SAĞLIK - Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Şakir Aydoğan, “İdrar yolu taşlarını düşürmek doğum ağrısından daha şiddetlidir" dedi.

Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Şakir Aydoğan, “İdrar yolu taşlarını düşürmek doğum ağrısından daha şiddetlidir. Bu nedenle taş düşürürken tıbbi yardım almak, hem taşın düşmesine kolaylık sağlar hem de ağrısız taş düşürmenize yardımcı olur” dedi.

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Meydan Şubesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Şakir Aydoğan, "İdrar yolu taşları böbrek içinde, böbrekle mesane arasındaki ‘üreter’ denilen ince uzun kanal içinde, mesanede ve dış idrar yolu içinde olabilir. Belli sürede idrarla atılamayan taşlar kanamaya, idrar yolu enfeksiyonuna ve dolayısıyla böbrek fonksiyonlarında bozulmalara, piyelonefrit denilen ağır böbrek hastalığına yol açar. Bu nedenle taş düşürürken bir üroloji uzmanından uygun tedavi protokolü alınmalıdır. İdrar yoluyla 5 mm`ye kadar taşlar düşebilir. Daha büyük taşların ise düşmesi çok zordur. Günümüzde artık idrar yolu taşları uygun tedavi yöntemiyle cerrahi girişimlere gerek kalmadan düşünülebilmektedir” diye konuştu.

İDRARDA KANAMA GÖRÜLEBİLİR
Böbrek taşına bağlı şikayetler daha çok taş büyüdüğünde ve idrar akımını bozduğunda başladığına da dikkat çeken Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Şakir Aydoğan, şu bilgileri verdi: "Taş hareket edip üreter adı verilen böbrekle mesane arasındaki kanala girerse ‘kolik’ denilen çok şiddetli ağrıya yol açar. Ağrı bel bölgesinden başlayarak kasığa doğru yayılır. Bu arada mide-bağırsak sistemi de etkilenerek bulantı-kusma, karın şişliği başlar. İdrarda genelde kanama olur. İdrar yolu taşları tedavisinde 5 mm`e kadar taşlar ağrı kesiciler, spazm giderici ilaçlar, bol sıvı, (oral veya damardan) verilir. Bu tedavi taşların kanalda daha rahat ve daha hızlı ilerlemesini ve düşmesini sağlar.”

“Böbrek taşının oluşumu önlenebilir mi?” sorusuna cevap veren Opr. Dr. Şakir Aydoğan, "Yaşam ve beslenme tarzında yapılacak değişiklikler taş oluşumunu azaltır. Hastaların yüksek miktarda sıvı alması sağlanmalıdır. 24 saatte 2,5-3 litre su ideal sıvı alımıdır. Taşın ana maddesini oluşturan maddeleri yoğun içeren gıdalardan kaçınmalıdır. Bunlar oxalattan zengin çay, kahve, kakao, ıspanak ve kuruyemişlerdir. Ayrıca kalsiyumdan zengin besin alışkanlığı azaltılmalı, ürik asit taşları için de proteinden fakir diyetle beslenmelidir. Medikal tedaviyle düşmeyen hastalar ESWL (Vücut dışından şok dalgayla taş kırma) yapılabilir. Özellikle 5 ila 20 mm arasındaki taşları yüzde 95 oranında vücut dışından oluşturulan şok dalgalarıyla kırılabilmektedir. Taşlar küçük parçalara bölünüp idrar yoluyla atılmaktadır. İşlem anestezi gerektirmeyip basit ağrı kesici ve sakinleştiricilerle yapılmaktadır” şeklinde konuştu.

TAŞ HASTALARI TAŞ OLUŞMADAN ÖNLEM ALMALI
Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Şakir Aydoğan, son olarak şu uyarılarda bulundu: “Günlük su alımı 2,5 litrenin üstünde olmalı, çay, kahve, kakao, kuruyemiş, ıspanak alımı azaltılmalı, aşırı protein tüketiminden uzak durulmalı. Bunları uygularsanız taş oluşumuna bir anlamda engel olabilirsiniz. Detaylı bilgi için mutlaka bir doktordan görüş alınması da önemlidir.”



Büyükşehir’den don zararına uğrayan üreticilere destek

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

Manisa'da gökyüzünü balonlar renklendirdi

Vali Özkan makamını devretti

23 Nisan okullarda da coşkuyla kutlandı

Demirci’yi çocuk sesleri şenlendirdi

Manisa'daki festivalde 2 ton hamsi dağıtıldı

TARIM VE ORMAN BAKAN YARDIMCISI GİZLİGİDER SARUHANLI’DA HASAR GÖREN BAĞLARI İNCELEDİ

Selendi’de şehitler için sergi açıldı

Türkiye Oryantiring Şampiyonası Manisa’da başladı

Soma’da Ahmet Sula’dan unutulmaz bir seminer

Kula’da Kütüphaneler Haftası coşkuyla kutlandı

Don afetini yaşadı çalışmaya ara vermedi

TBMM zirai dondan etkilenen üreticiler için adım attı

Kaymakam Güldoğan, don afeti yaşayan bağları yerinde inceledi

Vali Özkan: "Çiftçilerimizin yanındayız"

Saruhanlılı çiftçiler için don tehlikesi devam ediyor

Manisa'da don afeti üzüm bağlarına büyük zarar verdi

Don afetinin sadece Sarıgöl’e zararı 2,25 milyar TL

Kaymakam Acar, dondan etkilenen bağları inceledi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 26.11.2014 08:47:33 684 0

Tarih: 26.11.2014 08:47
Haberi Sesli Oku
26.04.2025 09:13:00