EKONOMİ - Son yıllarda gıda, tekstil, perakende gibi birçok sektörde büyüme stratejilerinde önemli bir kanal haline gelen bayilik sistemi, yatırımcılar için de yeni fırsatlar doğuruyor.

Güneş enerjisine yönelik yaptığı yatırımlar ile hızlı bir büyüme gerçekleştiren SUOZ Enerji, ?geleceğe enerji´ vizyonuyla oluşturduğu ´Çatı Pili´ konseptiyle pazar potansiyeli ve getirisi yüksek bir alanda yeni bir iş modeli geliştirdi.  Günümüzün en önemli ihtiyacı enerji teminine hızlı erişimi sağlayan ve birçok farklı iş kanalına entegre edilebilecek Çatı Pili bayilik sistemi, Türkiye´de bir ilk?

Güneş enerjisinin ülke ve sektör ekonomisine fayda sağlamadaki büyük potansiyelini açığa çıkarmak için çalışmalarına hız veren, uluslararası distribütörlük anlaşmaları ve yeni yatırımlarla büyüyen SUOZ Enerji, Çatı Pili projesi ile konutlarda, sanayi tesislerinde ve tarımsal alanlarda şebekeden bağımsız olarak güneş vasıtasıyla enerji üretmeye olanak sağlayan sistemler üretiyor. Türkiye´de güneş enerjisi sektöründe bir ilk olarak öne çıkan ilk Çatı Pili bayilik sistemi, elektrik / elektronik, telekomünikasyon, inşaat, tarım ve zirai ilaç malzeme tedarikçileri sektöründe faaliyet gösteren işletmeler için mevcut işe entegre edilebilir yeni bir iş modeli olarak öne çıkıyor. 

Türkiye´nin tarım bakımından en verimli toprakları Ege bölgesindedir. Manisa, topraklarının % 91.7´siyle tarıma oldukça elverişli şehirlerden biridir. Türkiye´de en çok üzüm, pamuk, tütün ve zeytin Manisa´da yetiştirilir. Aynı zamanda, Ege bölgesinin İzmir´den sonra ikinci sanayi ve ticaret merkezidir.

KOBİ düzeyinde büyüklü küçüklü birçok iş yerleriyle önemli bir üretim merkezi. Manisa organize sanayi bölgesi Bursa´dan sonra iç kaynaklarla gerçekleştirilen ikinci bölgedir. Gelişen sanayisi ve nüfus yoğunluğuna bağlı olarak enerji tüketiminin fazla olduğu Manisa, tarımda ve sanayide sağladığı başarı ile de öne çıkıyor. Enerji ihtiyacının yoğun olduğu şehirde Çatı Pili Bayilik sistemi yeni bir iş kolu olarak Manisalı yatırımcılara göz kırpıyor.

Enerji Bakanlığı tarafından yayımlanan elektrik enerjisi projeksiyonuna göre, Türkiye´nin 2023´teki elektrik talebinin %27 artış göstereceği ve enerji tüketiminin %30´unun yenilenebilir enerjiden karşılanacağından yola çıkan SUOZ, Çatı Pili projesi ile enerjiyi erişilebilir kılarak pazarı büyütme hedefinde. On-grid (şebekeye bağlı), Off-grid (şebekeden bağımsız), MES (Mobil Enerji Sistemleri), kiremit ve solar tarımsal sulama çeşitleriyle farklı alanlarda farklı kullanım şekillerine uyum gösteren Çatı Pili ile SUOZ Enerji, sanayi tesislerinde, konutlarda çatı üzeri kullanımda, tarımsal sulamada ve yetiştiricilikte ( hayvancılık, arıcılık, besicilik vs ) bayilik ağı ile hızlı bir büyüme hedefliyor. Türkiye´de tüm çatıların elverişli alanları düşünüldüğünde 46.8 GW olarak hesaplanan güneş enerjisi potansiyelinin %49.6´sı evsel, %45.9´u endüstriyel, %4.4´ü ise kamu alanlarına dağılıyor. Çatı Pili´nin ana tüketici hedefi, elektrik enerjisi tüketimlerine bakıldığında %44.9 payla Türkiye´de en yüksek aylık enerji tüketimi gerçekleştiren sanayi tesisleri,  %27.7 ile ticarethaneler ve %22 pay ile konutlar olacak. 

Güneş enerjisi sektöründe bir ilk? 

