SARUHANLI/BAHADIR - Saruhanlı’nın yaşayan fabrika işçisi Tufan Yılmaz (35), tadını beğendiği istiridye mantarını, ek gelir düşüncesiyle yetiştirmeye başladığı evinin bahçesinde yılda 8 ton üretim yaparak geçimini sağlıyor. Genç çiftçi projesiyle de 120 metrelik sera kuran Yılmaz, kilosunu 9 ile 15 TL arasında değişen fiyatlarla satışa sunduğu mantarın siparişlerine yetişemiyor.

Saruhanlı ilçesine bağlı kırsal Bahadır Mahallesi’nde yaşayan evli, 1 çocuk babası fabrika işçisi Tufan Yılmaz, tadını beğendiği istiridye mantarını ek gelir düşüncesiyle evinin bahçesinde yetiştirmeye başladı.

7 yıl önce kurduğu serada İstiridye mantarı yetiştiren Yılmaz, 3 yıl önce de Genç Çiftçi Projesi ile tanıştı. Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden aldığı destekle işlerini büyüten Yılmaz, 120 metrelik sera kurdu. Yılda 3 defa ürün elde eden Yılmaz, bir yılda 8 ton mantar üretip, kilosunu 9 ile 15 TL arası değişen fiyatlarla satışa sunuyor.

İç piyasanın yanı sıra dış piyasada açılmak için çalışmalar yaptığını dile getiren Yılmaz, “Mantar yetiştiriciliğine 2013 yılında başladım. Bir arkadaşımda tattım ve beğendim. Daha sonra da ek gelir olması açısından bir yer yaparak bu işe başladım. Yerimizi yaptıktan sonra genç çiftçi projesi önümüze çıktı. Bu desteklemeden faydalanarak böyle bir tesis kurduk.  Şu anda burada profesyonel anlamda üretimimizi yapıyoruz.  Manisa ili içerisinde satışlarımızı gerçekleştiriyoruz. 2017 yılında desteklemeyi aldık.  Şu anda tecrübe elde ederek bu konudaki gerekli destekleri de alarak. Üretimimizi bu yıla kadar getirdik. Şu anda toptan ve perakende olarak satışlarımızı yapıyoruz ve paketleme üzerine de bir çalışmamız var.  Niyetimiz biraz daha büyümek, kapasitemizi artırabilmek ve bu şekilde yurt içi yurt dışı piyasalarına da açılmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Mantarın kilo fiyatının 9 ile 15 TL arasında değiştiğini belirten Yılmaz, “Tesisimiz 120 metrekarelik büyüklükte. 10 ton kompost sığabilecek kapasitede. Mantarın 25 günlük bir kuluçka devresi var. Kompostlarımızı asıyoruz. 25 günlük kuluçka evresinden sonra mantarlarımız pin dediğimiz flaş verme dönemine geçiyor ve büyümeye başlıyor.  Büyüdükten sonra 2 ay ya da 3 ay boyunca da hasat edilebiliyor. Başlangıçta ek gelir olsun diye başlamıştık. Muazzam bir şey, anlatılmaz” diye konuştu.



Manisa'daki festivalde 2 ton hamsi dağıtıldı

TARIM VE ORMAN BAKAN YARDIMCISI GİZLİGİDER SARUHANLI’DA HASAR GÖREN BAĞLARI İNCELEDİ

Selendi’de şehitler için sergi açıldı

Türkiye Oryantiring Şampiyonası Manisa’da başladı

Soma’da Ahmet Sula’dan unutulmaz bir seminer

Kula’da Kütüphaneler Haftası coşkuyla kutlandı

Don afetini yaşadı çalışmaya ara vermedi

TBMM zirai dondan etkilenen üreticiler için adım attı

Kaymakam Güldoğan, don afeti yaşayan bağları yerinde inceledi

Vali Özkan: "Çiftçilerimizin yanındayız"

Saruhanlılı çiftçiler için don tehlikesi devam ediyor

Manisa'da don afeti üzüm bağlarına büyük zarar verdi

Don afetinin sadece Sarıgöl’e zararı 2,25 milyar TL

Kaymakam Acar, dondan etkilenen bağları inceledi

Polis Haftası Kutlamaları Başladı

Salihli ve Kula'da Türk Polis Teşkilatı'nın 180. yılı kutlandı

Saruhanlı Belediyesi’nin 2024 Yılı Faaliyet Raporu Oy Birliğiyle Kabul Edildi

Saruhanlı Belediyesi’nden 320 Çocuğa Bayramlık Kıyafet Yardımı

SARUHANLI’DA 21 MART NEVRUZ BAYRAMI COŞKUYLA KUTLANDI

Şehit Görece’nin ailesine Devlet Övünç Madalyası verildi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 16.11.2020 10:23:00 7268 0

Tarih: 16.11.2020 10:23
Haberi Sesli Oku
21.04.2025 11:56:00