53- Az ve durgun olan su artıkları şu kısımlara ayrılır:
1) Hem temiz, hem de temizleyici olan ve kerahet taşımayan artıklar: Bunlar, ağızları temiz olan bütün insanların, deve sığır ve koyun gibi, eti yenen evcil hayvanların, atların ve attan veya inekten doğmuş katırların, eti yenen vahşi hayvanların, eti yenen kuşların artıklarıdır. Bu cins hayvanların su artıkları içilir ve bu artıklarla temizlik yapılabilir. Ağızları temiz olmayanların artıkları da temiz değildir. Şarap içen veya ağız dolusu kusan kimselerin şarap içmelerinin veya kusmalarının hemen arkasından içtikleri suyun artığı gibi.
2) Kullanılmaları mekruh olan artıklar: Bunlar, kedilerin, tavukların ve atmaca, şahin, doğan, çaylak, katal gibi yırtıcı kuşların ve pislik yemekten çekinmeyen koyun, sığır, keçi gibi hayvanların artıklarıdır.
Başka temiz su varken bunların içilmesi ve temizlikte kullanılması tenzihen mekruhtur. Fakat başka su bulunmayınca, bunlar içilebilir ve bunlarla temizlik yapılabilir. Bu gibi sular varken teyemmüm yapılması caiz değildir.
3) Kullanılmaları şüpheli olan artıklardır. Bunlar, yabanî olmayan merkeblerin ve bunlardan doğmuş katırların artıklarıdır. Başka temiz su bulunmayınca hem abdest alınır, hem de ihtiyat olarak teyemmüm yapılır.
Şüpheli (meşkûk) bir su ile, şüpheli olmayan bir su birbirine karışacak olsa, tartıca ağır gelene itibar edilir. Bu iki su eşit olunca, yine ihtiyat olarak teyemmüm de edilir.
4) Necis (pis) sayılan artıklardır. Bunlar, köpek, kurt, aslan, kaplan, domuz ve benzeri hayvanların ve vahşi kedilerin artıklarıdır. Bunlar temizlikte kullanılamaz ve zaruret olmadıkça da bunlar içilemez.
54- Terler ve salyalar, ağızdan akan sular hüküm bakımından artıklar gibidir. Bu bakımdan artığı temiz olanın, ter ve salyası da temizdir. Artığı mekruh veya şüpheli (meşkûk) olanın, ter ve salyası da mekruh veya meşkûk (şüpheli) olur.
Artıkları temiz olmayan hayvanların terleri ve salyaları da temiz değildir.
55- Bir arada bulunan kaplardan çoğunda temiz su ve az bir kısımda pis su bulunsa, araştırma yapmak gerekir. Kapların hangilerinin temiz olduğu zan üstünlüğü ile tayin edilir. Ondan sonra da, tayin edilen sulardan içilir, abdest ve gusül temizliği yapılır. Çünkü hüküm kuvvetli olan hale göredir. Fakat temiz olmayan kaplar temizlerden daha çok veya temizlere eşit olsa, yemekte ve içmekte kullanılmak için araştırma yapılabilir; ancak abdest ve gusül için araştırma yapmak gerekmez. Bu sular döküldükten veya hayvanların ihtiyacı için birbirlerine kanştırıldıktan sonra teyemmüm yapılır.



Turgutlu Belediyesi Kadın Basketbol Takımı'nın fikstürü belli oldu

Saruhanlı Devlet Hastanesi için ihale tarihi belli oldu

Alaşehir Belediyesi personeline Didim’de ücretsiz tatil

Doğum günü partisinden dönen nişanlı çift ağaca saplanan otomobilde can verdi

Saruhanlı’da Vefat…

Arızalanan tır İzmir - Manisa yolunu kapattı

Takla atan araç sürücüsü yaralandı

Türkiye, kavuna doyacak

Saruhanlı'da Vefat...

TARİŞ ÜZÜM BİRLİĞİ, 9 NUMARA AVANS ALIM FİYATINI 120 TL OLARAK AÇIKLADI!...

Saruhanlı’da Vefat…

Manisalı şehit astsubayın tedavi gören babası hayatını kaybetti

Manisa CBÜ’de müzik yolculuğu için özel yetenek sınavı heyecanı

Saruhanlı’da Vefat…

Manisa'nın 'Yangın Riskini Azaltma Planı' Türkiye'ye örnek olabilir

Manisa'da YEGEM kayıtları devam ediyor

Alaşehir Belediyesi personeline Didim’de ücretsiz tatil

Manisa'nın 'Yangın Riskini Azaltma Planı' Türkiye'ye örnek olabilir

SARUHANLI KADINLAR BURAYA, Çağan Ata için harekete geçiyor

Hukukta yapay zeka dönemi

Manisa nüfusu hızla yaşlanıyor

Büyükşehir Saruhanlı'daki Şehit Kabirlerini yeniliyor

Hasar gören camiden malzeme düşmesi sonucu ölen adam toprağa verildi

Saruhanlı’da obruklar oluşmaya başladı!

Saruhanlı’da kadınlar, Çağan Ata İçin Tek Yürek Oldu

Bisikletçiler orman yangınlarına dikkat çekmek için pedalladı

Lambayı boşa yakana okkalı tarife. Elektrikte büyük kazık

Kaddafi'nin eski danışmanı Bodrum'da isyan etti: "İskelemi yıktılar, personelimi darp ettiler"

Merhum Başkan Ferdi Zeyrek vefatının 52. gününde dualarla anıldı

Soma'da gençlerin isteği yerine geldi

Ormanlara giriş yasağını delenlere ağır yaptırım

Kalp krizi geçirip hayatını kaybeden polis memuru için tören düzenlendi

Sarıgöl'de orman yangınlarına karşı tedbirler devam ediyor

Orman yangınında yaralanan Kader Dereli'nin tedavisi yoğun bakımda sürüyor

Müdür Öztürk dualarla görevine veda etti

Denizlili orman şehitleri son yolculuklarına uğurlandı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Dini Konular 20.12.2014 10:35:54 562 0

Tarih: 20.12.2014 10:35 Güncelleme: 20.12.2014 10:35
Haberi Sesli Oku

Dini Konular

Dini Konular Haberleri
19.08.2025 13:15:00