Anahtar Kelimeler: 0

TÜRK ÜZÜMÜ KİMLİK KAZANDI

 

MANİSA - Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu'nda TÜBİTAK desteği ile 4 yıldır yürütülen çalışma sonucunda Türkiye'deki üzüm çeşitlerinin gen haritaları ve kimlikleri çıkarıldı.

 

Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Akay Ünal, TÜBİTAK destekli hazırlanan proje çalışmalarını 5 araştırma enstitüsü ve 2 üniversite ile işbirliği yaparak yürüttüklerini, projede 2 milyon liranın üzerinde bir bütçe kullandıklarını söyledi.

 

2008'de başlanan çalışmalarda artık sona gelindiğini, 3 ana başlık altında toplayabilecekleri proje sayesinde bağların virüslerden arındırılacağına vurgulayan Ünal, yeni üzüm çeşitleri elde edileceğini belirtti.

 

Gen haritası ve şekil olarak kayıt altına alınacak olan üzüm türlerine kimlik çıkarıldığını anlatan Akay, şunları kaydetti:

 

"Projenin ilk ana başlığına arındırma diyebiliriz. Yani ülkemiz için çok önemli olan üzüm çeşitlerinin hem virüslerden, hem kanserden, agrobacterium vitis yani sertifikasyon sistemine dahil olan tüm etmenlerden tamamıyla temizlenmesi çalışmaları tamamlandı. Böylece hem üreticilerimiz hem de fidancılarımız tamamıyla temiz hastalıklardan arınmış materyalden üretim yapabilecek konuma gelecekler. Bu kapsamda sadece Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu'nda 32 çeşit, 2 anaç ve 49 klondaki tüm materyaller şu anda temizlenmiş durumda."

 

-"100 yeni çeşit üzüm geliyor"-

 

Projedeki bir diğer ayağın ise yeni üzüm çeşidi elde etmek olduğunu belirten Akay, sadece Manisa Bağcılık ve Araştırma İstasyonu'nda 7 bine yakın "fert değerlendirmesi" yaptıklarını, ulusal çapta ise toplam 13 bin adet ferdi kurumlarında değerlendirerek "100 ümit var yeni çeşit" belirlediklerini aktardı.

 

Seçilen 100 çeşidin geniş parsellere aktarıldığını belirten Akay, "Bundan sonraki tescil aşamasında ülkemiz ve Manisamız için 100 yeni çeşit daha kazandıracağız. Bunların içinden seçtiğimiz kaliteli olanları ise üreticimizle buluşturacağız" dedi.

 

Akay, 2011 yılı içinde proje kapsamında hazırlanan 5 yeni ürünün tescil olduğunu, bu çeşitlerin Sultan Bir, Sultan Yedi, Altın Sultani, Manisa Sultanı ve Saruhan Bey diye isimlendirildiğini hatırlatarak, ürünün yetiştiği yöre ve şekline göre yeni çeşitlerin isimlendirilmesi konusunda da kamuoyundan destek isteyeceklerini söyledi.

 

-"Üzümü tanımladık"-

 

Proje kapsamında hem Türkiye için önemli olan çeşitlerin hem de Manisa'nın belli başlı çeşitlerinin gen haritalarının çıkarıldığını ifade eden Akay, fiziki özellik tespitlerinin yapıldığını, üzümlerin kimliklerinin belirlendiğini kaydetti.

 

Akay, sözlerini şöyle tamamladı:

 

"Üzümlerin DNA anlamında, gen anlamında, hem de moleküler ve morfolojik anlamda yaprak tüylülüğünden salkım uzunluğu ve çapına kadar tüm özelliklerini kayıt altına alarak kimliklerini çıkardık. Artık ülkemize ait olan bir üzüm çeşidimiz tüm özellikleri ile uluslararası kotlara sahip olacak şekilde belirlendi. Böylece ürünlerimizin, gen kaynaklarımızın herhangi bir şekilde yurt dışına çıkması durumunda bile çok net bir şekilde 'bu ürünler bizim' diyebilecek durumdayız. Bu kadar geniş bir çalışma mevcut değildi. Bunu da tamamlamış olduk."

 

Haber Merkezi



Demirci’de kayıp kadını arama çalışmaları 7'nci gününde sürüyor

Manisa Ticaret Borsası zeytinde verim ve kaliteyi arttırmak için kolları sıvadı

Elektirik akımına kapılan işyeri ortağı hayatını kaybetti

Salihli'yi fırtına vurdu, ağaçlar devrildi, çatılar uçtu

Turgutlu'da 3 Eve Yıldırım Düştü

Manisa'da cadde ve sokaklar göle döndü, birçok noktayı su bastı

Uzmanında Serviks Kanseri uyarısı

Alkol masasında tartışma kanlı bitti: 1 ölü 2 ağır yaralı

Araç şarampole uçtu: 1 yaralı

Öğrenciler camilerin tarihini yerinde öğreniyor

Manisa’dan Özel Eğitimde Reform Çağrısı: "Sektör Darboğazda, 27 Yaş Sınırı Kalkmalı"

Gülşah Durbay’ın ismi kadın kafede yaşatılacak

Demirci Halısı ICFE 2026 Fuarı'nda Dünya'ya tanıtılıyor

Manisa Büyükşehir Belediyesi'nde bir acı kayıp daha

Gelin, kaynanasına karaciğerini verdi

5 liralık anlaşmazlıkta kan aktı, eniştesini gözünü kırpmadan öldürdü

Marmara Gölü'nü kurtaracak projenin ihalesi tamamlandı

Genç Mizgin gece yarısı fenalaştı, kan donduran gerçek hastanede ortaya çıktı!

Eğitimle sporu birleştirdi, Türkiye ikinciliğine ulaştı

Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Akyol: "Estetik; bireylerde sağlık, sosyal ve psikolojik rahatlama sağlıyor"

Filede büyük heyecan Salihli’de başladı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 3.08.2012 17:50:20 636 0
Tarih: 03.08.2012 17:50 Güncelleme: 03.08.2012 17:50
Haberi Sesli Oku

Ekonomi

Ekonomi Haberleri