Yeni bir iş alanı yaratırken güçlü paydaşlar ile tüm Türkiye´de hızlı bir büyüme hedefleyen SUOZ, Türkiye´nin her noktasında elektrik / elektronik, telekominikasyon, inşaat, tarım ve zirai ilaç malzeme tedarikçileri sektöründe faaliyet gösteren başarılı işletmelerin radarına giriyor. Düşük yatırım bütçeleri ile dahil olunabilecek Çatı Pili bayilik sisteminde yatırımcılara ulusal ve yerel reklam destekleri ve bölge korumasının yanında, kullanıcıya ihtiyaç analizi ve fizibiliteden finansmana, dağıtım şirketleri ile çözüm ortaklığından proje tasarım desteğine, kurulum ve eğitim hizmetine kadar birçok destek sunuyor. Distribütör, ana bayi, tali bayi ve franchise olmak üzere dört farklı modelde yatırımcıları sisteme dahil eden SUOZ, sistemde var olma şekline bağlı olarak yüksek kar veriyor.   

Yatırımcılar için güçlü bir yatırım aracı olarak öne çıkan Çatı Pili bayilik sistemi, enerji ihtiyacının sürekli büyümesi, enerji maliyetlerinin artması, sanayiden tarıma ve kişisel tüketime bir çok alanda kullanımı, sürdürülebilir ve çevreci enerji yaklaşımına ilginin artması vs. ile büyük bir getiri potansiyeline sahip.

Öncelikle Marmara, Ege ve Akdeniz bölgesi olmak üzere 2019 yılında 50 ilde 150´ye yakın bayi ile hizmet vermeyi hedefleyen SUOZ, yaklaşık bin kişiye istihdam sağlayacak.  

SUOZ Enerji Satış ve Pazarlama Direktörü Hakan Gökçe Akgün, ?Biz bireysel kullanımda halkımızın ilgisinin çok farkındayız. Dağın tepesine tarlasını sulamak için 2 Kw gücünde santral kuran çiftçiden, 100 Kw´a kadar birçok farklı amaca hizmet eden küçük santraller kuran küçük esnaf ve üretici yatırımcılar gördük. Güneş enerjisine özellikle tarımsal faaliyetlerde ilgi büyük. Güneş enerjisi sistemi ve su deposu yardımıyla geniş araziler için kolay ve enerji depolama gereksinimi olmayan solar tarımsal sulama ürünü ve MES olarak adlandırdığımız mobil güneş enerjisi sistemi özellikle tarımsal faaliyetlerde elektrik sorununa çözüm olacak. Sulama, hayvancılık, besicilik, arıcılıkta yenilikçi enerji çözümü olarak öne çıkan taşınabilir enerji sistemlerimiz ve farklı güç ve boyutta kuruluma olanak sağlayan çözümlerimizle enerjiye erişimi hızlı ve kolay hale getirerek tarımdan sanayiye birçok alanda bedava elde edilen dev bir gücün oluşmasına ön ayak oluyoruz. SUOZ olarak biz de üretim gücümüz, ürün çeşitliliğimiz ve güçlü know-how´ımız ile pazarı domine edeceğiz.´ dedi. 

Üretimden gelen güç ve panel üretiminde sektör lideri? 

Bayilik sistemini tüm Türkiye´de büyütmeyi hedefleyen Suoz Enerji, asıl gücünü üretimden alıyor. SUOZ Enerji bünyesindeki panel üretim firması Mar Solar A.Ş., Kocaeli Organize Sanayi Bölgesi´nde 8000 m2 alana kurulu fabrikasında yaklaşık 300 kişilik istihdamı ile yüksek teknoloji panel üretimi gerçekleştiriyor. MarSUN marka yerli panel üretimi ile sektörün en büyük tedarikçisi haline gelen Mar Solar, Tier-1 segmentinde konumlanan firmalara gerçekleştirdiği özel üretimle bu alanda yarattığı kalite/güven endeksini de en üste taşıyor. 28 saniyede bir panel üretimi ile günlük ortalama 3050 adete ulaşan Mar Solar, hali hazırda 370 MW olan üretim kapasitesini 2019 yılında 600 MW´a çıkarmayı hedefliyor.



Çocukluk arkadaşını kız meselesi nedeniyle çıkan tartışmada silahla vurarak öldürdü.

Çocukluk arkadaşını silahla vurdu! Kız meselesi kanlı bitti!

