Saruhanlı Toplum Sağlığı Başkanlığı ve Saruhanlı Müftülüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen organ bağışı kampanyasında 6 kişi organ bağışında bulundu.
Saruhanlı Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Rabia Kapan, başlattıkları organ bağışı kampanyasının değişik etkinliklerle sürdüğünü bildirdi.
Dr. Kapan Saruhnalı Kardelen Gazetesi Muhabirine yaptığı açıklamada, Saruhanlı İlçe Müftülüğü ile yapılan protokol doğrultusunda Saruhanlı Merkez Camii’nde Cuma günü merkezi sistemle yapılan vaazda organ bağışının önemine vurgu yapılarak cemaate organ bağışına teşvik ettiklerini, cami çıkışında da organ bağışı kampanyası tanıtım broşür ve el ilanları dağıttıklarını ve bunun da hemen meyvesini vererek 6 kişinin organlarını bağışladığını söyledi.
Organ bağışında ülke genelinde olduğu gibi Saruhanlı da da oranın çok düşük olduğunu ifade eden Kapan, şunları söyledi:
"Organ bağışı konusunda başta sağlık personeli olarak tüm kamu kurum ve kuruluşlarında eğitim vererek organ bağışına davet ediyoruz. Farkındalığı artırmak için çalışmaya devam ediyoruz. Amacımız, ihtiyacı olan kişilere organları kazandırabilmek, doğru bilgilendirme yapabilmek, insanlarımızın organ bağışı ile ilgili endişelerini giderebilmek, soru işaretlerine cevap verebilmek."
Dr. Kapan, tüm vatandaşların bu bilinçte olup, Kavurmacı ailesinin yaptığı fedakârlık gibi aynı hassasiyeti göstermesi gerektiğini belirtti.
-Organ Bağışı Nereye ve Nasıl Yapılır?-
İl Sağlık Müdürlüğü, Hastaneler, Aile hekimleri ve Toplum Sağlığı Merkezlerine başvurulması halinde iki şahit huzurunda organ bağış kartlarının imzalanması yeterlidir.
-Kimler organ bağışı yapabilir?-
18 yaş ve üzeri,
Akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışı yapabilir.
Amaç ülkemizde organ bağışı bilincinin yerleşmesine, gelişmesine, yaygınlaşmasına ve organ bağışının artmasına katkıda bulunmaktır.
-Organ bağışı nedir?-
Bir kişinin hayatta iken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi ve bunun belgelendirilmesidir.
-Hangi organlar bağışlanabilir?-
Böbrek, kalp, akciğer, pankreas, ince bağırsak, Dokular; kornea, kalp kapağı, kas dokusu, kemik, kıkırdak, tendon Kompozit organlar; Kol, bacak, yüz ve saçlı deri, deri, üst sindirim yolları, üst solunum yolları.
-Organ bağışının dinen sakıncası var mıdır?-
Diyanet işleri bakanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu; Organ bağışını, insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlanmış ve 06.03.1980 tarih 396 sayılı karar ile organ naklinin caiz olduğunu bildirmiştir. Diğer İslam ülkelerinde ve bütün semavi dinlerde de benzer yaklaşımlar mevcuttur.
-Kur’an-ı Kerim’de-
“Kim de bir insanın hayatını korur ve kurtarırsa bütün insanlara hayat vermiş gibi olur” buyrulmuştur.(Maide Suresi, Ayet 32)