Haberi Sesli Oku
  • BIST 100

    9549,89%1,94
  • DOLAR

    34,54% 0,18
  • EURO

    36,00% -0,62
  • GRAM ALTIN

    3005,99% 1,50
  • Ç. ALTIN

    5006,70% 1,01

Türkiye´de 5 yılda 600 bine yakın marka başvurusu gerçekleştirildi

Türkiye´de 5 yılda 600 bine yakın marka başvurusu gerçekleştirildi

Türkiye´de markalaşmanın önemi giderek artıyor. Destek Patent tarafından yapılan analiz, Türkiye´de markalaşma çalışmalarının hız kazandığını, son beş yıl içinde 600 bine yakın marka başvurusu gerçekleştiğini gösteriyor.

Türkiye´de markalaşmanın önemi giderek artıyor. Destek Patent tarafından yapılan analiz, Türkiye´de markalaşma çalışmalarının hız kazandığını, son beş yıl içinde 600 bine yakın marka başvurusu gerçekleştiğini gösteriyor. Geçtiğimiz yıl yapılan başvuru sayısı dikkate alındığında, neredeyse 5 dakikada 1 marka başvurusu yapıldığı görülüyor.

Kurumlar için marka yaratma süreci zorlu ve sabır gerektiren bir süreç. Marka olmak için ilk adımsa isim verip, logo hazırlanıp resmi başvuruların yapıldığı an. Patent ve markalama konularında Türkiye´nin en köklü kuruluşu Destek Patent, TÜRKPATENT´in 5 yıllık verilerini analiz etti.  Son 5 yıllık projeksiyona göre; 2014-2018 yılları arasında 600 bine yakın marka başvurusu yapıldığı görülüyor. 5 yıl içinde en yüksek başvurunun gerçekleştiği yıl ise 2017.  

Marka başvurularında ilk sırada İstanbul, ikinci sırada Ankara yer alıyor

Verilere göre, marka başvurularında ilk sırada İstanbul yer alırken, ikinci sırada Ankara bulunuyor. Ankara´yı sırasıyla; İzmir, Bursa ve Antalya takip ediyor. 

En çok marka başvurusu dijital alanlar üzerine yapıldı

Analizde en çok marka başvurusu yapılan sektörün, alıcı ve satıcılar için online pazaryeri (internet sitesi) sağlama hizmetleri ve satış mağaza hizmetleri olduğu görülüyor. Bu sektörü sırasıyla; yiyecek ve içecek sağlanması hizmetleri, geçici konaklama hizmetleri, eğitim ve öğretim hizmetleri, sempozyum, konferans, kongre ve seminer düzenleme, idare hizmetleri, giyim ve inşaat hizmetleri takip ediyor. Markalaşma adına yıllar içinde sektörler arasında büyük bir değişim yaşanmasa da ilk beşe girmek adına gıda ve inşaat arasında ciddi bir çekişme olduğu fark ediliyor. İnşaat malzemeleri sektörünün ise, 2018 yılında en çok ve en hızlı markalaşan sektörler arasında ilk beşte yer almadığı; onun yerine tekstil sektörünün yükselen bir ivme ile sıralamaya girmesi dikkat çekiyor.  

Marka başvurularının liderleri Arçelik ve Apple

Analizin en ilginç sonuçlarından biri de en çok marka başvurusunda bulunan markalar. Markalaşmada öne çıkan yerli firmalar arasında Arçelik birinci olurken; yabancı firmalar arasında ise Apple başı çekiyor. Yerli firmalar arasında ilk 10 içinde, BİM, Betek Boya ve Kimya, Akbank, Aktif Yatırım, Bilim İlaç, Eyüp Sabri Tuncer, Abdi İbrahim, Ali Raif İlaç ve Doğuş Yiyecek ve İçecek bulunurken; yabancı firmalarda, Daimler, Bristol-Myers, Biofarma, Bayer, British American Tobacco, Avon, Basf, BSH Hausger ve Bein Media yer alıyor. UPL Ziraat ve Kimya, Türkiye Vakıflar Bankası, Ege Seramik ve Royal Halı gibi markalar ise 5 yılda yaptıkları marka başvuruları ile öne çıkan markalar arasında dikkat çekiyor.

2018 yılında 5 dakikada 1 marka başvurusu gerçekleşti

Geçtiğimiz yıl Türkiye´de 120 bin marka başvurusu gerçekleşti. Bu veri, 2018 yılında neredeyse 5 dakikada 1 marka başvurusu yapıldığını gösteriyor. 

Gelecek için markalaşmak gerekiyor

Türkiye´de markalaşma anlamında büyük bir hızlanma olduğunu belirten Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, ?Destek Patent olarak TÜRKPATENT´ten aldığımız son beş yıllık verileri analiz edip, yorumlayarak kendi sektörümüz adına ve ülkemiz gelişimi adına bu önemli raporu paylaşmak istedik. Bu rapor bize ülkemizin ekonomik gelişimi paralelinde bilgiler veriyor. En çok çıkış yapan sektörler, tüm dünyadaki gelişimle birlikte teknoloji ve dijitalleşme alanında olurken; iş ve ekonomi dünyasının kalbinin attığı yer olarak da İstanbul değişmiyor. Markalaşma adına ülkemizin önünde çok uzun bir yol var. Türkiye´nin Ortadoğu ve Avrupa´nın erişim kapısı olması, ülkemizin markalaşma serüvenine büyük katkı sunuyor.Ülkemizin dünya ticaretinde yüksek pay elde edebilmesi ve küresel rekabette başarılı olabilmesi için daha fazla marka yaratması şart. Güçlü Türk markaları yaratmak için de markalaşma stratejileri geliştirilmesi gerekiyor. Türkiye´de markalaşmanın daha da gelişmesi için bütün paydaşlar ile çalışmanın öneminin kavranması lazım. Türk markalarının seslerini dünyanın her köşesinde duyurmak için katma değer yaratılmalı ve geleceğe odaklanılmalıdır? dedi.



ASAYIŞ


POLİTİKA


SON DAKİKA


MEDYA


Foto Galeri Tümü


TÜM HABERLER


Yükleniyor