MAGAZİN - Yeşilçam´da 30´dan fazla filmde hem oyuncu hem de yapımcı olarak görev alan Eskişehirli Erdoğan Çakıcı, Fatma Girik ve Türkan Şoray´ı Yeşilçam ile tanıştırdığı, usta oyuncu, Cüneyt Arkın´ın da beyaz perdeye çıkmasına yardımcı olduğu yılları anlattı. Çakıcı, "Türkan Şoray ilk geldiğinde 15 yaşındaydı." dedi.

Abisinin fotoğraf stüdyosunu satması üzerine yapım şirketi açarak Yeşilcam´a giriş yaptıklarını söyleyen Erdoğan Çakıcı, 79 yıllık ömründeki sinema anılarını aktardı. Figüran olarak filmlerde yer almasıyla Yeşilçam ile tanıştığını belirten Çakıcı, "Ben 1950-1951 yıllarında İstanbul Çengelköy´de Kuleli Askeri Lisesinde öğrenciydim. Abim Zeki Çakıcı yani Yeşilcam ismiyle Zeki Çan o zamanlar fotoğrafçıydı. Ben de okul harçlığım çıksın diye haftada bir gün abimde kalarak fotoğraf çekerdim. Yaz tatillerinde de abimde kalarak para biriktirirdim. Bir arkadaş ile tanıştım. O zamanlar Yeşilçam falan yoktu. Abanoz sokağı derdik, yani İstiklal Caddesinin arka tarafında figüran kahveleri vardı. Beni oraya götürdü. Figüran kahveleri Taksim´e giderken sağ taraftaydı, artist kahveleri de sol taraftaydı. Filmlerde yer almaya figüranlık yaparak başladık. 5 liraya, 10 liraya figüranlık yapardık. Bu durum abimin de ilgisini çekmeye başladı. Sonra abim de gelmeye başladı. Yazıhane sahipleri kahvelere gelerek pazarlık yaparak oyuncuları çağırırdı. Sonraları biz de artist kahvelerine gitmeye başladık. Figüranlıktan kurtulduk. Abim işe iyice merak salınca fotoğraf dükkanını satarak Çan Film Şirketini kurduk ve artık film çekip, hem oyunculuk hem de yapımcılık yapıyorduk" dedi.

"O MERAKLI KOMŞU KIZI TÜRKAN ŞORAY´MIŞ"
İlk filmde yaşanan kötü tecrübe sonrası ikinci bir film çekmeye başlayan Çakıcı kardeşler, bu film ile Türkan Şoray´ın Yeşilçam tarafından tanınmasına yardımcı oldular. Türker İnanoğlu´nun da rejisör olarak filmde görev aldığını anlatan Erdoğan Çakıcı, "Borçlarla ´Köyde Bir Kız Sevdim´ filmini çekmeye başladık. Ben de karakol sahnesinde oynamıştım. Şimdi Arka Sokaklar dizisini çeken Türker İnanoğlu ise rejisördü. Baş rolde Panter Emel isimli bir dansöz vardı. Panter Emel abime, komşusunun kızının filmlere çok meraklı olduğunu söylüyormuş. Abim de getirmesini söylemiş. O meraklı olan komşu kızı Türkan Şoray´mış. Annesi ile birlikte geldiler. Hemen fotoğrafını çektik ve baktığımızda çok güzel bir kız çıktı. Ortaokul önlüğü ile gelmişti ve 15 yaşındaydı. Biz oturduk ve bir karar verdik. Türkan Şoray´ı, Panter Emel´in yerine oynatacaktık. Türkan Şoray´ın yaşı reşit olmayınca annesini çağırarak 8 yıllık anlaşma imzaladık. Panter Emel geldi ´Benim getirdiğim kişi benim rolümü aldı´ diye bağırdı, çağırdı. Sonra ´şikayetçi olacağım´ diye gitti. Türkan Şoray dururken onu oynatamazdık" ifadelerine yer verdi.

