Haberi Sesli Oku
  • BIST 100

    9285,26%2,81
  • DOLAR

    34,49% 0,10
  • EURO

    36,41% 0,19
  • GRAM ALTIN

    2956,69% 0,74
  • Ç. ALTIN

    4955,48% 0,56

Türkiye, Aral Gölü felaketine kayıtsız kalmadı

Türkiye, Aral Gölü felaketine kayıtsız kalmadı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı Başkanı Dr. Serdar Çam, Özbekistan`da Aral Gölü felaketinde zarar gören bölge halkına sağlık, tarım ve hayvancılık projelerinde yardım yapılacağını bildirdi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı Başkanı Dr. Serdar Çam, Özbekistan`da Aral Gölü felaketinde zarar gören bölge halkına sağlık, tarım ve hayvancılık projelerinde yardım yapılacağını bildirdi.

TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, geçen hafta "Aral Gölü Bölgesindeki Ekolojik Afet Sonuçlarının Azaltılmasına Yönelik İşbirliğinin Geliştirilmesi" konulu uluslararası konferansa katılmak ve bir dizi projenin açılışını gerçekleştirmek üzere Özbekistan`a çalışma ziyareti gerçekleştirdi.

Özbekistan hükümeti tarafından dünyada yaşanan en büyük çevre felaketlerinden biri olan Aral Gölü`nün kurumasına dikkati çekmek amacıyla Ürgenç’te düzenlenen uluslararası konferansta, 1960’tan önce dünyanın dördüncü en büyük gölü olan Aral Gölü`nün bugün yanlış tarım politikaları, şehirleşme ve bilinçsiz sulama nedeniyle 68 bin kilometrekareden 8 bin 700 kilometrekareye düştüğü belirtildi.

Konferansa 30 ülkeden çok sayıda üst düzey hükümet temsilcisi ve bilim adamlarının yanı sıra Birleşmiş Milletler (BM), BM Kalkınma Programı, Şangay İşbirliği Örgütü, Dünya Bankası ve Asya Kalkınma Bankası gibi çok sayıda uluslararası kuruluşun temsilcisi katıldı.

ARAL GÖLÜ FELAKETİ ULUSLARARASI AKTÖRLERCE TARTIŞILDI

Özbekistan Başbakan Birinci Yardımcısı ve Maliye Bakanı RustamAzimov’un, Özbekistan Cumhurbaşkanı ve Uluslararası Aral’ı Kurtarma Fonu (UAKF) Başkanı İslam Kerimov’un mesajının okumasıyla başlayan konferansta, Aral Gölü’nün su hacminin son 50 yılda 14 kat azaldığına dikkat çekildi.
Özbekistan, Kazakistan ve Türkmenistan’ın Aral Gölü felaketinin etkisi altında kalması nedeniyle, bu gölgelerde yaşayan halkların başta iklim değişikliğinin beraberinde getirdiği çölleşme sorunu olmak üzere sağlık, ekonomik, ekolojik, ve sosyal sorunlar gibi birçok sorunla karşılaştığı vurgulandı. Söz konusu felaketin ülkesel ve bölgesel olmaktan çıkarak küresel bir sorun haline geldiği ifade edilerek, uluslararası ölçekte acil müdahale çağrısında bulunuldu.

BÖLGENİN DEĞİL TÜM DÜNYANIN TRAJEDİSİ

Özbekistan hükümetinin daveti üzerine konferansa katılan TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, konuşmasına, Özbekistan başta olmak üzere Türk ve İslam dünyasının manevi ve ilmi büyüklerini selamlayarak başladı.
Konferansın, karar mercilerinin ve kalkınma aktörlerinin dikkatlerinin sadece bölgenin değil dünyanın en büyük trajedilerinden biri haline gelen Aral Gölü felaketine çekilmesi adına çok faydalı ve yerinde bir etkinlik olduğunu ifade eden TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, felaketin giderilmesi ve bölgedeki sınırlı su kaynaklarının idare edilmesi amacıyla ülkelerin ve uluslararası camianın yoğun bir işbirliği içerisinde hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

ARAL GÖLÜ İÇİN EN YÜKSEK TAAHHÜT TÜRKİYE`DEN

TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, medeniyetin kaynağı olarak gördükleri Orta Asya’ya ve Özbekistan’a, Türkiye olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını, bu kapsamda "Aral Gölü Felaketi" ile ortaya çıkan hastalıklar ile mücadele için gerekli yardımları yapacaklarını söyledi.
Bölgede bulunan Üroloji ve Onkoloji hastaneleri başta olmak üzere sağlık alanındaki projeler için yardım yapacaklarını belirten TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, daha önce yapılan yardımlara ek olarak 10 vilayete de 10 mobil klinik aracı hibe edeceklerini kaydetti.

Özbekistan’daki tarım alanları ve faaliyetleriyle hayvancılığın geliştirilmesin için de 1 milyon dolar bütçe ayıracaklarını söyleyen TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, “Ata yurdumuza olan vefa borcumuz hasebiyle de müşterek tarihimizin ve medeniyetimizin eserlerinin restorasyonu kapsamında da yaklaşık 2 milyon dolar bütçe ayırmayı planlıyoruz” dedi.

TİKA’nın Özbekistan’daki projeleri için toplamda 8 ile 10 milyon dolar arasında bir bütçe ayırmayı öngördüklerini ifade eden Çam, bu rakamın konferansta taahhüt edilen en yüksek meblağ olduğunu, Türkiye’nin bu taahhüdünü Dünya Bankası ve diğer donörlerin izlediğini söyledi.

İKRAMOV`DAN TÜRKİYE`YE TEŞEKKÜR

Özbekistan Başbakan Yardımcısı Ethem İkramov, konferansın gerçekleştiği ülkenin tarihini iyi bilmesi ve konferansa somut desteklerinden dolayı Türkiye’ye müteşekkir olduklarını ifade etti. Kapanış oturumu sonrası TİKA ile Tarım Bakanlığı arasında işbirliği protokolü imzalandı.



ASAYIŞ


POLİTİKA


SON DAKİKA


MEDYA


Foto Galeri Tümü


TÜM HABERLER


Yükleniyor