TEKNOLOJİ - Aile Danışma Fatma Çakır, artan şiddet olaylarının, dizi ve filmlerden özenilmesinin yanı sıra aile içinde verilen eğitimden de kaynaklandığını söyledi.

Son zamanlarda Türkiye'de görülen şiddet olaylarında sürekli artış yaşanıyor. Özellikle kadınlara yönelik taciz ve cinayetlerin her geçen gün sayısı artıyor. Bu tür suçlara karışan şüphelilerin yaş ortalamalarının da düşük olması dikkat çekiyor. Öte yandan yapılan araştırmalarda aile düzeni olmayan, ailesinden şiddet görmüş ya da şiddet olaylarının yaşandığı ortamda büyümüş kişilerin suç işleme oranlarının yüksek olduğu yapılan testlerle kanıtlandı. Küçük yaşta başlayan teknoloji çılgınlığı çocukları ailelerinden uzaklaştırarak yalnızlaştırdığı da şiddete yönelmelerinde etken olarak gösteriliyor.

Konuyla ilgili konuşan Aile Danışmanı Fatma Çakır, geçmiş yıllarda aile yapısından dolayı ‘biz' kelimesinin kullanıldığını ancak günümüzde bu kelimenin ‘ben' olduğu ve aileler içinde bir bütünlüğün oluşmadığını söyledi.

BABANIN GÖLGESİ YETER SÖZÜNDEN, BABANA BİLE GÜVENME SÖZÜNE GELDİK”

Geçmişte aile içinde bulunan güvenin günümüzde olmadığını ifade eden Çakır, Geçmişte aile yapımızda her zaman ‘biz' kelimesi ilk olmuştur. Ne olursa olsun ailede direk olarak baba görülürdü. ‘Babamın gölgesi yeter' sözü aslında bize ailenin ne kadar kıymetli olduğunu anlatan en güzel söz. Bunun yanı sıra anne evin bütün sıkıntısını çözen, her şeyine koşan, yerine geldiğinde evin hizmetçisi, yerine geldiğinde evin hanımı olandı. Evlat ise bir evin umuduydu. Herşey evlada bağlanırdı. Peki şimdi ne oldu? Gün değişti, zaman değişti. Ben son zamanlarda izlenilen televizyonlardaki program ve dizilerinde bu durumda etkisinin olduğunu düşünüyorum. Bugünlere baktığımızda ‘Babamın gölgesi bile yeter' sözünden döndük ‘babana bile güvenmeyeceksin' sözüne. Bence en acı cümle bu. Eskiden güven demekti baba” diye konuştu.

AİLELER ÇOCUKLARI İLE VAKİT GEÇİRSİN”

Çocukların şiddete meyilli olmaması için ailelerin çocuklarıyla zaman geçirmesinin önemine değinen Çakır, konuşmasının bir bölümünde şunları söyledi:

Ben bu konuda ailelerimizi özellikle uyarıyorum. Çocuklarımızla zaman geçirilelim. Çocuklarımızla kaliteli bir zaman geçirmek demek, alıp onları alışveriş merkezlerine, oyun salonlarına gitmek demek değildir. Onlarla yemek yapmaktır, bir oyuncakla oynamaktır, en basiti sohbet etmektir, kaliteli zaman geçirmek. Bundan dolayı anne ve babaların akıllarına kaliteli zaman denilince alışveriş yapmak gelmesin. Bir gülüş, bir sıcak kucaklama da çocuklar için güzel bir hediyedir. Bir evi temizleme de onlara hediyedir. Evi temizlemek çocuklara tertip düzeni öğretir. Bu sayede çocuk aynı zamanda dağıtmamayı, kirletmemeyi öğretir. Anne veya babanın verdiği emeğin ne kadar zor olduğunu öğrenir. Bu nedenle anne ve babalar çocuklarıyla etkin zaman geçirsin.”

TEKNOLOJİNİN ÇOCUĞUNUZ İLE SİZİN ARANIZA GİRMESİNE İZİN VERMEYİN”

Ailelerin çocuklarına güven duyması gerektiğini sözlerine ekleyen Çakır, çocukların 5 yaşında kadar aileden eğitim aldığını söyledi. Aile Danışmanı Çakır, aile tarafından öğretilen eğitimlerin yıllarca süre gelen yazılı olmayan davranış biçimleri olduğunu belirterek, 5 yaşına kadar gösterilen kurallar bir yerde yazmaz. Hepimiz gördük. Her zaman söylenir, biz babadan anneden böyle gördük diye. Ailede görülen kurallar bizim okulda gördüğümüz kurallar gibi değildir. Aile çocuklara kendi içinde eğitim verir. Eğitim verirken, kendi içinde sınavda yapar. Birebir gözlemler, ben bunu çocuğuma öğrettim ama yapıyor mu? diye. Aile eğitim verirken, şiddetten uzak durarak, çocuklarına insanı, doğayı sevmesini öğretmelidir. Böyle büyüyen bir çocuk şiddete eğilimli olmaz. Çocuğu sevmek çok önemlidir. Çocuklarınızı sevin ve ona sık sık seni seviyorum cümlesini kullanın. Bunu söylemekten çekinmeyin. Ona güvendiğinizi belli edin ve her zaman yanında olduğunuzu söyleyin. Çünkü güven çocuk için çok önemlidir. Çocuk ailesinin kendisine güven duyduğunu bilmez ise, ister istemez bunu diğer maddelerle tamamlamaya çalışır. Yeri gelir silah olur bu, yeri gelir şiddet olur. Bu tür şiddet olayları ise son günlerde haddini aşacak seviyeye gelmiştir. Çocuklarımızın izledikleri çizgi filmlere kadar dikkat edelim. Zamanın çoğunu televizyon karşısında geçirmesine izin vermeyelim. Ellerinde sürekli telefon veya tablet olmasın. Bunların maddi ve manevi çok fazla zararı vardır. Özellikle bu tür cihazlar çocuk ile sizin aranızda kopukluğa neden olmaktadır” diye konuştu.



