Tarih: 26.03.2013 17:55

Tarsim Hasar Tespitine Başladı

Facebook Twitter Linked-in

TARSİM HASAR TESPİTİNE BAŞLADI

 

MANİSA - Tarsim Manisa Bölge Müdürü Fahri Yıldırım, 18 Mart 2013'te il merkezi ve ilçelerde meydana gelen don hadisesinde zarar gören sigortalı ürünlerin hasar tespit çalışmalarının başladığını bildirdi.

 

Dondan zarar gören sigortalı ürünlerin geçici hasar tespitinin 21 Mart'tan itibaren başladığını dile getiren Yıldırım, çalışmaların 110 eksperle yapıldığını belirtti.

 

Ocak ve şubat aylarında don teminatı alınarak düzenlenen poliçelerden zarar görenlerin de değerlendirileceğini ifade ederek, "Manisa genelinde 10 binin üzerinde poliçenin hasar ihbarı yapıldı. Bu poliçelerin geçici hasar tespit çalışmaları hızlı bir şekilde yapılıp makul bir sürede tamamlanacak." dedi.

 

TARSİM'in Manisa'da ilk kez don hasar tespit çalışmalarını "mobil eksper" uygulamasıyla başlattığına da değinen Bölge Müdürü Yıldırım, her ekspere verilen tablet bilgisayarlarla hem ekspertiz sürecinin hızlandırıldığını hem de arazide yapılan işlemlerin anında sisteme girildiğini kaydetti. Yıldırım ayrıca arazideki bütün sayım ve örneklemelerin, fotoğraf çekimlerinin, koordinat alımlarının ve matematik işlemlerinin de tablet vasıtasıyla arazide yapıldığını, böylece eksperin hata ihtimalinin ortadan kalktığını söyledi.

 

Fahri Yıldırım, bu dönemde yapılan geçici ekspertiz çalışmalarında herhangi bir hasar oranının üreticiye söylenmeyeceğini, ihbarın yapıldığı poliçenin dondan zarar görüp görmediği, parseldeki mevcut asma sayısı ve veriminin teyit edildiği kesin hasar tespit çalışmalarının, temmuz ve ağustos aylarında yapılacağını belirtti.

 

Bu dönemde kesin zararların belirlenip üreticiye söyleneceğini aktaran Yıldırım, hasar gören poliçelerin tazminatının da poliçe bitiş tarihinden sonraki ayda ödeneceğini kaydetti.

 

Yıldırım, şunları söyledi: "Tarımsal üretim sürecinde doğal afetlere karşı üreticilerin tek güvencesi olan Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi (TARSİM), her geçen gün hızla ve sağlam temeller üzerinde büyümektedir. Üreticilerimizin, bundan sonraki üretim süreçlerinde ürünlerini doğal risklere karşı koruma altına alması kendi yararlarına olacaktır. Henüz poliçe düzenleme süreleri bölgemiz için bitmemiştir. Bitkisel ürünlerde, süt ve besi sığırlarında, damızlık koyun ve keçilerde, kümes hayvanlarında, su ürünlerinde ve seralarda sigorta yaptırabilirler."

 

Haber Merkezi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —