Tarih: 03.10.2019 06:07

TRT Spikeri Oya Eren, İKÇÜ’lü gençlerle buluştu

Facebook Twitter Linked-in

TRT Haber Spikeri Oya Eren, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Medya ve İletişim Bölümü öğrencileriyle bir araya geldi. 

İKÇÜ Medya Merkezi tarafından davet edilen ve İKÇÜ Medya ve İletişim Bölümü Öğretim Görevlisi Ali Kayadibi tarafından  “Konuşma Eğitimi” dersleri kapsamında düzenlenen “TV Haberciliği ve Medyada Kariyer” konulu konferansın konuğu, TRT Spikeri Oya Eren’di. On yıllık deneyimlerini öğrencilerle paylaşan Eren, mesleğe başlangıcına ilişkin bilgiler verdi ve izleyicilere önerilerde bulundu. Eren: “Medyanın hangi mecrasında çalışmak istiyorsanız, o alanın gerektirdiği bilgi ve donanıma sahip olmalısınız. Bulunduğunuz yeri doldurursanız, kimse size engel koyamaz. Farkınızı bilginiz ve çok çalışmakla gösterin” dedi.

Çoklu kariyer yapan kişilerin mesleğindi daha başarılı olduğunu, yaşamdan da daha fazla zevk aldığını ifade eden Oya Eren, meslek seçiminde insanın en iyi bildiği ve yapabildiği işlerden yola çıkması gerektiğini söyledi. Medyanın özellikli bir iş kolu olduğuna dikkati çeken Eren, bu yüzden bilginin ve kişisel özelliklerin önem taşıdığına dikkat çekti. “Medya, kişilerden öncelikle bilgi, hızlı karar verme yeteneği ister. Güncel olaylara ilgi duymak, sürekli kendini yenilemek, bilgilerini tazelemek, uzun ve zorlu çalışmalara dirençli olmayı gerektirir. Medyada fark yaratmak için öncelikle normal işleyişi kavrayıp, kişilik özelliklerinize göre özgün katkılar sunmalısınız. Buna bulunduğunuz yere değer katmak diyebilirsiniz. Radyo, televizyon, gazete, dergi, halkla ilişkiler temelde aynı duyarlılığı gerektirir. Ancak, her biri kişiden ayrı özellikler ve bilgiler talep eder. Örneğin televizyonda spiker ve sunucu olmak istiyorsanız, çok okumanız, hep okumanız gerekir. Hep önceden yazılmış değil, bazen canlı yayında görüntü üzerine konuşmanız gerektiğinde yeterli bilgi ve birikiminiz yoksa herkesin gördüklerini tekrar edip durursunuz. Bilgi biriminiz varsa, hem izleyeni bilgilendirir hem rahat edersiniz” diyen Oya Eren, öğrencilerin sorularını da yanıtladı.

TRT Spikeri Oya Eren, televizyon yayıncılığını teknik boyutuna ve kamera arkasına dair merak edilen konuları anlattı. Eren, şunları söyledi:  “Medya gibi özellikli bir iş kolunda başarılı olmanın tek altın kuralı yoktur. Bilgi çeşitliliği sizi her alanda rahat ettirir. Bu yüzden usta gazeteci, televizyoncu veya bu işin duayenleri size yol gösterip bilgilerini aktarır. Ancak tecrübe zamanla ve hayatın tümünde kazanılır. Başkasına aktarılmaz, sadece o kişinin yaşadıkları hakkında bilgi verir. Çünkü tecrübe özeldir ve aktarılamaz. Bunun için okumak çok değerli bir alışkanlıktır. Mutlaka okuyun ama çok okuyun.”

Program kapsamında İKÇÜ Rektör Yardımcısı, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Gökçe’yi de ziyaret eden Oya Eren, genç iletişimcilerin her zaman yanında olduğunu, kendisine ihtiyaç duyulduğunda destek vermeye hazır olduğunu söyledi. Prof. Dr. Gökçe de, “TRT ekranlarından milyonlara haber aktaran bir spikerin üniversitemizin davetini kabul edip gelmesi gençlere önemli katlılar sağlayacaktır. Oya hanıma ve programda emeği geçenlere teşekkür ederim” dedi.

Program sonunda İKÇÜ Medya Merkezi Müdürü Doç. Dr. Nazım Ankaralıgil, Oya Eren’e üniversite ve öğrenciler adına teşekkür belgesi ve çiçek verdi.

OYA EREN KİMDİR?

Oya Eren, İzmir’de doğdu. İlköğretim yıllarını Türkiye’nin 6 farklı kentinde; İzmir, Erzincan, Erzurum, Iğdır, Diyarbakır ve Konya-Seydişehir’de geçirdikten sonra liseyi yine çok sevdiği İzmir’de, 60.Yıl Anadolu Lisesi’nde tamamladı. Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, Klasik Filoloji Bölümünü bitirdi. Ankara Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Gazetecilik Bölümü’nde Yüksek Lisans derecesini aldı.

Milli Eğitim Bakanlığı ve Yunanistan Hükümet bursuyla Yanya Üniversitesi’nde Yunan Dili ve Kültürü üzerine eğitim aldı. İtalya, Venedik Ca’ Foscari Üniversitesi’nde Ermeni Dili ve Kültürü Bölümü’nde yaz kurslarını takip etti.

Ankara Üniversitesi Ermeni Dili ve Kültürü Yüksek Lisans Programıyla başladığı Ermenice dil eğitimine Ermenistan’da devam etti. Gümrü’de bulunan Sivil Toplum Kuruluşlarında staj yaptı. Yine aynı ülkede çok sayıda gençlik projesinde yer aldı.

Üniversite yıllarında stajyer olarak girdiği Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Ermeni Araştırmaları Enstitüsü’nde Stratejist-Analist ve Ermenistan Uzmanı olarak 6 sene çalıştı. ASAM’da ayrıca Ermeni Araştırmaları Dergisi’nin Yazı İşleri Müdürlüğü’nü yaptı. Ermeni Meselesi ve Güney Kafkasya’ya ilişkin hafta içi her gün çıkarılan Günlük Bülten’in editörlüğünü yaptı.

Türkiye-Ermenistan İlişkileri, Güney Kafkasya, Karabağ Sorunu, ve “1915 Olayları”yla ilgili çok sayıda makale, analiz ve yorum yazılarıyla Uluslararası ilişkiler alanında pek çok dergi ve akademik yayına katkıda bulundu. ABD’de yayımlanan Forum Gazetesi’nde köşe yazarlığı yaptı. Ermenistan, Gürcistan ve Azerbaycan’da pekçok organizasyonda yer aldı. Bölgeye ilişkin proje ve konferanslarda katılımcı olarak bulundu.

17-24 Mayıs 2008 tarihinde Gürcistan Parlamento Seçimlerini İzlemek Üzere Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi (ODIHR) bünyesinde Uluslar arası Gözlemcilik Görevini üstlendi.

ASAM’ın kapanmasının ardından yine bir düşünce kuruluşu olan Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM)’de Türkiye-Ermenistan İlişkileri üzerine analist-uzman olarak çalıştı. Burada da hakemli-akademik dergi olan Ermeni Araştırmaları’nın yazı işleri müdürlüğünü üstlendi.

Bu sürede Sunuculuk-Spikerlik dersleri almaya başladı. TRT Türk Haber Merkezi’nde editörlükle başlayan televizyon hayatı TRT Dış Haberler’le devam etti. Bu sürede de Ermenistan’a davetli olarak gitti ve Türkiye-Ermenistan ve Gürcistan ilişkilerini kapsayan bir projede yer aldı.

6 aylık dış haberler deneyiminin ardından yeniden TRT Türk Haber Merkezi’nde çalışmaya başladı.

ABD’de bulunan Uluslararası Gazeteciler Merkezi’nin davetlisi olarak Washington ve New York’ta Türk-Ermeni gazetecilerin katıldığı bir eğitim programında yer aldı. New York Üniversitesi Gazetecilik Yüksek Lisans Programının derslerini takip etti ve CUNY TV’de staj yaptı.

TRT Türk’teki Haber Editörlüğü, Spor Spikerliği ve program sunuculuğu görevlerinin ardından 2016 yılında TRT HABER’de haber spikerliği yapmaya başladı.

Halen TRT HABER’de haber bültenleri ve yurttan haberlerin yer aldığı programları sundu. Halen TRT HABER’de Cumartesi ve Pazar günleri sabah 07.00/10.00 arası “Günaydın Haftasonu” haber programını sunuyor.

Oya Eren’in en büyük tutkusu otomobiller. Motorsporlarını yakından takip eden Oya Eren, aynı zamanda lisanslı bir otomobil yarışçısı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —