Türkiye gündeminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, termik santrallere baca gazı filtresi takma zorunluluğunu erteleyen yasayı veto etmesinin yankıları sürüyor.

Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever, vatandaşların haklı tepkilerine neden olan tartışmada, sorunun kök sebebinin yine gözardı edildiğini belirtrek, “Sayın Cumhurbaşkanımızın, ‘Belki bazı termik santraller kapanır, onların kaybını doğalgaz santralleri ile karşılarız’ söylemini duyunca, yağmurdan kaçarken doluya tutulma riskimizin yüksek olduğunu hissettik.” dedi.

Vatansever, Türkiye’nin halen 83 bin Megavat olan kurulu gücü içinde ithal kömüre ve doğalgaza dayalı enerji üretimi yüzde 42 gibi çok yüksek bir seviyede olduğunu hatırlattı.

Bu orana linyit kömürü ile çalışan santraller de eklendiğinde, kurulu güç içinde yüzde 53’lük bir payın söz konusu olduğunu vurgulayan Vatansever, şu değerlendirmeyi yaptı:

DOĞALGAZDA İTHALATA BAĞIMLILIK ORANI %98

“İthalata bağlı bir enerji kaynağından kaçarken, bir başka ithal kaynağa, hepimizin hafızalarında kötü hatıraları olan doğalgaza daha fazla bağımlı olmamızın ulusal çıkarlarımıza aykırı olduğunu düşünüyoruz. On yıl öncesine kadar yüzde 50’lere yaklaşan doğalgazdan elektrik üretimini, büyük zahmetler, yenilenebilir enerji vizyonumuzun değişmesi ve yatırımların önünün açılması ile yüzde 30’lara kadar indirebildik. Bu bile doğalgazda yüzde 98 gibi astronomik bir ithalat bağımlılığına sahip bir ülke için çok yüksek bir orandır. Bize göre yüzde 20 ve altına indirilmesi gerekir. İthal kaynaklara bağımlılığımızı artıracak politikalardan vazgeçilmeli”

Türkiye’nin katma değeri düşük mallar ihraç ettiği dövizinin önemli bir bölümünü enerji ithalatına harcadığını hatırlatan ENSİA Başkanı,  ithal kaynaklara bağımlılığı artırmak yerine; rüzgâr, güneş, biyokütle ve jeotermal gibi yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarına sahip çıkmanın daha doğru olduğuna inandıklarını dile getirdi.



Büyükşehir’den don zararına uğrayan üreticilere destek

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

Manisa'da gökyüzünü balonlar renklendirdi

Vali Özkan makamını devretti

23 Nisan okullarda da coşkuyla kutlandı

Demirci’yi çocuk sesleri şenlendirdi

Manisa'daki festivalde 2 ton hamsi dağıtıldı

TARIM VE ORMAN BAKAN YARDIMCISI GİZLİGİDER SARUHANLI’DA HASAR GÖREN BAĞLARI İNCELEDİ

Selendi’de şehitler için sergi açıldı

Türkiye Oryantiring Şampiyonası Manisa’da başladı

Soma’da Ahmet Sula’dan unutulmaz bir seminer

Kula’da Kütüphaneler Haftası coşkuyla kutlandı

Don afetini yaşadı çalışmaya ara vermedi

TBMM zirai dondan etkilenen üreticiler için adım attı

Kaymakam Güldoğan, don afeti yaşayan bağları yerinde inceledi

Vali Özkan: "Çiftçilerimizin yanındayız"

Saruhanlılı çiftçiler için don tehlikesi devam ediyor

Manisa'da don afeti üzüm bağlarına büyük zarar verdi

Don afetinin sadece Sarıgöl’e zararı 2,25 milyar TL

Kaymakam Acar, dondan etkilenen bağları inceledi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Çevre 16.12.2019 07:50:00 746 0

Tarih: 16.12.2019 07:50
Haberi Sesli Oku
26.04.2025 09:13:00