MANİSA - Manisa Büyükşehir Belediyesinin geçtiğimiz yıllarda başlattığı, rölöve, restitüsyon projelerinin tamamlanmasının ardından Vakıflar İzmir Bölge Müdürlüğü’nün projeyi üstlenme kararının ardından, Manisa Büyükşehir Belediyesinin destek verdiği Ulucami restorasyon projesindeki son durum hakkında bilgi almak amacıyla Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Mimar Azmi Açıkdil, yerinde incelemede bulundu.

Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıllar içinde Ulucami restorasyon ve çevresinde kamulaştırma projesi başlatmıştı. Başlayan projede rölöve ve restitüsyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından Vakıflar İzmir Bölge Müdürlüğü projeyi yürütme kararı almış, Manisa Büyükşehir Belediyesi de projeye destek vererek katkı sağlamıştı. Yüklenici firmaya yer tesliminin yapılmasının ardından başlayan çalışmalar devam ederken, Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Azmi Açıkdil çalışmaları yerinde inceleyerek son durum hakkında yüklenici firma yetkilisinden bilgi aldı.

“Proje 2017 yılında başladı”

Yüklenici firma yetkilisi Proje Müdürü Şenel İhya Tutmaz ile birlikte restorasyon çalışmalarını inceleyen Azmi Açıkdil, Ulucami’nin İlyas Bey Mescidi’nden sonra Saruhan Bey zamanında yapılan ikinci Saruhanbeyli eseri olduğunu hatırlatarak, Manisa için önemli bir eser olduğunu söyledi. Açıkdil, “2017 yılında Büyükşehir Belediyesi restorasyon, rölöve projesini hazırladı. Daha sonra Vakıflar İzmir Bölge Müdürlüğü projeyi yapmak istedi ve proje devredildi. Hazırlanan proje kapsamında restorasyon çalışmaları devam ediyor. Ulucami’nin konumu Molla Şaban Sıbyan Mektebi’nden yukarı doğru giderken, kültür yolu diye vasıflandırdığımız Kumludere caddesi boyunca yukarı çıktığımızda Gülgün Hatun Hamamı, Kabak Tekkesi, Niobe (Ağlayan Kaya) yönünden döndüğümüzde Ulutepe yolundan Dilşikar Hatun Hamamına kadar uzanan kültür ve tabiat yolu üzerinde bulunuyor. Bu yol Manisa’nın eski tarihi ve kültürünü yansıtan kültür yolu. Manisa’nın tarihini bu yol üzerinde yürürken tanıyabiliriz. 2009 yılında Manisa Belediyesi dönemindeyken Cengiz Ergün başkanımızın hayalindeki bir projeydi. Bu bölgeyi eski yapılaşmadan arındırıp hem Ulucami’yi hem de Spil Dağı’nı ortaya çıkarıp, bölgeye bir peyzaj projesi hazırlanmasını istiyordu. 2009 yılında kamulaştırma çalışmaları başladı. Çalışmalar hala devam etmekte. Yaklaşık 20 milyonun üzerinde kamulaştırma bedeli ödeniyor. Devam eden yıkım çalışmaları var. Burasıyla ilgili çok güzel bir peyzaj projesi hazırlandı. Dağın eteğinde olması ve dik yamaçların olmasından dolayı istinat duvarlarının bulunduğu, seyir teraslarının olduğu, yürüyüş yollarının olduğu, yeşillendirilen alanlarda oturma gruplarının olduğu aynı zamanda manzara kafelerinin bulunduğu çok güzel bir proje hazırlandı. 2020 yılında projelere başlanabilirse hem Ulucami’nin restorasyonu hem de bizim peyzaj projemizin birlikte yürütülmesi gerekiyor. Çünkü Ulucami arkasını kuzey cephesine yaslamış durumda. Oradan aldığı rutubetten de korunması lazım. Bu iki projenin birlikte yürümesi lazım ki hem Ulucami ortaya çıksın hem de bizim peyzaj projesiyle bu bölge zenginlik kazansın. Burada hem bu bölge halkının hem de Manisalıların yaşayabileceği zaman geçireceği bir mekanın oluşması amacındayız.

