Haberi Sesli Oku
  • BIST 100

    9549,89%1,94
  • DOLAR

    34,54% 0,18
  • EURO

    36,00% -0,62
  • GRAM ALTIN

    3005,99% 1,50
  • Ç. ALTIN

    5006,70% 1,01

TARIM BAŞKENTİ MANİSA´YA ÇATI PİLİ ENERJİSİ

TARIM BAŞKENTİ MANİSA´YA ÇATI PİLİ ENERJİSİ

Son yıllarda gıda, tekstil, perakende gibi birçok sektörde büyüme stratejilerinde önemli bir kanal haline gelen bayilik sistemi, yatırımcılar için de yeni fırsatlar doğuruyor.

EKONOMİ - Son yıllarda gıda, tekstil, perakende gibi birçok sektörde büyüme stratejilerinde önemli bir kanal haline gelen bayilik sistemi, yatırımcılar için de yeni fırsatlar doğuruyor.

Güneş enerjisine yönelik yaptığı yatırımlar ile hızlı bir büyüme gerçekleştiren SUOZ Enerji, ?geleceğe enerji´ vizyonuyla oluşturduğu ´Çatı Pili´ konseptiyle pazar potansiyeli ve getirisi yüksek bir alanda yeni bir iş modeli geliştirdi.  Günümüzün en önemli ihtiyacı enerji teminine hızlı erişimi sağlayan ve birçok farklı iş kanalına entegre edilebilecek Çatı Pili bayilik sistemi, Türkiye´de bir ilk?

Güneş enerjisinin ülke ve sektör ekonomisine fayda sağlamadaki büyük potansiyelini açığa çıkarmak için çalışmalarına hız veren, uluslararası distribütörlük anlaşmaları ve yeni yatırımlarla büyüyen SUOZ Enerji, Çatı Pili projesi ile konutlarda, sanayi tesislerinde ve tarımsal alanlarda şebekeden bağımsız olarak güneş vasıtasıyla enerji üretmeye olanak sağlayan sistemler üretiyor. Türkiye´de güneş enerjisi sektöründe bir ilk olarak öne çıkan ilk Çatı Pili bayilik sistemi, elektrik / elektronik, telekomünikasyon, inşaat, tarım ve zirai ilaç malzeme tedarikçileri sektöründe faaliyet gösteren işletmeler için mevcut işe entegre edilebilir yeni bir iş modeli olarak öne çıkıyor. 

Türkiye´nin tarım bakımından en verimli toprakları Ege bölgesindedir. Manisa, topraklarının % 91.7´siyle tarıma oldukça elverişli şehirlerden biridir. Türkiye´de en çok üzüm, pamuk, tütün ve zeytin Manisa´da yetiştirilir. Aynı zamanda, Ege bölgesinin İzmir´den sonra ikinci sanayi ve ticaret merkezidir.

KOBİ düzeyinde büyüklü küçüklü birçok iş yerleriyle önemli bir üretim merkezi. Manisa organize sanayi bölgesi Bursa´dan sonra iç kaynaklarla gerçekleştirilen ikinci bölgedir. Gelişen sanayisi ve nüfus yoğunluğuna bağlı olarak enerji tüketiminin fazla olduğu Manisa, tarımda ve sanayide sağladığı başarı ile de öne çıkıyor. Enerji ihtiyacının yoğun olduğu şehirde Çatı Pili Bayilik sistemi yeni bir iş kolu olarak Manisalı yatırımcılara göz kırpıyor.

Enerji Bakanlığı tarafından yayımlanan elektrik enerjisi projeksiyonuna göre, Türkiye´nin 2023´teki elektrik talebinin %27 artış göstereceği ve enerji tüketiminin %30´unun yenilenebilir enerjiden karşılanacağından yola çıkan SUOZ, Çatı Pili projesi ile enerjiyi erişilebilir kılarak pazarı büyütme hedefinde. On-grid (şebekeye bağlı), Off-grid (şebekeden bağımsız), MES (Mobil Enerji Sistemleri), kiremit ve solar tarımsal sulama çeşitleriyle farklı alanlarda farklı kullanım şekillerine uyum gösteren Çatı Pili ile SUOZ Enerji, sanayi tesislerinde, konutlarda çatı üzeri kullanımda, tarımsal sulamada ve yetiştiricilikte ( hayvancılık, arıcılık, besicilik vs ) bayilik ağı ile hızlı bir büyüme hedefliyor. Türkiye´de tüm çatıların elverişli alanları düşünüldüğünde 46.8 GW olarak hesaplanan güneş enerjisi potansiyelinin %49.6´sı evsel, %45.9´u endüstriyel, %4.4´ü ise kamu alanlarına dağılıyor. Çatı Pili´nin ana tüketici hedefi, elektrik enerjisi tüketimlerine bakıldığında %44.9 payla Türkiye´de en yüksek aylık enerji tüketimi gerçekleştiren sanayi tesisleri,  %27.7 ile ticarethaneler ve %22 pay ile konutlar olacak. 

Güneş enerjisi sektöründe bir ilk? 

Yeni bir iş alanı yaratırken güçlü paydaşlar ile tüm Türkiye´de hızlı bir büyüme hedefleyen SUOZ, Türkiye´nin her noktasında elektrik / elektronik, telekominikasyon, inşaat, tarım ve zirai ilaç malzeme tedarikçileri sektöründe faaliyet gösteren başarılı işletmelerin radarına giriyor. Düşük yatırım bütçeleri ile dahil olunabilecek Çatı Pili bayilik sisteminde yatırımcılara ulusal ve yerel reklam destekleri ve bölge korumasının yanında, kullanıcıya ihtiyaç analizi ve fizibiliteden finansmana, dağıtım şirketleri ile çözüm ortaklığından proje tasarım desteğine, kurulum ve eğitim hizmetine kadar birçok destek sunuyor. Distribütör, ana bayi, tali bayi ve franchise olmak üzere dört farklı modelde yatırımcıları sisteme dahil eden SUOZ, sistemde var olma şekline bağlı olarak yüksek kar veriyor.   

Yatırımcılar için güçlü bir yatırım aracı olarak öne çıkan Çatı Pili bayilik sistemi, enerji ihtiyacının sürekli büyümesi, enerji maliyetlerinin artması, sanayiden tarıma ve kişisel tüketime bir çok alanda kullanımı, sürdürülebilir ve çevreci enerji yaklaşımına ilginin artması vs. ile büyük bir getiri potansiyeline sahip.

Öncelikle Marmara, Ege ve Akdeniz bölgesi olmak üzere 2019 yılında 50 ilde 150´ye yakın bayi ile hizmet vermeyi hedefleyen SUOZ, yaklaşık bin kişiye istihdam sağlayacak.  

SUOZ Enerji Satış ve Pazarlama Direktörü Hakan Gökçe Akgün, ?Biz bireysel kullanımda halkımızın ilgisinin çok farkındayız. Dağın tepesine tarlasını sulamak için 2 Kw gücünde santral kuran çiftçiden, 100 Kw´a kadar birçok farklı amaca hizmet eden küçük santraller kuran küçük esnaf ve üretici yatırımcılar gördük. Güneş enerjisine özellikle tarımsal faaliyetlerde ilgi büyük. Güneş enerjisi sistemi ve su deposu yardımıyla geniş araziler için kolay ve enerji depolama gereksinimi olmayan solar tarımsal sulama ürünü ve MES olarak adlandırdığımız mobil güneş enerjisi sistemi özellikle tarımsal faaliyetlerde elektrik sorununa çözüm olacak. Sulama, hayvancılık, besicilik, arıcılıkta yenilikçi enerji çözümü olarak öne çıkan taşınabilir enerji sistemlerimiz ve farklı güç ve boyutta kuruluma olanak sağlayan çözümlerimizle enerjiye erişimi hızlı ve kolay hale getirerek tarımdan sanayiye birçok alanda bedava elde edilen dev bir gücün oluşmasına ön ayak oluyoruz. SUOZ olarak biz de üretim gücümüz, ürün çeşitliliğimiz ve güçlü know-how´ımız ile pazarı domine edeceğiz.´ dedi. 

Üretimden gelen güç ve panel üretiminde sektör lideri? 

Bayilik sistemini tüm Türkiye´de büyütmeyi hedefleyen Suoz Enerji, asıl gücünü üretimden alıyor. SUOZ Enerji bünyesindeki panel üretim firması Mar Solar A.Ş., Kocaeli Organize Sanayi Bölgesi´nde 8000 m2 alana kurulu fabrikasında yaklaşık 300 kişilik istihdamı ile yüksek teknoloji panel üretimi gerçekleştiriyor. MarSUN marka yerli panel üretimi ile sektörün en büyük tedarikçisi haline gelen Mar Solar, Tier-1 segmentinde konumlanan firmalara gerçekleştirdiği özel üretimle bu alanda yarattığı kalite/güven endeksini de en üste taşıyor. 28 saniyede bir panel üretimi ile günlük ortalama 3050 adete ulaşan Mar Solar, hali hazırda 370 MW olan üretim kapasitesini 2019 yılında 600 MW´a çıkarmayı hedefliyor.



ASAYIŞ


POLİTİKA


SON DAKİKA


MEDYA


Foto Galeri Tümü


TÜM HABERLER


Yükleniyor