MANİSA - Manisa´nın dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümünde hasat dün başlarken, 9 Ağustos´ta da ihracat kapıları açılacak. Türkiye´nin en büyük ihracatı gerçekleştirdiği Rusya´ya gidecek ilk üzümler ise Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsünde özenle hazırlanıp paketlenmeye başladı. 
Ekonomi Bakanlığı Batı Anadolu Bölge Müdürlüğü başkanlığındaki komisyon tarafından hasat ve ihracat tarihleri belirlenen Manisa´nın dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümünde hasat 7 Ağustos (dün) itibariyle başladı. 9 Ağustos´ta (yarın) ihracatına başlanacak Sultani üzümler ise en büyük pazar olan Rusya´ya gönderilmek üzere özenle hazırlanarak paketlenmeye başladı.

İhracat erkenci üzümle başladı
İhracatın erkenci üzüm çeşidiyle başladığını dile getiren Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Akay Ünal, ?Kurum olarak her yıl olduğu gibi bu yıl da ihracata başlama tarihlerini belirlemek üzere çalışmalarımızı tamamladık. Ekonomi Bakanlığı Batı Anadolu Bölge Müdürlüğü Komisyon başkanlığında kurumumuzun da içinde bulunduğu heyet tarafından çalışmalarımıza başlıyoruz. Heyet özellikle ihracata giden üzümlerin olgunluğunun yeterince olduğu tarihe denk gelecek şekilde arazi çalışmalarını gerçekleştiriyor. Bu çalışmalar sürecinde aldığımız örnekleri kurum laboratuvarlarında işliyoruz, analizlerini gerçekleştiriyoruz ve ihracat tarihlerini belirliyoruz. İlk başta erkenci üzüm çeşitlerinden Süperior Seedless ile 22 Temmuz´da hasat, 24 Temmuz´da ise ihracata başlamıştık. Asıl ilimizin Manisa´nın ve ülkemizin en önemli çeşitlerinin hasat tarihi de geldi. Sultan çekirdeksiz üzümü için 7 Ağustos tarihinde hasat tarihi 9 Ağustos tarihinde ise ihracat izni verildi. Bunun hemen arkasından da Mevlana üzümü çeşidi gelecek. Ülkemize, ilimize hayırlı olsun? dedi.

En büyük pazar Rusya
Yaş üzümde yüzde 80´le en büyük ihracat pazarının Rusya olduğunu dile getiren Ünal, ?Komisyona ihracat izni verilmesinin en büyük amaçlarından bir tanesi ülke ismimizin yurt dışı piyasasında özellikle olgunlaşmamış ürünlerin çıkmasına engel olmak için oluşturulan bir komisyon. Hasat 7 Ağustos´ta başladı ama peyderpey devam edecek. İhracatın 9´unda başlaması da soğuk araçlarda saklanabildiği için 2 günlük bir sürede saklanabildiği için hasat tarihi 2 gün önce başlıyor ama asıl kapıların açılıp ihracatın başlama tarihi ise 9 Ağustos´ta başlıyor. Bundan sonra üzüm olduğu sürece, pazar payımız olduğu sürece ihracat bu tarihten sonra devam edecektir. Bizim yaş üzümde ağırlıklı pazarımız Rusya. Büyük bir çoğunluğunu Rusya ve civarındaki ülkelere gönderiyoruz. Kuru üzümdeki ağırlıklı pazarımız ise Avrupa Birliği. Bu ülkelere ihracatımızın yüzde 80´inini gerçekleştiriyoruz hem yaş üzümde hem de kuru üzümde? şeklinde konuştu.



Başkan Ekrem Cıllı Dünya Ebeler Günü'nü Kutladı

Eski Manisa Milletvekili Abdullah Akarsu son yolculuğuna uğurlandı

Gazi olduğunu cenazesinde öğrendiler

Şırnak'ta kalp krizi sonucu vefat eden uzman çavuş son yolculuğuna uğurlandı

Büyükşehir’den don zararına uğrayan üreticilere destek

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

Manisa'da gökyüzünü balonlar renklendirdi

Vali Özkan makamını devretti

23 Nisan okullarda da coşkuyla kutlandı

Demirci’yi çocuk sesleri şenlendirdi

Manisa'daki festivalde 2 ton hamsi dağıtıldı

TARIM VE ORMAN BAKAN YARDIMCISI GİZLİGİDER SARUHANLI’DA HASAR GÖREN BAĞLARI İNCELEDİ

Selendi’de şehitler için sergi açıldı

Türkiye Oryantiring Şampiyonası Manisa’da başladı

Soma’da Ahmet Sula’dan unutulmaz bir seminer

Kula’da Kütüphaneler Haftası coşkuyla kutlandı

Don afetini yaşadı çalışmaya ara vermedi

TBMM zirai dondan etkilenen üreticiler için adım attı

Kaymakam Güldoğan, don afeti yaşayan bağları yerinde inceledi

Vali Özkan: "Çiftçilerimizin yanındayız"

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 8.08.2017 13:09:46 617 0

Tarih: 08.08.2017 13:09
Haberi Sesli Oku
6.05.2025 15:15:00