MANİSA - Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Manisa Bölge Müdürlüğü'nün ortaklaşa düzenlediği Doğal Afetler ve Tarım Sigortaları Eğitim ve Bilgilendirme Toplantısı Şehzadeler ilçesi Ziraat Odası'nda yapıldı. 
Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi'nin öncülüğünde gerçekleşen toplantıya, TARSİM Manisa Bölge Müdürü Müjdat Çubukçu, Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Metin Öztürk, İlçe Müdürü Engin Kurt, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Lütfi Kaymak ve çok sayıda üretici katıldı.
Toplantının ev sahipliğini yapan Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman yaptığı açılış konuşmasında, Bugün burada toplanmamızdaki amaç, tarımsal poliçeler konusunda üreticilerimizin bilinçlenmesini sağlamaktır. Manisa tarımsal potansiyeli çok geniş olan bir il. Ürün çeşitliliği de bir o kadar fazla. Bizim öncelikli çalışmalarımızdan bir tanesi de, doğal afetlerden dolayı zarar gören üreticilerimizi ürünlerini sigorta yaptırmaları konusunda teşvik etmektir. Doğal afet yaşandıktan sonra poliçe yaptırmaktansa önlemimizi baştan almalıyız” dedi.

POLİÇE SAYILARINDA ARTIŞ
Konu ile ilgili açıklamada bulunan Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Metin Öztürk ise, 2006 yılından beri uygulanan bu sistemin öncelikli hedefi, doğal afetlerden dolayı zarara uğrayan üreticilerin kayıplarını en üst seviyede karşılayabilmek ve herhangi bir doğal afet yaşanmadan önce çiftçileri bilinçlendirip ürünlerini poliçe yaptırmalarını sağlamaktır. Manisa tarımsal poliçelerin zamanında ve aksatılmadan yapıldığı örnek illerden biridir. Bu durum da ilimizdeki üreticilerimizin TARSİM konusunda ne kadar bilinçli olduğunu gösteriyor. Son yıllardaki poliçe sayısına baktığımızda bu durumu kanıtlar nitelikte. 2014 yılında bir önceki yıla göre poliçe sayısında ciddi oranda bir artış söz konusu olmuştur. Bu rakamların önümüzdeki yıllarda daha artacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.
TARSİM Manisa Bölge Müdürü Müjdat Çubukçu'nun yaptığı sunumla devam eden eğitimde, poliçe oranları, sigorta kapsamında olan ürünler, poliçe süreleri, devlet tarafından sağlanan prim destek miktarları, çiftçi kayıt sisteminin önemi ve daha birçok konu ayrıntılı olarak anlatıldı.

TARSİM`İN VAROLUŞ AMACI ÜRETİCİLER
Çiftçilerin sorularına da geniş ölçüde yer veren Çubukçu, Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, TARSİM'in varoluş amacı, tarımsal konuların her basamağında üreticilerin yanında olmasıdır. TARSİM ekonomik anlamda çıkar sağlayan bir kuruluş değil, her daim çiftçinin yanında olan ve sağladığı tarımsal desteklerle üreticiyi teşvik eden kurumsal bir sistemdir. Yaptığımız eğitimlerle üreticilerimize tarımsal sigortaların önemini anlatıyoruz ve sistemin sağladığı kolaylıkları gören çiftçilerimiz ürünlerini sigorta yaptırmaları konusunda ne kadar geç kaldıklarının farkına varıyor. Bunun en yakın örneği geçen ay Akhisar'da meydana gelen kar yağışından dolayı zarar gören seralar. En fazla zarara uğrayan Çamönü Mahallesinde bir tane sigorta yaptıran üreticinin olması çok üzücü. Geçen hafta o bölgede vermiş olduğumuz eğitim sonucunda üreticilerimiz bu konuda daha da bilinçlenmiş ve sigortanın önemi bir kez ortaya çıkmıştır” dedi.