TÜRKAN MÜREN YERİNE TÜRKAN ŞORAY
Türkan Şoray isminin nasıl doğduğunu açıklayan Çakıcı, abisinin fikrini uygulamaya başladıklarını dile getirdi. İlk afişlerde Türkan Şoray´ın ismini Türkan Müren olarak belirlediklerine de yer veren Yeşilcam oyuncusu Erdoğan Çakıcı, "Yeşilcam artistlerinin çoğunun isminin takma olmasından dolayı ilk önce sinema afişine ´Türkan Müren´ yazdık. Sonra ben korktum o zamanlar, Zeki Müren´in de en iyi zamanlarıydı. Sormadan yazdık diye düşündük ve yeni isim arayışlarına giriştik. Erol Taş da o zamanlar bize yardım ederdi ve küçük rollerde oynardı. Erol Taş, abim Zeki Çan, ben ve Türker İnanoğlu birlikte arayışa giriştik. Kulağa hoş gelen birşey olsun istedik. Sonrasında abim ´Şoray´ dedi. Bir baktık harbiden Türkan Şoray kulağa hoş geliyor. Biz Kırım Tatarıyız, babam da Ahıska Türk´ü. Tatarca´da Şoray güzel ay demek. Türkan Şoray oynadı ve film çekildi. Filmi sattığımız adam çok zengin oldu. O zamanlar filmlerde hep aynı yüzler olduğu için seyirci artık yeni sima arayışındaydı. Türkan Hanım´ın da, Cüneyt Arkın´ın da sinemada birden parlamasının nedeni farklı yüz olmalarıdır. Bir de sinemanın jön aradığı dönemlere denk gelmişlerdi" açıklamalarında bulundu.

"FATMA GİRİK VE ANNESİ BU FİLMDE FİGÜRAN OLARAK OYNADI"
İlk çektikleri filmde Fatma Girik´i annesi ile beraber oynattıklarına anlatan Çakıcı, filmin o dönemde uygulanan yasaklardan dolayı sinemaya giremediğinden bahsetti. Çektikleri filmin sansüre takılması üzerine dükkanın parasının da boşa gittiğini belirten Çakıcı, "İlk çektiğimiz filmin adı ´İstiklal Uğrunda´ oldu. O zamanlar filmler Boğazda, Küçükçekmece ve Büyükçekmece´de su kıyılarında çekilirdi. Çok zorluklar altında filmi çektik. Filmde savaştan dönen askerler vardı. Kimi yayan, kimi de atla dönüyordu. Tarlada çapa sallayan kadınlar vardı. Fatma Girik ile annesi bu filmde figüranlık yapmıştı. Askerlere azık uzatıyorlardı. Filmi bitirdik ve sansüre takıldı. Eskiden sansür çok sıkıydı. ilk sermayemizle çektiğimiz film yayınlanmayınca dükkanın parası da gitti" şeklinde konuştu.
 

"ABİM CÜNAYT ARKIN´I DUBLÖR KONUSUNDA ÇOK UYARDI"
Zeka Çan´ın, Cüneyt Arkın´a dublör kullanması yönünde tavsiyelerde bulunduğundan bahseden Çakıcı, "Abim Cüneyt´e dublör kullanmasını çok söyledi. Malkoçoğlu´nun çekildiği zamanlarda kaburgaları incilmişti ve parmağı çıkmıştı. Abim de zindancı rolündeydi. Abimi dinlememişti ve kendisinin yapacağını söylemişti. Şimdi belden ameliyat oldu. Filmlerde de oynayamıyor maalesef. Cüneyt´i de Yeşilcam´a ben götürmüştüm. Aynı yaştayız, ama ben burada çekilen filmlerde oynamaya devam ediyorum. O da keşke dublör kullansaydı da çok daha uzun seneler oynasaydı. Zaten fazla para da kazanamıyorduk. Para vermezlerdi. Senet yaparlardı, onu da ödemezlerdi. Çok kişide paramız kaldı bizim. Aynı şeyleri Cüneyt Arkın da söylüyor. O kadar filmde oynadı, o kadar hopladı zıpladı ama alamadı karşılığını. Yeşilcam oyuncuların çoğu sürünerek öldü. Yıllarca figüranlık kahvesinde simit ayranla gününü geçiren insanlar, kazanamadılar ve şimdilerde de sokaklarda sıkıntı içinde ölüyorlar. Çoğusu refah içinde bir hayat süremedi. Eskiden para veren yoktu ki. Alkol ve sigara kullanmayanı bile para kazanamadı" diye belirtti.