Soma ilçesinde kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalan gölette balık ölümlerinin önüne geçmek için kurumlar seferber oldu.

Balıklar ölmesin diye zamanla yarıştılar

Spor Toto Minikler Türkiye Judo Şampiyonası, Mardin’de 72 ilden gelen bin 344 sporcunun katılımıyla Artuklu Yeni Spor Salonu’nda yapıldı.

Salihlili judocular Erel ve Madan, Mardin’de şampiyon oldu

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu: "Özellikle gençlerimizde ve kadınlarımızda sigara kullanım oranları artmaya başladı"

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Hedeflerinde yaşlı kadının evi ve parası vardı! Bakıcının kirli oyunu

Hedeflerinde yaşlı kadının evi ve parası vardı! Bakıcının kirli oyunu

Berber oldukları öğrenilen iki arkadaş araçlarının yanında başlarından vurulmuş halde ölü bulundu.

Tüyler ürperten olay! İki genç başlarından vurulmuş halde ölü bulundu

Dizi ve sinema filmi setlerinde başlayan 15 yıllık dostluklarını, Kulyas 2 isimli korku tarzındaki sinema filminde oyunculuklarıyla taçlandırdı.

MUHTEŞEM İKİLİ KULYAS 2'DE

Sağnak Serra Kalaycı 200 metre karışık, 100 metre ve 200 metre sırtüstünde ikinci.

Yunusemreli yüzücüler SEM yarışlarında göz doldurdu

Meme kanseri tanısı konulan 88 yaşındaki bir hastaya, anestezi verilmeden, palyatif tedavi amacıyla mikrodalga ablasyon işlemi başarıyla uygulandı.

O hastanede ilk kez uygulandı

"Hastalarımız tahlil hizmetine çok hızlı ulaşabiliyor"

Menemen'de hastane konforunda poliklinik

Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, Özel Aliağa Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde görev yapan eğitmenlere teşekkür sertifikası takdim etti.

Aliağa’da engelleri aşan eğitim

Alaşehir'de 2 bin 903 kök kenevir ve 8 kilo 820 gram kubar esrar ele geçirildi.

Alaşehir'de yasa dışı kenevir ekimine jandarma darbesi

Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan, "Yaşayan İnsan Hazinesi - Kültürel Miras Taşıyıcısı Hayri Dev'i ölümünün 7. yılında saygı, hürmet ve özlemle anıyoruz" dedi.

Başkan Arslan vefatının 7. yılında Hayri Devi unutmadı

Kemalpaşa ilçesinde bakım ve onarım çalışması sırasında elektrik akımına kapılan genç işçi kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Elektrik akımına kapılan genç işçi hayatını kaybetti

Özge Ceren Deniz ile İnanç Öktemay’ın elektrik akımına kapılarak hayatlarını kaybettiği olaya ilişkin davaoa sanık sayısı 45’e yükseldi.

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Belediye İş 2 No'lu Şube Başkanı Savaş Atalay: "Cemil Başkan baskıyla, tehditle bizleri eline almaya çalışıyor"

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde işten çıkartılan işçilerin eylemi 9'uncu gününde sürüyor

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

Manisalı 15 Temmuz gazisi o geceyi anlattı

Memur-Sen'den 15 Temmuz vurgusu

Saruhanlı’da orman yangınlarına karşı önlem ziyaretleri

Manisa'da 'Paranın doğduğu kent' UNESCO listesinde

Kırkağaç'ta 38. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Serdar Kabaş’ın acı günü

MasterChef 2025’te ana kadro heyecanı! Kıyasıya mücadele de önlüğün ilk sahibi belli oldu

Kıbrıs gazisi Manisa’da törenle toprağa verildi

Manisa’da 4 stratejik yatırıma devlet desteği

Eş katiline 'İyi Hal'le ödül gibi ceza

Genç yaşta kalbine yenildi

Minik Deniz'den şehit babasına son bakış

Şehit Piyade Astsubay Kıdemli Çavuş Fikret Mangura son yolculuğuna uğurlanıyor

Başkan Zeyrek'in aile fertleri adına sahte sosyal medya hesabı açmışlar

TBMM Araştırma Komisyonu Saruhanlı’da Zirai Don İncelemesi Yaptı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 15.10.2018 07:22:41 721 0

Tarih: 15.10.2018 07:22 Güncelleme: 15.10.2018 07:22
Haberi Sesli Oku
18.07.2025 16:54:00