“2 yıl içinde tamamlanması hedefleniyor”

Devam eden restorasyon çalışmaları hakkında bilgiler veren Proje Müdürü Şenel İhya Tutmaz, Vakıflar İzmir Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen projenin başlangıçta Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin kıvılcımıyla başladığını hatırlattı. Tutmaz, “Şu an yaptığımız çalışmada çatının üst kısmında yapılan kaplamayı kaldırmaya çalışıyoruz. Aslına uygun olarak yapılmamış ve mevcut yapının deformasyona uğramasına ve yıpranmasına neden olmuş. Onu kaldırıyoruz. Mevsim itibariyle sıkışık bir döneme denk geldiğimiz için acil bir şekilde kaldırıp, caminin üzerini kapatmak istiyoruz. Yapıyı korumak istiyoruz. Daha sonra cephe çalışmasına başlayarak, yüzeyi yabancı malzemelerden arındırıp derz çalışmalarına hız vereceğiz.  Bu yılki planlarımızda derz çalışması ve çatının kaplanması var. Önümüzdeki yıl içinde de elektrik ve ısıtmasıyla ilgili ikinci imalata geçeceğiz ve zemin kaplamasını gerçekleştireceğiz. Tahmini planlamamıza göre de 2 yıl içinde restorasyonu tamamlayacağız” diye konuştu.  

“Başkan Ergün ile başladı onunla bitsin”

Ulucami’nin yer aldığı İshak Çelebi Mahalle Muhtarı Bayram Gök ise yapılan çalışmalardan dolayı Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’e teşekkürlerini ileterek, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından çevrede peyzaj çalışmalarının yapılacağını belirterek, “Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’den ricamız, çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte bir an önce mahallemizdeki peyzaj çalışmasını yapmasıdır. Projenin başlaması Cengiz Ergün ile oldu inşallah tamamlanması da Başkan Ergün ile olur” dedi.



Motosiklet iş yerine girdi, kask hayat kurtardı

Manisa’da zehir tacirlerine geçit yok: 64 kök kenevir, 335 gram esrar ele geçirildi

Akhisar'da patlayan lastik faciaya yol açtı: 1 ölü, 3 yaralı

Dört Eylül İlkokulu’nda eğitim yılı Yeşil Vatan temasıyla açıldı

Saruhanlı’da 2. Geleneksel Kurtuluş Futbol Turnuvası!

Düğün sonrası meydan muharebesi gibi kavga

Elektrik akımına kapılan adam öldü

Saruhanlı’da Kurtuluş Coşkusu meydanları sardı

Saruhanlı’da Vefat…

Sarıgöllü kadınlardan kışlık mesaisi

Likya Yolu'nda kaybolan Çinli turistin cansız bedenine ulaşıldı

Yalnız yaşayan yaşlı adamın cesedi yayılan kötü kokuyla bulundu

Sır ölüm! Uzman estetisyen evinde ölü bulundu

Trafik kazası: 2 ölü

Saruhanlı'da vefat...

Saruhanlı’da Kurtuluş Coşkusu meydanları sardı

Alaşehir’de kurtuluş coşkusu açılışlar ve konserle taçlanıyor

Zincir marketlerdeki kırtasiye ürünleriyle ilgili skandal iddia!

Belediye, Kandilde helva dağıttı

Başkan Balaban'dan İstanbul'a kayyum atanmasına tepki

Başkan Aras: "Saldırının İngiltere bağlantılı olduğunu öğrendik"

Vali Akbıyık'tan Başkan Aras'a destek ziyareti: "Saldırganlar en kısa sürede yakalanacak"

Salihli'de adli yıl törenle açıldı

Saruhanlı’da Zafetr Bayramı Coşkusu

SSVD Vakfı personeli grev başlattı

Manisalı muhtarlar taleplerini MASKİ'ye iletti

Milli mücadelenin şehri Demirci'de 'Kurtuluş Festivali' başladı

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur: "Deniz suyunu arıtarak kullanıma sunsunlar"

Barajlar boşaldı, bidonlar doldu

Manisa'da Geçici Koruyucu Aile Modeli tanıtıldı

Vatandaşların Çerçioğlu’na öfkesi sürüyor: Koltuklar bomboş kaldı

MAFOD'tan 19 Ağustos'a özel fotoğraf gösterimi

Alaşehir Belediyesi personeline Didim’de ücretsiz tatil

Manisa'nın 'Yangın Riskini Azaltma Planı' Türkiye'ye örnek olabilir

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Sanat 8.09.2019 16:13:00 890 0

Tarih: 08.09.2019 16:13 Güncelleme: 08.09.2019 16:13
Haberi Sesli Oku
8.09.2025 17:26:00