"FATMA GİRİK´LE BERABER BAŞROL OYNAYACAKTIK"
Fatma Girik ile birlikte ´Seher Yıldızı´ filminin başrolunde oynayacaklarını, fakat kendisinin Eskişehir´e döndüğünü ifade eden Erdoğan Çakıcı, "Seher Yıldızı isimli filmi Erkoç film çekecekti. Fatma Girik ile beni başrol oynatacaklardı. Annem yalnız diye döndüm Eskişehir´e. Abim de bana ´Tam ünlü oldun, firmalar aramaya başladı sen Eskişehir´e gittin´ diye çok kızmıştı. Halen içimde kalmıştır o film. Büyük bir hata yaptığımı düşünüyorum, ama o zaman dönmem gerekiyordu. Sadece annem yalnız diye değil, abimde kalıyordum ve evin bir buçuk odası vardı. Abimin dükkanı da evi de kiraydı. Güzel giyinmek gerekiyordu ve ben abimden de para istemeye utanıyordum. Zaten filmlerden de para kazanamıyorduk. 30 tane filmde oynadım. 3 tanesinde de başroldüm. Başrolde oynadığım filmler, ´Kara Sevdalı Yarim´ , ´Beni Anneme Götür´ filmleriydi. Eskişehir Doktorlar caddesinde ´Mapushane Çeşmesi´ isimli bir film daha çekmiştik orada da başrol oynamıştım. Diğer yarısını da İstanbul´da çekmiştik. Filmin tapusu bizde ama filmi bulamıyoruz bir türlü. Türkan Şoray´ın ilk filminin de kopyasını bulabilsek, film bizim olduğu için abim vefat etti, ama en azından yengeme ve çocuklarına para kazandırırdı. Yerel televizyonlar falan alırlardı. Peşine düştük, ama olmadı, bulamadık. Sonuç olarak oynadığımız filmlerin hiçbiri de yok. El altından satılıyor diye duyduk ama doğru mudur bilmiyorum?" dedi.

"SADECE FİLMLE DEVAM ETSEYDİM BELKİ DE SÜRÜNECEKTİM"
Erdoğan Çakıcı, hayatına Eskişehir´de devam ediyor. Emekli olması ve geçmişte hakemlik dahil bir kaç meslek dalında daha çalışması şimdilerde maddi açıdan sıkıntı çekmesini engelliyor. Kendi deyimi ile, "Sadece film çekerek devam etseydim belki de sürünecektim" Eskişehirli sanatçıların kendisine kliplerde, belediyelerin belgesellerde yer vermesi ise Çakıcı´yı memnun ediyor. Üniversite öğrencilerine de çektikleri filmlerde ücretsiz olarak yardım ettiğini belirten emektar oyuncu Erdoğan Çakıcı, son zamanlarda Eskişehir´de güzel projelerin olduğuna dikkat çekti.



Saruhanlı’nın tarihine, kültürüne ve sosyal yaşamına ışık tutacak “Saruhanlı Kitabı” projesi tüm hızıyla devam ediyor.

"Saruhanlı Kitabı" Gelecek Nesillere Işık Tutacak Bir Kültür Eseri Olma Yolunda

Manisa Büyükşehir Belediyesi, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 51. yıldönümünde, Kıbrıs gazilerini yalnız bırakmadı.

Büyükşehir, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 51. Yıldönümünde Gazileri Unutmadı

Proje ile hem bireylerin güvende kalmasını sağlamak hem de ailelerin kaygılarını azaltarak yaşam kalitesini yükseltmek amaçlanıyor.

