SARUHANLI -  Ege Üniversitesinde gerçekleştirilen konferansta konuşan Dr. Doğanay, “Akciğer hastalarına umut verici yeni bir medikal görüntüleme tekniği Türkiye'de ilk defa Ege Üniversitesi Hastanesine kazandırılıyor. TÜBİTAK 2232 projesi kapsamında Ege Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Necdet Budak’ın destekleri ile bu çalışmalar hız kazanıyor. Bu çalışma kapsamında piyasa değerleri 250 bin TL ve 1 milyon TL olan medikal cihaz ve yazılımlar geliştirilecek ve daha sonra, akciğer hastalıklarının erken teşhis, tanısında ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesinde kullanılacak” dedi.

Ege Üniversitesi Merkezi Araştırma Test ve Analiz Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi (EGE- MATAL) tarafından “Manyetik Rezonans Akciğer Görüntüleme” konferansı gerçekleştirildi. Ege Üniversitesi EGE-MATAL Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa EGE- MATAL Müdürü Prof. Dr. Suna Timur, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Yaşa, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Konferansı Oxford Üniversitesinden ayrılarak TÜBİTAK’ın Tersine Beyin Göçü Programı ile Ege Üniversitesine dönüş yapan Dr. Özkan Doğanay verdi.

Konferansta konuşan Dr. Doğanay, “Ülkemizde maalesef her üç kişiden birini etkileyen astım, KOAH, akciğer kanseri gibi hastalıklarının ülke ekonomisine oluşturduğu mali yükün yıllık 25 milyar TL ve 75 milyon iş ve okul günü kaybı olduğu tahmin edilmektedir. Bu akciğer hastalıklarının ekonomik ve sosyal yükünün azaltılması ancak modern erken tanı ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi ile mümkün olabilir” diye konuştu.

Akciğer hastalarına umut verici yeni bir medikal görüntüleme tekniği

Ülkemizde son yıllarda başlatılan fen, mühendislik ve medikal teknolojilerinde başlayan araştırma ve geliştirme atılıma bir yenisinin de Ege Üniversitesinden geldiğini belirten Dr. Doğanay, “Akciğer hastalarına umut verici yeni bir medikal görüntüleme tekniği Türkiye'de ilk defa Ege Üniversitesi ve Hastanesine kazandırılıyor. TÜBİTAK 2232 projesi kapsamında Ege Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Necdet Budak’ın destekleri ile bu çalışmalar hız kazanıyor. Bu çalışma kapsamında piyasa değerleri 250 bin TL ve 1 milyon TL olan medikal cihaz ve yazılımlar geliştirilecek ve daha sonra, akciğer hastalıklarının erken teşhis, tanısında ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesinde kullanılacak. Bu cihazlar ve yazılımlar klinik manyetik rezonans (MR) ve bilgisayarlı tomografi (BT) gibi cihazlara entegre edilebilecek. Yapay zekâ ve görüntü işleme algoritmalarının da geliştirileceği daha geniş platformlara akıtılarak gelişecek. Bu yolla Türkiye’nin medikal alanlarda dışa bağımlılığı yerli teknolojilerin geliştirilmesi ile azaltılmış olacak. Buna ek olarak proje kapsamında doktora, yüksek lisans ve lisans düzeyinde öğrenciler yetiştirilecek” dedi.

Çalışma grubunda çok değerli bilim insanları olduğunu ifade eden Dr. Doğanay, “Ege Üniversitesi Hastanesinde çalışan dünyaca ünlü akciğer hastalıkları uzmanları Prof. Dr.  Tuncay Göksel, göğüs cerrahı Prof. Kutsal Turhan ve uzman radyolog Prof. Recep Savaş’ ta çalışmaların klinik test ve denemelerine destek verecekler. İleriki aşamalarda geliştirilen iş birlikleri ile akciğer solunum yolu hastalıkları ve akciğer kanseri gibi hastalıkların tedavisi için geliştirilen yeni ilaç ve tedavi yöntemlerinin etkinliği de ölçülebilecek. Başarılı olması durumunda, bu çalışmaların akciğer hastalıklarının oluşturduğu ekonomik ve sosyolojik etkilerin azaltılmasında büyük rol oynayacağı beklenmektedir. Araştırmada yer almak isteyen lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ve diğer araştırmacılar, hpxmri@gmail.com email adresinden bizimle iletişime geçebilirler” diye konuştu.

Konferansta geleneksel manyetik rezonans görüntülemede zor olan akciğerlerin görüntülenmesine yardımcı olan hiperpolarize Xenon-129 gazı gibi yeni kontrast ajanlarının geliştirilmesine yönelik bilgiler verildi. Dr. Doğanay,   KOAH ve astım gibi yaygın akciğer hastalıklarının erken tanı ve teşhisi için umut veren kontrast ajanı olan Xenon-129 gazının manyetik rezonanstaki kullanımı, onkoloji ve radyolojideki kullanım alanları hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Etkinlik sonunda EGE- MATAL Müdürü Prof. Dr. Suna Timur, Dr. Doğanay’a “Teşekkür Belgesi” verdi.



Bülent Arınç: “Değer Erozyonu Türkiye’yi Bu Hâle Getirdi”

İzmir'de dine, Peygamber Efendimiz'e ve Atatürk'ün annesine hakaret eden kişi tutuklandı

Ekrem Başkan, Yeni Kavşak Projesi İçin İzmir'de

Doğal gazını yakmayarak komşudan geçinene kötü haber

İhmal edilen baca temizliği yangına neden oluyor

Manisa Büyükşehir Belediyesi’nden üretimde rekor yıl

Açılan tapu davası 71 yıl sonra sonuçlandı

Başkan Kaplan'dan Arslan ailesine ziyaret

Zeyrek’ten katılımcı yönetim vurgusu ve imar planı müjdesi

Yenidoğan çetesiyle ilgili yeni gelişme: 13 hastane ve 3 şirkete kayyum atandı

Türk Sağlık Sen'den aile hekimleri ve çalışanlarına tam destek

Manisa'da 3 bin 500 yükümlü topluma kazandırılacak

Devriye görevinde fenalaşarak hayatını kaybeden polis memuruna son görev

Vali Özkan'dan Suriye'deki hapishaneden kurtarılarak vatanına kavuşturulan gencin ailesine ziyaret

Müdür Aktaş’tan vatan için can verenlere vefa: “Şehit emanetleri yalnız değil”

Duvarı kırıp 35 yıllık komşusunun eşyalarını çalmıştı, "Alkolün etkisindeydim" dedi

Manisa'da 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Paneli düzenlendi

Suriye’deki hapisten kurtarılan Saruhanlılı genci yurda giriş yaptı

Erdoğan'ı protesto edip tutuklanmıştı! Sena Eliküçük cezaevinde yaşadıklarını anlattı: Çıplak arama...

Sağlık birimlerinde 26 bin 673 sözleşmeli personel istihdam edilecek

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 19.02.2020 08:35:00 459 0

Tarih: 19.02.2020 08:35

Haberi Sesli Oku