Tütün üreticileri serbest pazar istiyor
- Tüccardan şikayetçi olan üreticiler, "Tütüne hürriyet? diyerek serbest pazar için yetkililere seslerini duyurmaya çalışıyor

(Fotoğraflı)

Ahmet Şükrü Uluçay 
SAMSUN (İHA) - Samsun´un Bafra ilçesinde kırsal kesimdeki tütün üreticileri serbest pazar istiyor. 
Üreticiler ellerinde ?Vergilendirilmiş tütün dünyada olduğu gibi mezat sistemi ile satılsın?, "Tütüne vergilendirilmiş serbest pazar istiyoruz?, "Tütüne hürriyet? yazılı dövizlerle yetkililere seslendi. 
Bafra´da 40 bin dekar alanda tütün üretimi yapılıyor. Tütün üreticileri, ürettikleri tütünü sözleşmeli olarak değil serbest pazarda satılması için yetkililerden yardım bekliyor. Ovada üretilen diğer ürünler gibi ürünlerini pazarda satmak isteyen Ortadurak Mahallesi´ndeki tütün üreticileri Karadeniz´in en kaliteli tütününü ürettiklerini, buna karşılık fiyatların düşük olmasından dolayı para kazanamadıklarını dile getirdiler.
Tek geçim kaynaklarının tütün olduğunu söyleyen üretici Zekayi Yiğit, "Şu anda fiyatlardan memnun değiliz, maliyet çok yüksek. Mazotun 4 lira 50 kuruş olması, gübrenin 90 lira olması bizi memnun etmiyor. İşçiyle yapıldığı için 5 liraya kırıyorlar, 5 liraya diziyorlar, bunun da 10 lira maliyeti var. 10 lira da çapa ile dikim olunca toplam maliyeti 20 lirayı buluyor. Biz 17 liraya sözleşme yaptık. Bunu da böyle vermekte zorundayız. Biz onun için serbest pazar istiyoruz. Serbest pazarda domates veya biber herhangi bir mahsulün satılması gibi biz de bu mahsulümüzü pazarda satmayı düşünüyoruz. İnşallah devlet büyüklerimizden bir gün önümüzün açılacağını bekliyoruz. Biz şu andaki paket üzerine gelirse 1 kilo tütünden 50 paket yapıyor. Biz bunun 3 paketine razıyız. 30 liraya razıyız. Bize şu anda 50 paketten 2 paketini vermiyorlar. Biz istiyoruz ki 50´de 3 paket hakkımız olsun. Karadeniz Bölgesi´nde de en kaliteli tütünü biz üretiyoruz. Kırsal kesimde su olmadığı için tütün haricinde hiç bir şey olmaz. Tütünden sonra buğday yapıyoruz, onu da yiyebileceğimiz kadar. Büyük bir arazimiz yok" dedi. 
Recep Dere, "Tütün para etmiyor. 3-4 tane tüccarın elinde. Hepsi de bir biriyle anlaşmalı şirketler. Tütün fiyatını yükseltmiyorlar. Üretici bu durumda yalnız kalıyor. Serbest pazar olmadığından, tütünümüzü dışarı pazarlayamadığımızdan tütünümüz para etmiyor. Anlımızın terinin karşılığını almak istiyoruz" diye konuştu. 
Şaban Ak, ?Tütünde serbest piyasa istiyoruz. Tüccarlardan kurtulamıyoruz. 17 liradan 18 liradan yukarıya veremiyoruz. Devletimiz buna bir el atsın, çare düşünsün biz bunu istiyoruz" ifadelerini kullandı. 
Hasan Ak isimli üretici ise ?Sulu tarım arazisinde olan da tütünü 17 liraya veriyor, kırsal kesimde olan da 17 liraya veriyor. Ovada sulama sitemi var. Orada verim daha yüksek oluyor. Kırsalın tütünü daha kaliteli ve dayanıklı olur? şeklinde konuştu. 



Şehit polisin adı kızının okuduğu ilkokula verildi

Şehit Polis Hasan Akoral şehadetinin 17’nci yılında anıldı

Kırkağaç'ta 37. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Emekliler Partisi Saruhanlı İlçe Kongresi Yapıldı

Manisa'da meclis toplantısı sonrası MHP ve CHP'liler arasında arbede

Manisa’da ‘Mavi Dil’ hastalığıyla mücadelede ediliyor

Atatürk ölümünün 86'ncı yılında Saruhanlı’da anıldı

KULA SANDAL MAHALLESİNDE CUMA NAMAZINDAN SONRA YAĞMUR DUASI

SARUHANLI’da CUMHURİYETİN 101. YILDÖNÜMÜ COŞKUYLA KUTLANDI

Kaymakam Acar'dan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Mesajı

CUMHURİYETİMİZİN 101. YILDÖNÜMÜNE YAKIŞIR BİR KORTEJ YÜRÜYÜŞÜ

Cumhuriyetin 101. yıl coşkusu tüm kenti sardı

CUMHURİYETİN 101. YILI KUTLAMA PROGRAMI ÇELENK KOYMA TÖRENİ İLE BAŞLADI

Şehzadeler Belediyesinden Cumhuriyet'in 101. yılına özel konser

SARUHANLI İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜNE TAHSİS EDİLEN ARAÇLARIN KABUL TÖRENİ GERÇEKLEŞTİ

PTT, 184 YAŞINDA!

Başkan Zeyrek, 6 aydaki değişim ve dönüşümü anlattı

Başkan Cıllı, Muhtarlara Kahvaltı Verdi

Tutuksuz yargılanan Kula Belediye Başkanı için hapis talebi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 20.07.2017 09:58:13 0

Tarih: 20.07.2017 09:58

Haberi Sesli Oku