HABER MERKEZİ - Dünyaca ünlü yıldızlar ile başlayan ve ardından Türkiye’de de beğeniyle takip edilen `Bir kova buz kampanyası` ALS hastalığı (Amyotrofik lateral skleroz) için dikkat çekmeye devam ediyor.

Dünyaca ünlü yıldızlar ile başlayan ve ardından Türkiye’de de beğeniyle takip edilen “Bir kova buz kampanyası” ALS hastalığı (Amyotrofik lateral skleroz) için dikkat çekmeye devam ediyor. ALS hastalığı olan kişiler ile empati kurabilmek ve maddi yardım toplayabilmek için gerçekleştirilen kampanya hızla yayılıyor.

Merkezî sinir sisteminde, omurilik ve beyin sapı adı verilen bölgede motor sinir hücrelerinin kaybı sonucu meydana gelen ALS hastalığının Türkiye`de yaklaşık 3500 ila 5 bin arasında kişiyi etkilediği bildirildi. ALS`nin motor sinirleri etkileyerek kas hareketlerine engel olduğu, hastalığın yüzde 90-95’ı tesadüfi (sporadik), yüzde 3-10’u ailesel (familyal) olarak ortaya çıktığı ifade edildi.

HASTALIĞIN SEYRİ
Genellikle 40 ila 75 yaş arası kişilerde görülen ALS hastalığında kaslarda güç kaybı gözlemlendiğini söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Melih Vural, Hastalığın diğer belirtilerni ise; cisimleri kavrama gücünün azalması, cisimleri tutma ve kaldırmada zorluk hissi, yorgunluk, kas ağrıları, kas krampları, kas seğirmeleri, anlaşılmaz ve bozuk konuşma kol ve bacaklarda zayıflık olarak sıraladı. Kaslardaki güçsüzlük derecesi ve hastalığın ilerleyişinin hastadan hastaya değiştiğini hatırlatan Nöroloji Uzmanı Dr. Melih Vural, "Solunum kaslarının giderek daha fazla etkilenmesi ve buna bağlı solunum güçlüğü hastalıkta gelinen son aşama olur. ALS hastalığında genel olarak duyular, idrar ve bağırsak işlevleri, cinsel işlevler etkilenmez. Kalp kası zarar görmez. Göz kasları çoğu kez en son etkilenen kas olur, kimi zaman da hiç etkilenmez. Kişinin zihni yetenekleri normaldir. ALS hastalığına yakalanan kişilerin 3 ile 5 yıl yaşayabildikleri söylense de, dünyaca ünlü fizikçi Stephen Hawking gibi hastalık ile uzun yıllar mücadele etmekte olan kişiler de vardır.

NASIL TEŞHİS EDİLİR?
ALS hastalığının pek çok kas ve sinir hastalığı ile karışabildiği için tanı konulmasınun uzun zaman alabildiğine dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Dr. Melih Vural, "Tanı için hastalık öyküsü, nörolojik muayene ile manyetik rezonans görüntüleme, elektromiyogram denilen yöntemlerden, kastan parça alınarak değerlendirilmesi ve kan incelemesinden yararlanılmaktadır" dedi.



TARIM VE ORMAN BAKAN YARDIMCISI GİZLİGİDER SARUHANLI’DA HASAR GÖREN BAĞLARI İNCELEDİ

Selendi’de şehitler için sergi açıldı

Türkiye Oryantiring Şampiyonası Manisa’da başladı

Soma’da Ahmet Sula’dan unutulmaz bir seminer

Kula’da Kütüphaneler Haftası coşkuyla kutlandı

Don afetini yaşadı çalışmaya ara vermedi

TBMM zirai dondan etkilenen üreticiler için adım attı

Kaymakam Güldoğan, don afeti yaşayan bağları yerinde inceledi

Vali Özkan: "Çiftçilerimizin yanındayız"

Saruhanlılı çiftçiler için don tehlikesi devam ediyor

Manisa'da don afeti üzüm bağlarına büyük zarar verdi

Don afetinin sadece Sarıgöl’e zararı 2,25 milyar TL

Kaymakam Acar, dondan etkilenen bağları inceledi

Polis Haftası Kutlamaları Başladı

Salihli ve Kula'da Türk Polis Teşkilatı'nın 180. yılı kutlandı

Saruhanlı Belediyesi’nin 2024 Yılı Faaliyet Raporu Oy Birliğiyle Kabul Edildi

Saruhanlı Belediyesi’nden 320 Çocuğa Bayramlık Kıyafet Yardımı

SARUHANLI’DA 21 MART NEVRUZ BAYRAMI COŞKUYLA KUTLANDI

Şehit Görece’nin ailesine Devlet Övünç Madalyası verildi

Manisa’da Devlet Övünç Madalyası ve Berat Tevcih Töreni düzenlendi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 28.08.2014 08:56:18 480 0

Tarih: 28.08.2014 08:56
Haberi Sesli Oku
19.04.2025 16:20:00