9367,77%3,72
34,58% 0,33
36,23% 0,01
2987,83% 0,88
4956,37% 0,00
MANİSA - Bu yıl 8’incisi düzenlenen Manisa Tekno Tarım Fuarı Manisa Fuar Merkezinde kapılarını ziyaretçilere açtı.
Manisa Valiliği öncülüğünde Manisa Büyükşehir Belediyesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası, Manisa Ticaret Borsası, Manisa Ziraat Odası, Manisa Veteriner Hekimler Odası, Ziraat Mühendisleri Odası Manisa Şubesi ve Manisa İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ile Köy-Koop ve KOSGEB tarafından desteklenen SNS fuarcılık organizesinde yapılan 8’inci uluslararası Manisa Tarım ve Hayvancılık fuarı kapılarını açtı. Toplam 107 firmanın katılım gösterdiği fuar 6-9 Kasım tarihleri arasında Manisa Fuar merkezinde ziyaret edilebilecek.
İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Denizli, Trabzon, Mersin ve Konyalı firmaların yanı sıra Uluslararası fuarda Almanya, Avusturya, Fransa, ABD ve Hollandalı firmaların da Türkiye distribütörleri yer alıyor. Manisa Büyükşehir Belediyesi fuar için ilçelerden 4 gün boyunca ücretsiz ulaşım imkanı sağlarken, Şehzadeler ve Yunusemre Belediyeleri de ilçelerine bağlı ulaşım merkezlerinden üreticileri bedelsiz olarak fuara taşıyacak.
“151 BİN TON KURU ÜZÜM İHRAÇ ETTİK”
Fuarın açılışında konuşan Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Metin Öztürk, Manisa`nın bereketli toprakları ve uygun iklimiyle tam bir tarım kenti olduğunu belirterek, Tarım Bakanlığının modern tarım uygulamalarıyla tarıma yön verdiğini ve önceliğin tarım sektöründe olduğunu söyledi. Öztürk, “Manisa bereketli toprakları uygun iklimi coğrafi konumuyla bitkisel ve hayvansal üretimde üreticilerimiz için avantajlar içermektedir. Bu avantajları değerlendiren üreticilerimiz 513 bin 937 hektar tarım alanında üretilen birçok üründe ortalamanın üzerinde verim elde etmektedir. İlimiz kurutmalık üzüm, sofralık üzüm, tütün ve hindi üretiminde Türkiye 1’incisi, sofralık zeytin tavuk eti üretiminde Türkiye 2’incisi, kiraz, zeytin ve yumurta üretiminde ülke 3’üncüsü konumundadır. Manisa denince şehzadeleri, mesir macunu bir de sultani çekirdeksiz kuru üzüm akla gelmektedir. 750 bin dekar bağ olup yıllar itibari ile 1 buçuk milyon ton yaş üzüm üretimimiz mevcuttur. 2013 yılında 151 bin ton kuru üzüm, 178 bin sofralık yaş üzümü ihracatını gerçekleştirdik” dedi.
“TARIM ALANLARI SANAYİYE AÇILMAMALIDIR”
Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman da 8’inci Uluslar arası Manisa Tarım ve Hayvancılık fuarının üreticinin bayramı olduğuna işaret ederek, fuarın Uluslar arası boyuta taşınmasının üreticiler için çok önemli olduğunu söyledi. Sorman, “Özellikle doğal afetlerin artması ve iklim değişikliklerin meydana gelmesi, şehir planlarının tarım arazilerini azaltması ülke ve dünya nüfusunun artması tarım sektörünü önemli bir sektör haline getirmiştir. Manisa dünya piyasasında birinci ve ikincilik unvanlarına sahip ürünlere sahiptir. Her gittiğimiz ilde hem valilerimize hem de sevgili başkanlarımıza rica ediyoruz. Lütfen tarım alanlarını sanayiye kaydırmayın. Çünkü tarım alanları Allah’ın yaratmış olduğu açık bir fabrikadır. Fabrikanın üstüne fabrika kurmak yersizdir. Onun için mutlaka tarımsal topraklar mutlaka korunmalı hem de sanayiye açılmamalıdır” şeklinde konuştu.
Sorman’ın ardından Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap ve Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş de kısa birer konuşma yaparak fuarın açılmasında emeği geçenlere teşekkür ettiler.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından fuarın açılışı gerçekleştirildi. Katılımcılar daha sonra fuarı gezerek tarım ve hayvancılık üzerine açılan stantlarda yetkililerden bilgi aldılar.
Bugün başlayan ve 9 Kasım tarihine kadar Manisa Fuar merkezinde devam edecek olan fuarda İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Denizli, Trabzon, Mersin ve Konyalı firmaların yanı sıra Almanya, Avusturya, Fransa, ABD ve Hollandalı firmaların da Türkiye distribütörleri yer alıyor.