9285,26%2,81
34,49% 0,10
36,41% 0,19
2956,69% 0,74
4955,48% 0,56
SARUHANLI - Saruhanlı İlçesi Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi´ndeki terör olaylarından kaçan kişilerin mevsimlik işçi olarak çalıştıklarını söyledi.
Doğu ve Güneydoğu´daki terör olayları sonrası kentlerinden ayrılanların bir bölümü, soluğu Manisa´nın da aralarında bulunduğu batıdaki kentlerde aldı. Böylelikle önceki yıllarda bahar ve yaz mevsiminde batı illerinde mevsimlik işçi olanların sayısında artış oldu. Saruhanlı İlçesi´ne bağlı Alibeyli Mahallesi´nde biber hasadı yapan Mardin´in Kızıltepe İlçesi´nden gelen işçiler, zor şartlar altında çadırlarda yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. Önemli bölümünü kadınların oluşturduğu 90 mevsimlik işçi, biber topluyor, çapa yapıyor.
GEÇEN YIL SURİYELİ ÇOKTU, BU YIL İSE YOK
Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, geçen yıl Suriyeli işçilerin çok olduğunu ancak bu yıl Doğu ve Güneydoğu illerinden mevsimlik işçilerin geldiğini söyledi. Okur, şöyle dedi;
"Saruhanlı´nın Alibey Mahallesi´ne biber hasadı için Doğu ve Güneydoğu illerinden mevsimlik işçiler geliyor. Geçmiş yıllarda ilçemizde Suriyeliler çoktu, onun yerine Güneydoğu ve Doğu bölgelerinden gelen işçi kardeşlerimiz var. Bunun en büyük sebebini terör olaylarına bağlıyoruz. Oradan kaçan vatandaşımızın burada ekmek parası kazanmaya çalışıyor. Bu da bizim işimize geliyor. İşçi açığımız var. Onlar da kazanıyor biz de kazanıyoruz. İlçeye bu yıl yaklaşık 1500-2 bin civarında işçi Doğu ve Güneydoğu illerinden geldi."
"İŞÇİYDİ PATRON OLDU"
Saruhanlı´ya 16 yıl önce mevsimlik işçi olarak gelen Murat Özgel, şimdi 150 dönüm tarlayı işlettiğini söyledi. Kendisi para kazanırken memleketinden gelen kişilere iş imkânı sağladığını dile getiren 5 çocuk babası Özgel, şöyle kouştu:
"2000 yılında buraya işçi olarak geldim. Şimdi üretici olarak çalışıyorum. Zaman zaman zor zamanlar yaşıyoruz. 2010´da tarla kiralamaya başladım. 150 dönüm yerim var. Biber ve domates ekiyorum. Yanımda çalıştırdığım işçiler, bizim memleketlimiz. Yanımda çalışan 90 kişi var. Yevmiye usulü çalıyorlar. Dikim, çapa yevmiyesi 43 lira. Toplama yevmiyesi 45 lira. Mardin´den geldim, şimdi de oradan gelen kişilere iş imkânı sağlıyorum. Kendimi burada yabancı gibi hissetmiyorum" diye konuştu.
MEMLEKETTE İŞ YOK
Mardin Kızıltepe´den çalışmak için ailesiyle birlikte gelen Abdurrahim Çapat, "Memlekette iş yok, buraya çalışmaya geliyoruz. İşten çok memnunuz. 5-6 ay çalışıyoruz. Yaz ayları gelsin diye sabırla bekliyoruz" dedi.
Mahallenin nüfusunun yaz aylarında 1000 kişi arttığını söyleyen yerli halktan Serhat Badak, mevsimlik işçilerden memnun olduklarını söyledi. Badak, şöyle konuştu:
"Murat Özgel daha önce işçi olarak geldi. Şimdi kendi başına çalışıyor. Mardin´den işçiler getiriyor. Mahallenin nüfusu yaz aylarında 1000 kişi artıyor. Hem esnaf için hem de buradaki vatandaşlar için iyi. Saruhanlı´da mahsul erken çıktığı için mevsimlik işçiler ilk buraya geliyor."