Anahtar Kelimeler: Tarımda sigortalanma arttı

MANİSA - Manisa´da bir takım incelemelerde bulunan Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Genel Müdürü Yusuf Cemil Şatoğlu, "Manisa´da ödediğimiz son 2015 ve 2016 yılında Manisa´da üzüm üreticisine ödediğimiz hasar miktarı yaklaşık 450 milyon lira civarında. Tüm bölgeyi kapsadığında Manisa bölgesine baktığımızda 2006 yılında 2017 yılına kadar geçen sürede ödediğimiz hasar miktarı 850 milyon lira civarında" dedi. 
TARSİM Genel Müdürü Yusuf Cemil Şatoğlu, bir takım incelemelerde bulunmak üzere Manisa´ya geldi. Önce TARSİM Manisa Bölge Müdürlüğü´nü ziyaret eden Şatoğlu, daha sonra Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü´ne gelerek inceleme yaptı. Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Akay Ünal´dan çalışmalar hakkında bilgi alan Şatoğlu, burada yetiştirilen üzümlerin de tadına baktı. Kuru üzümde 2017 yılı yapılan ihracat verilerini açıklayan Ünal, "Ege İhracatçılar Birliği rakamlarına göre yalnızca bu yıl 270 bin ton ihracatla 470 milyon dolar civarında bir gelir elde ettik. Yalnızca kuru üzümden. Bunun sofralık kısmı ayrıca hesaplanıyor. Biz tamamıyla ürettiğimiz ürünleri özellikle kuru üzümü yüzde 90´a yakın bir oranla ihraç ediyoruz. İç piyasada tüketmiyoruz. Kuru üzümde ihracat ülkesiyiz" dedi.
Şatoğlu daha sonra enstitüde bulunan bağları yerinde inceledi. Manisa´da son yıllarda tarımda sigortalanmanın arttığını söyleyen Şatoğlu, "Manisa tarımsal üretimde Türkiye´nin en önemli bölgelerinden bir tanesi. Hem bizim Manisa Bölge Müdürlüğümüz kapsamına giren iller hem de sadece Manisa ili olarak Türkiye´de çok önemli bir tarımsal üretime sahip. Türkiye genelinde TARSİM poliçesine en fazla rağbet eden bölgelerin başında Manisa geliyor. Üzüm önemli bir üretim. Ekonomik değeri olan tarımsal ürün. Bu nedenle de üreticilerimizin özellikle 2015-2016 yıllarında yaşadıkları önemli doln ve dolu hadiselerinden dolayı üreticilerin TARSİM´e olan ilgisi ger geçen gün artarak devam etti. Bizim sadece ve sadece Manisa´da ödediğimiz son 2015 ve 2016 yılında Manisa´da üzüm üreticisine ödediğimiz hasar miktarı yaklaşık 450 milyon lira civarında. Tüm bölgeyi kapsadığında Manisa bölgesine baktığımızda 2006 yılında 2017 yılına kadar geçen sürede ödediğimiz hasar miktarı 850 milyon lira civarında. Bu ciddi bir rakam. Demek ki bu bölgede doğal risklerin yoğun yaşandığını da gösteriyor. Manisa ilinde üzüm üreticilerinde özellikle üzümde çok yoğun ilgi var. Üzümde sigortalanma oranları neredeyse Manisa´da yüzde 60´ları bulmuş durumda. Her 10 üreticiden 6´sının TARSİM poliçesi var. Kendisini don dolu gibi tabi afetlere karşı korumuş oluyor" dedi.
2015 ve 2016 yıllarında sigortalanmanın diğer yıllara göre iki kat artmasının yaşanan don, dolu olayları ve üreticinin bilinçlenmesi nedeniyle olduğunu söyleyen Şatoğlu, "Afetlerin 2015-2016 yıllarında don ve dolu hadisesinin yaşanmış olması bundan dolayı ciddi hasar oluştu. Diğer bir neden ise üreticinin ilgisi arttı. Daha önceki yıllara göre poliçe adetleri 2015 ve 2016 yıllarında oldukça arttı" diye konuştu.
"Ağaçlarınızı sigortalayın" çağrısı
Şatoğlu ayrıca tarımsal ağaçlara da sigorta yapılmasına başlandığını ve üreticilerin sigorta poliçelerine başvurduğunu belirterek, "Eğer ağaç teminatı aldıysa üretici, yani bu meyveleri için ağaç teminatı poliçe kapsamında aldıysa üreticiler bu yangın afetinden sonra TARSİM´e başvurmak suretiyle hasarlarını karşılayabilirler. Ağaçları için poliçelerinin mutlaka olması gerekiyor. Ağaç teminatını da bu yılın başından itibaren verdik. TARSİM bugüne kadar ağaçtaki ürünü sigortalıyordu. 2017´nin başından itibaren ağacın kendisini de sigortalamaya başladı. Giderek artan bir talep var. Hem kiraz ağacı hem de zeytin ağacı çok kıymetli ağaçlar. Bu ağaçlar 15-20 yaşına geldiğinde en verimli olduğu yaşlara geldiğinde ekonomik değeri çok daha artıyor. Bunun yangından ve kardan dolayın zarar gördüğünü düşündüğümüzde emek gidiyor. Onun için üreticilerimizin sigorta yaptırmaları gerekiyor" diye konuştu.
Şatoğlu daha Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü işletmesini ziyaret ederek, işletmede üretilen başta üzüm şırası olmak üzere ürünleri inceledi.



Bülent Arınç: “Değer Erozyonu Türkiye’yi Bu Hâle Getirdi”

İzmir'de dine, Peygamber Efendimiz'e ve Atatürk'ün annesine hakaret eden kişi tutuklandı

Ekrem Başkan, Yeni Kavşak Projesi İçin İzmir'de

Doğal gazını yakmayarak komşudan geçinene kötü haber

İhmal edilen baca temizliği yangına neden oluyor

Manisa Büyükşehir Belediyesi’nden üretimde rekor yıl

Açılan tapu davası 71 yıl sonra sonuçlandı

Başkan Kaplan'dan Arslan ailesine ziyaret

Zeyrek’ten katılımcı yönetim vurgusu ve imar planı müjdesi

Yenidoğan çetesiyle ilgili yeni gelişme: 13 hastane ve 3 şirkete kayyum atandı

Türk Sağlık Sen'den aile hekimleri ve çalışanlarına tam destek

Manisa'da 3 bin 500 yükümlü topluma kazandırılacak

Devriye görevinde fenalaşarak hayatını kaybeden polis memuruna son görev

Vali Özkan'dan Suriye'deki hapishaneden kurtarılarak vatanına kavuşturulan gencin ailesine ziyaret

Müdür Aktaş’tan vatan için can verenlere vefa: “Şehit emanetleri yalnız değil”

Duvarı kırıp 35 yıllık komşusunun eşyalarını çalmıştı, "Alkolün etkisindeydim" dedi

Manisa'da 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Paneli düzenlendi

Suriye’deki hapisten kurtarılan Saruhanlılı genci yurda giriş yaptı

Erdoğan'ı protesto edip tutuklanmıştı! Sena Eliküçük cezaevinde yaşadıklarını anlattı: Çıplak arama...

Sağlık birimlerinde 26 bin 673 sözleşmeli personel istihdam edilecek

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 16.10.2017 16:00:20 474 0

Tarih: 16.10.2017 16:00

Haberi Sesli Oku

Ekonomi

Ekonomi Haberleri