TÜTÜN DİKMEK İÇİN KUYRUĞA GİRDİLER
SARUHANLI - Saruhanlı İlçesinde, tütün üretimindeki kota uygulamasının kaldırılması ve son yıllarda bu ürüne iyi fiyat verilmesi nedeniyle tütün ekmek isteyen 2 bin çiftçi, Ziraat Odasına başvurarak çiftçilik belgesi aldı.
Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 10 yıl öncesine kadar İlçenin kırsal köylerinde temel geçim kaynağı olan tütünün yeniden gözde ürün olmaya başladığını belirtti.
Tütündeki kota uygulaması ve verilen düşük fiyatlar nedeniyle Saruhanlı’da 10 yıldır üretimi azalan tütünde birkaç yıldır hareketlilik yaşandığını ifade eden Okur, şunları kaydetti;
“Kota uygulamasının kaldırılması, bir iki yıldır iyi fiyat verilmesi sonucu İlçemizde geçen yıl bin 900 üretici tütün ekti. Ürünün kilosu 10 liraya kadar satıldı. Bu yıl tütünün kilosunun 15 – 16 lira olacağı yönündeki öngörülerden umutlanan üretici tütüne yöneldi. Şu ana kadar 2 bin üretici Ziraat Odasına başvurarak, tütün ekimi öncesi tüccarla anlaşma yapmada kullanılan çiftçilik belgesi aldı. Odamızda her gün aşırı yoğunluk yaşanıyor. Üretici adeta kuyruğa giriyor.”
Başkan Okur, ilçedeki tütün üretiminin bu yıl yüzde 80 oranında artmasını beklediklerini, en az bin 500 çiftçinin daha çiftçilik belgesi almak için Ziraat Odasına geleceğini düşündüklerini belirtti.
- Fidan Ocakları Hazırlanıyor -
Ege bölgesinde ilk tütün dikiminin yapıldığı Saruhanlı’ya bağlı Tirkeş köyünün Muhtarı Çetin Karadağ ise, araziye ekecekleri tütün fidelerinin yetiştiği fidan ocaklarını hazırlamaya başladıklarını bildirdi.
Köylerinde geçmiş yıllarda para kazanamadıkları için tütün üretimini bırakıp kullandıkları ekipmanları satan üreticilerin yeniden ekipman satın almaya başladıklarını anlatan Karadağ, “Tütün fiyatının bu yıl 15 lira olacağı yönünde beklentiler var. Bunun için umutlanan köylüler hazırlıklara başladı. Fabrikalarda çalışan bazı vatandaşlar bile işini bırakıp tütün ekmek için köye döndü. İnşallah her şey yolunda gider, üreticinin yüzü güler” diye konuştu.
Muammer Kökcüoğlu