Süt dişi deyip geçmeyin  Samet Akbaş, çocuklardaki süt dişlerinin, normal dişlere oranla daha çok organik madde içerdiği için daha kolay ve hızlı çürüdüğünü söyledi.

Çocuklardaki süt dişlerinin kendiliğinden düşmesi gerektiğini, çürükten veya başka bir problemden dolayı erken çekiminin uygun olmadığını belirten Diş Hekimi Dt. Samet Akbaş,

“Gelişmeye anne karnında başlayan süt dişleri genellikle 6 ay sonra görülmeye başlar. Süt dişleri genellikle değişecekleri düşüncesiyle pek fazla önemsenmemektedir. Ancak 6-8 aylıkken başlayan ve üç yaşında büyümeleri tamamlanan süt dişleri, çocukluk yılları boyunca yaklaşık 10-12 yaşlarına kadar ağızda kalmakta ve çocuğun hem ağız-diş sağlığında hem de genel sağlığında önemli rol oynamaktadırlar.

Süt dişlerinin birinci görevi çocuğun düzgün beslenmesini sağlayıp, yerine gelecek daimi dişler için yer tutmaktır. Unutulmamalıdır ki ortodontik (çapraşıklık) problemlerin başlıca nedenlerinden biri erken süt dişi kaybıdır. Ayrıca konuşmanın düzgün gelişimi de süt dişlerinin varlığına bağlıdır. Bu nedenle aileler, çocuklarının gelişiminde önemli bir yere sahip olan süt dişlerinin bakımına önem vermelidirler ve yaşanılan herhangi bir problemde bir diş hekiminden yardım almalıdırlar” dedi.

“SÜT DİŞLERİN TEMİZLİĞİNE ÖZEN GÖSTERİN”

Bebeklerin ilk dişlerinin ağızda görülmeye başlandığı andan itibaren, diş temizleme işleminin yapılması gerektiğine vurgu yapan Dt. Samet Akbaş,

“Dişleri çıkan bebeklerde, besledikten sonra mutlaka su içirilmelidir. Çünkü bu bebeğin diş temizliğinin ilk basamağıdır. Daha sonra da bebeğin dişlerini sabah kahvaltı sonrası ve gece yatmadan önce tülbent ya da gazlı bez ile günde iki kez temizlemeniz doğru olacaktır. Fırça kullanımına ise çocuğunuzun arka dişlerinin çıkmasından sonra yani ortalama 2.5-3 yaşında başlanması uygundur.

Çocuğun okula başlayana kadar ona uygun diş fırçalama tekniklerini öğretmek pek de mümkün değildir. Bu nedenle, bu yaşlarda çocuklara diş fırçalama alışkanlığını edindirmek önemlidir. Çocuklar diş fırçalama işlemini belli bir yaşa kadar doğru bir şekilde gerçekleştiremeyeceği için bu işlem ebeveynlerin kontrolü altında yapılmalıdır. Yumuşak ve naylon kıllardan üretilmiş, çocuğun ağız büyüklüğüne uygun diş fırçaları kullanılmalıdır. Sert fırçalar dişleri aşındıracağı için kullanımı uygun değildir.

Sabah kahvaltı sonrası ve gece yatmadan önce, sadece üçer dakikalık etkili bir fırçalama işlemi yeterlidir. Ayrıca aileler çocuklarının peynir, yoğurt gibi dişlerin güçlenmesinde etkisi olan süt ürünleri ile elma gibi diş temizlenmesine yardımcı olan besinler tüketmesine özen göstermelidir. Çikolata, şeker ve cips gibi çürük oluşumunu arttıran besinlerden uzak durmasını sağlamalıdırlar. Eğer tüm bu diş bakımına rağmen çocuğun dişlerinde leke veya herhangi bir çürük belirtisi görürseniz bir diş hekimine başvurmayı ihmal etmeyiniz” diye konuştu.



Saruhanlı’da 2. Geleneksel Kurtuluş Futbol Turnuvası!

Düğün sonrası meydan muharebesi gibi kavga

Elektrik akımına kapılan adam öldü

Saruhanlı’da Kurtuluş Coşkusu meydanları sardı

Saruhanlı’da Vefat…

Sarıgöllü kadınlardan kışlık mesaisi

Likya Yolu'nda kaybolan Çinli turistin cansız bedenine ulaşıldı

Yalnız yaşayan yaşlı adamın cesedi yayılan kötü kokuyla bulundu

Sır ölüm! Uzman estetisyen evinde ölü bulundu

Trafik kazası: 2 ölü

Saruhanlı'da vefat...

Muay-Thai İller Arası Turnuva Açılışı

Cinayet zanlısı mağarada yakalandı

Çorum’da milyonluk vurgun! Detaylar şok etti

Şüpheli ölüm! Genç kadın tatil cennetinde ölü bulundu

Saruhanlı’da Kurtuluş Coşkusu meydanları sardı

Alaşehir’de kurtuluş coşkusu açılışlar ve konserle taçlanıyor

Zincir marketlerdeki kırtasiye ürünleriyle ilgili skandal iddia!

Belediye, Kandilde helva dağıttı

Başkan Balaban'dan İstanbul'a kayyum atanmasına tepki

Başkan Aras: "Saldırının İngiltere bağlantılı olduğunu öğrendik"

Vali Akbıyık'tan Başkan Aras'a destek ziyareti: "Saldırganlar en kısa sürede yakalanacak"

Salihli'de adli yıl törenle açıldı

Saruhanlı’da Zafetr Bayramı Coşkusu

SSVD Vakfı personeli grev başlattı

Manisalı muhtarlar taleplerini MASKİ'ye iletti

Milli mücadelenin şehri Demirci'de 'Kurtuluş Festivali' başladı

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur: "Deniz suyunu arıtarak kullanıma sunsunlar"

Barajlar boşaldı, bidonlar doldu

Manisa'da Geçici Koruyucu Aile Modeli tanıtıldı

Vatandaşların Çerçioğlu’na öfkesi sürüyor: Koltuklar bomboş kaldı

MAFOD'tan 19 Ağustos'a özel fotoğraf gösterimi

Alaşehir Belediyesi personeline Didim’de ücretsiz tatil

Manisa'nın 'Yangın Riskini Azaltma Planı' Türkiye'ye örnek olabilir

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 19.08.2013 15:32:01 796 0

Tarih: 19.08.2013 15:32 Güncelleme: 19.08.2013 15:32
Haberi Sesli Oku

Saglik

Saglik Haberleri
7.09.2025 17:26:00