Saruhanlı´ya gelen Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Bağcılık ve Üzüm Araştırma Komisyonu Başkanı, AK Parti Manisa Milletvekili İsmail Bilen, sağlık açısından ve zihin fonksiyonlarının gelişmesi için günde 20 gram üzüm tüketilmesini tavsiye etti.

Bilen ayrıca, üzüm üreticilerinin çok ciddiye alınabilecek, çözülemeyecek bir sorununun da olmadığını söyledi.

Bağcılık sektörü ve üzüm üreticilerinin sorunlarının araştırılarak alınacak tedbirlerin tespit edilmesi amacıyla kurulan TBMM Bağcılık ve Üzüm Araştırma Komisyonu, çalışmalarını Saruhanlı´da sürdürdü.

Saruhanlı Ziraat Odasını ziyaret eden heyet üyeleri bir araya geldi.

 AK Parti Manisa Milletvekili İsmail Bilen´in komisyon başkanlığını yaptığı heyette AK Partili ve CHP´li milletvekilleri yer aldı.

´GÜNDE 20 GRAM ÜZÜM TÜKETİLMELİ´

Ziyarette açıklamalarda bulunan ve üzümün tüketiminin teşvik edilmesi gerektiğini söyleyen Milletvekili İsmail Bilen, "İlk olarak kendimiz bu alışkanlığı edinmeliyiz. Günde en az 20 gram üzüm tüketilmeli. 2-3 günde bir de olsa biz kendimiz bu üzümü tüketmeliyiz. Sağlık açısından, zihin fonksiyonlarının gelişmesi açısından üzüm yenilmeli" diye konuştu. Üzüm üreticilerinin ve ihracatçılarının sorunlarıyla ilgili de konuşan Bilen, şunları söyledi:

"Özellikle sezon başlangıcında küçük üreticileri koruyacak bir kurumun bulunmaması fiyat istikrarsızlığına neden oluyor. Üzüm toplansa bile, küçük üretici elindeki mahsulü tüketmiş görünüyor. İhracatçılarımızın da bir kısmı yaş üzüme destek talebinde bulundu. Kooperatiflerimizin ve birliklerimizin de talepleri var. Onların da stok kurumunun oluşturulması ve lisanslı depoculuğun bir an önce hayata geçirilmesi konusunda kamu desteği talepleri var. Bunlar çözülebilecek sorunlar. Çok ciddiye alınabilecek sorunlar değil, büyütülecek sorunlar değil. Arz fazlasının yaşandığı yıllarda biraz bu sorunu yaşıyoruz. Bu mağduriyeti engelleyecek kurumların devreye girmesi ile mağduriyet engellenmiş olur. Üreticinin, birliklerin, kooperatiflerin genel talebi Toprak Mahsulleri Ofisi´nin ya da yetkilendirilecek bir kurumun sezonun başlangıcında piyasaya müdahale etme, fiyat istikrarını sağlama noktasında devletin elinin bu işin üzerinde olduğunu hissettirmemiz lazım. Biraz da girdi maliyetlerinden dolayı da şikayet var. Desteklemelerle yükün hafifletilmesi talebi var."

"Çözülemeyecek sorunlar yok"