ÖNEMLİ TEŞVİKLER
Eğitimin sonunda bir değerlendirme yapan Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, TARSİM sayesinde üreticilerimiz risk yönetimi dediğimiz tedbir alma dönemi içerisinde ürünlerini sigorta yaptırarak, olası doğal afetlere karşı önlem almış oluyor. Bakanlığımız bu konuda TARSİM sigortasının ürün poliçesini yüzde 50 ile yüzde 67 oranında hibe olarak desteklemektedir. Bu desteklerle üreticilerimizin zorlanmadan poliçelerini yaptırabilmeleri mümkündür. Yüzde 50 ile yüzde 67 oranında verilen hibe destekleri çiftçilerimizin ürünlerini sigorta yaptırmaları konusunda önemli bir teşviktir. Bizim üreticilerimizden tek isteğimiz bu konuda bilinçli olmaları ve yarını düşünerek hareket etmeleridir” diye konuştu.
Genel mevzuat hakkında da kısa bir bilgi veren Çebi, 14.06.2005 tarihinde kabul edilen 5363 sayılı Devlet destekli Tarım Sigortaları Kanunu ile Tarım Sigortaları Havuzu oluşturulmuş, böylece sigorta yaptıran ve doğal afetlerden zarar gören çiftçilerimizin zararları tanzim edilerek, mağduriyetleri önlenmiştir. Üreticilerimizin tarım sigortası yaptırabilmeleri için öncelikli olarak Çiftçi Kayıt Sistemi'ne üye olmaları gerekmektedir. Ayrıca Tarım Sigortaları Havuzu tarafından kapsama alınacak ürünler, riskler, bölgeler ve işletme ölçekleri itibariyle Devlet tarafından sağlanacak prim desteği miktarları, her yıl Bakanlığımızın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmektedir” dedi.
Doğal afetleri engellemenin mümkün olamayacağını fakat gerekli tedbirleri alıp, riskleri en aza indirmenin yaptırılacak olan poliçelerle mümkün olduğunu vurgulan Çebi, Gerekli hükümleri yerine getirip, zamanında poliçelerini yaptıran üreticilerimiz, TARSİM sistemi sayesinde 2006 yılından bu yana mağduriyet yaşamamıştır. Bu konuda gerek TARSİM yetkilileri gerekse İl ve İlçe Müdürlüklerinde görevli konu uzmanı personelimiz her zaman üreticinin yanında yer almıştır. Düzenlenen bu tür eğitimlerin üreticileri bilgilendirmesi açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. İşlevi açısından amacına ulaşan bu eğitimlerimize, üreticilerimizden gelen talepler doğrultusunda da devam edeceğiz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Tüm çiftçilerimize hasarsız ve bereketli bir yıl diliyorum” şeklinde konuştu.



Bülent Arınç: “Değer Erozyonu Türkiye’yi Bu Hâle Getirdi”

İzmir'de dine, Peygamber Efendimiz'e ve Atatürk'ün annesine hakaret eden kişi tutuklandı

Ekrem Başkan, Yeni Kavşak Projesi İçin İzmir'de

Doğal gazını yakmayarak komşudan geçinene kötü haber

İhmal edilen baca temizliği yangına neden oluyor

Manisa Büyükşehir Belediyesi’nden üretimde rekor yıl

Açılan tapu davası 71 yıl sonra sonuçlandı

Başkan Kaplan'dan Arslan ailesine ziyaret

Zeyrek’ten katılımcı yönetim vurgusu ve imar planı müjdesi

Yenidoğan çetesiyle ilgili yeni gelişme: 13 hastane ve 3 şirkete kayyum atandı

Türk Sağlık Sen'den aile hekimleri ve çalışanlarına tam destek

Manisa'da 3 bin 500 yükümlü topluma kazandırılacak

Devriye görevinde fenalaşarak hayatını kaybeden polis memuruna son görev

Vali Özkan'dan Suriye'deki hapishaneden kurtarılarak vatanına kavuşturulan gencin ailesine ziyaret

Müdür Aktaş’tan vatan için can verenlere vefa: “Şehit emanetleri yalnız değil”

Duvarı kırıp 35 yıllık komşusunun eşyalarını çalmıştı, "Alkolün etkisindeydim" dedi

Manisa'da 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Paneli düzenlendi

Suriye’deki hapisten kurtarılan Saruhanlılı genci yurda giriş yaptı

Erdoğan'ı protesto edip tutuklanmıştı! Sena Eliküçük cezaevinde yaşadıklarını anlattı: Çıplak arama...

Sağlık birimlerinde 26 bin 673 sözleşmeli personel istihdam edilecek

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 30.01.2015 08:31:39 604 0

Tarih: 30.01.2015 08:31

Haberi Sesli Oku