Büyükşehir’in “Ben Buradayım” Projesinde Bileklik Dağıtımı Sürüyor

Saruhanlı'da vefat ve Başsağlığı...

VEFAT ve BAŞSAĞLIĞI…

Yapılan operasyonlarda kenevir bitkisi ile toplam 14 şahıs ekipler tarafından gözaltına alındı.

Manisa'da jandarmadan büyük uyuşturucu operasyonu

Manisa’da işlenen bir cinayet gün yüzüne çıktı.

Manisa’da kan donduran cinayet! Genç kız eşarpla boğuldu

Yaşar Üniversitesi yeni eğitim modeliyle öğrencilerine modern, esnek ve bireysel gelişime odaklı bir üniversite deneyimi sunmayı hedefliyor.

Yaşar Üniversitesi’nden yeni nesil eğitim modeli: "4YU: Senin İçin Üniversite"

İzmir Ekonomi’ye ‘YÖKAK’ gururu

Eğitim kalitesine ‘YÖKAK’ tescili

Kütahya Ticaret Borsası (KÜTBO) ev sahipliğinde İş Kurumu ve TOBB iş birliğiyle hayata geçirildi.

KÜTBO'dan istihdama destek

Kütahya'nın Gediz ilçesinde bu yıl 21'incisi düzenlenen Geleneksel Tarhana Festivali'nin üçüncü günü

Geleneksel Tarhana Festivali'nde Hüseyin Kağıt, Gedizlileri coşturdu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz Kurban Bayramı'nda Okluk Koyu'nda genç çifti kabul ederek tebriklerini iletmiş ve düğün davetiyesini bizzat almıştı.

Pençe-Kilit gazisi Üsteğmen Duran dünya evine girdi

Doğru bir planlama ve altyapı ile İzmir’i dünya ölçeğinde termal sağlık merkezi yapabilir

İnciraltı dünya ölçeğinde termal turizm ve sağlık merkezi olabilir"

Çeşme Kalesi'nde açılan sergide Çeşme'nin tarihi yapılar, resim ve fotoğraflarla yeniden hayat buldu.

Tarihi yapılar resim ve fotoğraf karelerinde hayat buldu

Kolon, rektum ve jinekolojik kanserlere bağlı karın zarı yayılımı olan hastalara uygulanan bu ameliyatlar, canlı yayınla toplantı salonuna aktarıldı.

Karın zarı kanserleri tedavisi eğitim programı İzmir’de gerçekleştirildi

Olayda ölü sayısı 3'e yükseldi.

Kütahya'daki patlamada ölü sayısı 3'e yükseldi

Evinde ölü bulunan 17 yaşındaki Afganistan uyruklu kadını öldürdüğü belirlenen şüpheli, yakalanarak tutuklandı.

Manisa’da genç kadını öldüren Afgan tutuklandı

Üç günlük damat kumar borcu yüzünden takılarla birlikte kayboldu

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

Manisalı 15 Temmuz gazisi o geceyi anlattı

Memur-Sen'den 15 Temmuz vurgusu

Saruhanlı’da orman yangınlarına karşı önlem ziyaretleri

Manisa'da 'Paranın doğduğu kent' UNESCO listesinde

Kırkağaç'ta 38. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Serdar Kabaş’ın acı günü

MasterChef 2025’te ana kadro heyecanı! Kıyasıya mücadele de önlüğün ilk sahibi belli oldu

Kıbrıs gazisi Manisa’da törenle toprağa verildi

Manisa’da 4 stratejik yatırıma devlet desteği

Eş katiline 'İyi Hal'le ödül gibi ceza

Genç yaşta kalbine yenildi

Minik Deniz'den şehit babasına son bakış

Şehit Piyade Astsubay Kıdemli Çavuş Fikret Mangura son yolculuğuna uğurlanıyor

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Medya 15.10.2015 09:04:43 814 0

Tarih: 15.10.2015 09:04 Güncelleme: 15.10.2015 09:04
Haberi Sesli Oku
22.07.2025 12:42:00