değil serbest pazarda satılması için yetkililerden yardım bekliyor. Ovada üretilen diğer ürünler gibi ürünlerini pazarda satmak isteyen Ortadurak Mahallesi´ndeki tütün üreticileri Karadeniz´in en kaliteli tütününü ürettiklerini, buna karşılık fiyatların düşük olmasından dolayı para kazanamadıklarını dile getirdiler.
Tek geçim kaynaklarının tütün olduğunu söyleyen üretici Zekayi Yiğit, "Şu anda fiyatlardan memnun değiliz, maliyet çok yüksek. Mazotun 4 lira 50 kuruş olması, gübrenin 90 lira olması bizi memnun etmiyor. İşçiyle yapıldığı için 5 liraya kırıyorlar, 5 liraya diziyorlar, bunun da 10 lira maliyeti var. 10 lira da çapa ile dikim olunca toplam maliyeti 20 lirayı buluyor. Biz 17 liraya sözleşme yaptık. Bunu da böyle vermekte zorundayız. Biz onun için serbest pazar istiyoruz. Serbest pazarda domates veya biber herhangi bir mahsulün satılması gibi biz de bu mahsulümüzü pazarda satmayı düşünüyoruz. İnşallah devlet büyüklerimizden bir gün önümüzün açılacağını bekliyoruz. Biz şu andaki paket üzerine gelirse 1 kilo tütünden 50 paket yapıyor. Biz bunun 3 paketine razıyız. 30 liraya razıyız. Bize şu anda 50 paketten 2 paketini vermiyorlar. Biz istiyoruz ki 50´de 3 paket hakkımız olsun. Karadeniz Bölgesi´nde de en kaliteli tütünü biz üretiyoruz. Kırsal kesimde su olmadığı için tütün haricinde hiç bir şey olmaz. Tütünden sonra buğday yapıyoruz, onu da yiyebileceğimiz kadar. Büyük bir arazimiz yok" dedi. 
Recep Dere, "Tütün para etmiyor. 3-4 tane tüccarın elinde. Hepsi de bir biriyle anlaşmalı şirketler. Tütün fiyatını yükseltmiyorlar. Üretici bu durumda yalnız kalıyor. Serbest pazar olmadığından, tütünümüzü dışarı pazarlayamadığımızdan tütünümüz para etmiyor. Anlımızın terinin karşılığını almak istiyoruz" diye konuştu. 
Şaban Ak, ?Tütünde serbest piyasa istiyoruz. Tüccarlardan kurtulamıyoruz. 17 liradan 18 liradan yukarıya veremiyoruz. Devletimiz buna bir el atsın, çare düşünsün biz bunu istiyoruz" ifadelerini kullandı. 
Hasan Ak isimli üretici ise ?Sulu tarım arazisinde olan da tütünü 17 liraya veriyor, kırsal kesimde olan da 17 liraya veriyor. Ovada sulama sitemi var. Orada verim daha yüksek oluyor. Kırsalın tütünü daha kaliteli ve dayanıklı olur? şeklinde konuştu. 



Saruhanlı’dan tayini çıkan Hâkim ve Savcılara Veda Yemeği

Yangından geriye gözyaşı kaldı

Başkan Balaban, orman yangınlarına dikkat çekti

Yangında öncü araç, yaralıya uçan İHA

Çukurbağ Spor Tesisi'ne merhum Başkan Ferdi Zeyrek'in ismi verildi

Keneyi yakmak isterken ormanı yaktı

Muhammed Yakut hayatını kaybetti: Cinayet mi ecel mi?

Bakan Yumaklı: "Yangınların 6’sı halen aktif, Akhisar’da tek noktaya yoğunlaştık"

“Kuraklıktan zarar gören çiftçilerimiz yardım kapsamına alınmalıdır”

Türkiye güne akaryakıt zammıyla başladı. 6 gün sonra neler olacak neler

Fenalaşan arkadaşına müdahale etti, ikisi de kalp krizinden öldü

Manisa'daki yabancı nüfus azalmaya devam ediyor

Manisa TSO Meclis Salonuna Mimar Ferdi Zeyrek’in adı verildi

Zeki Bilgin’den “Hurda Davası”na ilişkin açıklama: "Yargılanmışım, ceza almışım gibi gösteriliyor"

Bebeklerine merhum Başkan Ferdi Zeyrek'in ismini verdiler

Sıcak çarpmasından basit önlemlerle korunmak mümkün

Ferdi Zeyrek’in kızı Nehir, TYT’ye CHP Lideri Özgür Özel ve annesiyle geldi

Alaşehir Belediyesi'nden merhum Ferdi Zeyrek için pilav hayrı

Besim Dutlulu'nun ilk ziyareti Ferdi Zeyrek'in mezarı oldu

Başkan Zeyrek'in ölümüyle sonuçlanan olayda 3 şüpheli tutuklandı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 20.07.2017 09:58:13 500 0

Tarih: 20.07.2017 09:58
Haberi Sesli Oku
4.07.2025 10:15:00