Saruhanlı’nın Bedeller Mahallesi sakinlerinden ALİ KOYUNCU vefat etti.

VEFAT ve BAŞSAĞLIĞI…

Solunum yetersizliği nedeniyle 3 gündür yoğun bakımda olan CHP'nin eski Genel Başkanı Altan Öymen, hayatını kaybetti.

Altan Öymen hayatını kaybetti

Jhon Duran'ı kadrosuna katan Fenerbahçe'de Youssef En-Nesyri'nin ayrılık ihtimali yükselmişti.

Fenerbahçe'ye piyango vurdu! Yıldız oyuncuya öyle bir talip çıktı ki...

Son dakika... Murat Çalık hastanenin 1. katından 11.katına alındı.

Murat Çalık hakkında şoke eden karar!

bir süredir mücadele ettiği hastalık sonucu vefat eden eski belediye başkanlarından Muhittin Dalgıç’ın kardeşi Zahir Dalgıç toprağa verildi.

Zahir Dalgıç son yolculuğuna uğurlandı

Yuntdağı Ortaköy’de düzenlenen turnuvaya 14 ilden yaklaşık 500 sporcu katıldı.

Tekvando kulüplerarası minikler turnuvası başladı

Beyaz eşya alışverişi yapan onlarca vatandaş mağdur: Mağaza kapalı, ürünler ortada yok

Düğün arifesinde büyük şok: Ürün de yok muhatap da

Yüzlerce kilo ağırlığındaki mermerin altında kalan Furkan Avcu, hastanedeki yaşam savaşını kaybetti.

Mermer tablanın altında kalan 19 yaşındaki genç hayatını kaybetti

Sporcuları ve teknik ekibi tebrik eden Vali Işın, Avrupa Şampiyonası'nda da aynı azim ve başarıyla ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceklerine inandığını ifade etti.

Vali Musa Işın, Türkiye Şampiyonu Kütahya Ecofirm Ayak Tenisi Takımını ağırladı

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği'nin (EKODOSD) Çarşamba Söyleşileri'nde bu hafta Kuşadası'nın deniz kıyısındaki tek lagünü olma özelliği taşıyan Kocagöl'e dikkat çekildi.

Doğaseverler Kocagöl'e dikkat çekti

24 yıl hapis cezasıyla aranan ve izini kaybettirmeye çalışan firari şahıs, JASAT ekiplerince kıskıvrak yakalandı.

Hırsızlık suçundan aranan şahıs JASAT'tan kaçamadı

Şezlong kavgası baltalı cinayetle bitti, yakalanmamak için yangın çıkarttı

Baltalı dehşet: 1 ölü

Almanya'da düzenlenen Rhine-Ruhr 2025 Dünya Üniversite Oyunları'na Eskişehir'den katılan Eda Nur Tulum, Türkiye'yi temsilen yarışmalara katılıyor.

Eda Nur Tulum, Rhine-Ruhr 2025 Dünya Üniversite Oyunları'nda Türkiye'yi Temsil Ediyor

Suriye'de çatışmalar sürüyor, görüşmelerde ilerleme sağlanamadı.

Suriye'de Baas Rejimi Son Buldu: Yeni Yönetim ve Çatışmaların Sürekliliği

1. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte katıldığı programda Kral III. Charles ile sohbet eden Gül'ün lüks çantası, etkinliğin önüne geçti.

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Müzik kariyeri boyunca sayısız şarkıya ve sanatçıya hayat veren Sezen Aksu, bu kez sesiyle değil görünümüyle gündeme geldi.

Sezen Aksu alışılmış imajına veda etti

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

Manisalı 15 Temmuz gazisi o geceyi anlattı

Memur-Sen'den 15 Temmuz vurgusu

Saruhanlı’da orman yangınlarına karşı önlem ziyaretleri

Manisa'da 'Paranın doğduğu kent' UNESCO listesinde

Kırkağaç'ta 38. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Serdar Kabaş’ın acı günü

MasterChef 2025’te ana kadro heyecanı! Kıyasıya mücadele de önlüğün ilk sahibi belli oldu

Kıbrıs gazisi Manisa’da törenle toprağa verildi

Manisa’da 4 stratejik yatırıma devlet desteği

Eş katiline 'İyi Hal'le ödül gibi ceza

Genç yaşta kalbine yenildi

Minik Deniz'den şehit babasına son bakış

Şehit Piyade Astsubay Kıdemli Çavuş Fikret Mangura son yolculuğuna uğurlanıyor

Başkan Zeyrek'in aile fertleri adına sahte sosyal medya hesabı açmışlar

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Sanat 10.03.2015 09:18:36 966 0

Tarih: 10.03.2015 09:18 Güncelleme: 10.03.2015 09:18
Haberi Sesli Oku
19.07.2025 11:59:00