İki günlük ziyaretleri kapsamında tespit ettikleri sorunlardan da bahseden Bilen şunları söyledi: "Özellikle sezon başlangıcında küçük üreticilerimizi, müstahsili koruyacak bir kurumun bulunmaması fiyat istikrarsızlığına sebebiyet veriyor. Daha sonra üzüm toparlansa bile küçük üretici, müstahsil elindeki mahsulü tüketmiş görünüyor. Bize gelen şikayetlerden bir tanesi bu. Diğer çerçeveden bakıldığında da ihracatçılarımızın bir kısmı yaş üzüme destek talebinde bulunuyor. Birliklerimizin ve kooperatiflerimizin talepleri var. Onlar da stok kurumunun oluşturulmasını ve lisanslı depoculuğun biran önce hayata geçirilmesi hususunda birliklere, kooperatiflere kamu desteği, devlet desteği, bakanlık desteği talepleri var. Bunlar da çözülebilecek sorunlar. Çok ciddiye alınacak sorunlar değil belki, büyütülecek sorunlar değil. Arz fazlası yaşandığı yıllarda bu sorunu yaşıyoruz. Bu da iklim şartlarına bağlı zaman zaman. Dolayısıyla bu mağduriyeti engelleyecek kurumların, bu sene yapmış olduğumuz gibi Toprak Mahsulleri Ofisinin, başbakanımızın talimatıyla devreye girmesi sonucunda bu mağduriyet engellenmiş oldu. Üreticinin genel bir talebi hatta birliklerin, kooperatiflerin, borsalar aynı şeyi söylüyor. Onların da talepleri Toprak Mahsulleri Ofislerinin yada yetkilendirilecek kuruluşların sezonun başlangıcında piyasaya müdahale etme, fiyat istikrarı sağlanması noktasında. Devlet gücünün elinin bu işin üzerinde hissettirmemiz lazım. Biraz da girdi maliyetleriyle ilgili sıkıntılar var. Bununla ilgili olarak da destekleme yükün hafifletilmesi konusunda talepler var."

Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur ise, ziyaretlerinden dolayı TBMM Bağcılık ve Üzüm Araştırma Komisyonuna teşekkür etti.



Belediye, Kandilde helva dağıttı

Başkan Balaban'dan İstanbul'a kayyum atanmasına tepki

Somalı şehit madencinin kızı Betül, pilotluk hayaline kavuştu

Saruhanlı'da vefat...

Saruhanlı’da Vefat…

Aigai antik kentinde sağlık için yürüdüler

Turgutlu'da kamyonet takla attı: 2 yaralı

Muaythai Zafer Kupası'nda Saruhanlı fırtınası!

CHP Genel Başkanı Özel, Ferdi Zeyrek'in kızı Nehir'in üniversiteye kaydını yaptırdı

Tel sergiyle üzümün kalitesi 1 numara yükseliyor

Almanya’da yürümekte zorlanırken, Türkiye’de yeniden bisiklete bindi

Ayşe Begüm Onbaşı ve Can Derviş'ten Türkiye Şampiyonası'nda Çifte Altın

Torbalı'da eğitim uçağı düştü… Pilot adayı öldü!

Saruhanlı’da Vefat… Mahalleyi yasa boğan ölüm!..

Hande Ünsal Selendi’de konser verdi

Yakalanmasalardı 30 Ağustos öncesi ülkeyi kana bulacaklardı

Belediye, Kandilde helva dağıttı

Başkan Balaban'dan İstanbul'a kayyum atanmasına tepki

Başkan Aras: "Saldırının İngiltere bağlantılı olduğunu öğrendik"

Vali Akbıyık'tan Başkan Aras'a destek ziyareti: "Saldırganlar en kısa sürede yakalanacak"

Salihli'de adli yıl törenle açıldı

Saruhanlı’da Zafetr Bayramı Coşkusu

SSVD Vakfı personeli grev başlattı

Manisalı muhtarlar taleplerini MASKİ'ye iletti

Milli mücadelenin şehri Demirci'de 'Kurtuluş Festivali' başladı

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur: "Deniz suyunu arıtarak kullanıma sunsunlar"

Barajlar boşaldı, bidonlar doldu

Manisa'da Geçici Koruyucu Aile Modeli tanıtıldı

Vatandaşların Çerçioğlu’na öfkesi sürüyor: Koltuklar bomboş kaldı

MAFOD'tan 19 Ağustos'a özel fotoğraf gösterimi

Alaşehir Belediyesi personeline Didim’de ücretsiz tatil

Manisa'nın 'Yangın Riskini Azaltma Planı' Türkiye'ye örnek olabilir

SARUHANLI KADINLAR BURAYA, Çağan Ata için harekete geçiyor

Hukukta yapay zeka dönemi

Manisa nüfusu hızla yaşlanıyor

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Gündem 27.03.2018 18:31:26 445 0

Tarih: 27.03.2018 18:31 Güncelleme: 27.03.2018 18:31
Haberi Sesli Oku
3.09.2025 09:05:00