SARUHANLI - 11’inci kalkınma planında 2023 yılında kadınların işgücüne katılma oranının yüzde 41 düzeyine ulaşması hedefine uygun olarak EnTalent programını başlatan Enqura, işe alımda kadınlara pozitif ayrımcılık yapıyor…
Finans, teknoloji ve sigorta sektörleri başta olmak üzere dijital dönüşüm alanında birçok sektöre uçtan uca yazılım çözümleri geliştiren Enqura, sektördeki kadın istihdamını artırmak ve nitelikli insan kaynağı yetiştirmek hedefiyle başlattığı EnTalent programıyla kadın çalışan sayısını yüzde 78 artırdı. Program, genç çalışanların enerjisini ve teknolojiye ilgisini doğru ve etkin şekilde yönlendirerek hem öğrenim kurumları hem öğrenciler hem de sektör için bir “kazan-kazan” ekosistemi yaratıyor. Böylece işe bağlılığı yüksek, fark katan, gelişme potansiyeli olan araştırmacı gençler sektöre kazandırılırken, işe alımda öncelik STEM (bilim, teknoloji, mühendislik, matematik) alanındaki genç kızlara tanınıyor.
Yazılım ve teknoloji gibi sektörlerde kadınların iş gücüne katılımı diğer sektörlere nazaran çok daha az. Dünya Ekonomik Forumu’nun Küresel Cinsiyet Eşitsizliği 2020 raporuna göre, kadınların erkeklerle eşit haklara sahip alabilmesi için en az 100 yıl, erkeklerle eşit ücrete sahip olabilmesi içinse 257 yıl geçmesi gerekiyor. Yine aynı yılın istatistiklerine göre yazılım geliştiricilerin yüzde 91,5’i erkek, yüzde 8’i ise kadın. Bu tablonun değişmesi ve 11’inci kalkınma planında 2023 yılında kadınların işgücüne katılma oranının yüzde 41 düzeyine ulaşması hedefine uygun olarak birçok şirket çalışma başlatmış vaziyette. Enqura da bu konuda önemli bir adım atarak geçen yıl işe alım politikalarını gözden geçirerek EnTalent programını başlatmıştı.
Salgın kadınlar için fırsata dönüşecek
McKinsey hesaplamalarına göre salgın ile birlikte kadın çalışanların işleri erkek çalışanlara göre yüzde 19 daha riskli durumda. Salgının kadınlar için tehdit haline gelmesine rağmen bu durumun uzun vadede kadınlar için bir fırsata dönüşebileceğinin altını çizen Enqura Genel Müdür Yardımcısı Olcay Çat; “Küresel olarak toplam kadın istihdamının yüzde 4.5’i salgın nedeniyle risk altında. Erkek çalışanlarda ise bu oran yüzde 3.8. İşyerine bağlı olmadan üretebilme özelliği, uzaktan, mobil çalışmaya uygun yapısıyla yazılım sektörü kadın çalışanlara büyük avantajlar sağlıyor. Ben de bir mühendisim, erkek egemen ağırlıklı bir sektördeyiz, karşılaşılan engellere rağmen, cam tavanların aşılabildiğini biliyorum. Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarına yönelik “erkek işi” algısının değiştirilmesi, sektörümüze katılacak kadın sayısının artmasına doğrudan katkı sağlayacaktır. Bugün kadın mühendislerin cinsiyet eşitliğine yönelik farkındalıklarını artırarak sektöre örnek olma gayreti içerisindeyiz. 2020 yılında çalışan sayımızı yüzde 28 artırdık, aramıza katılan çalışanlarımızın yüzde 30’u EnTalent programıyla sektöre kazandırdığımız yeni mezunlardan oluşuyor. Bu programla da Enqura’ya kazandırdığımız kadın çalışan oranımız yüzde 78 oldu. Dijital dönüşüm, yapay zeka gibi teknolojilerle iş ve özel hayatın değiştiği günümüzde, teknoloji kadınlara büyük fırsatlar sunuyor. Empati kurma, sorgulama ve duygusal zekalarının gelişmiş olması kadınların teknoloji dünyasında daha etkin olmalarını sağlayan etkenlerin başında geliyor. Esnek çalışma ve uzaktan çalışma gibi fırsatlarla birlikte teknoloji sektöründe kadın istihdamının artacağına inancım tam.”
İki dönemden oluşan EnTalent programında birçok üniversite ile işbirliği yapılıyor. Staj döneminde EnTalent programına dahil olan gençler, isteklilerse programın ikinci dönemine geçerek, kendilerine atanan mentörle birlikte katılacakları projede 2 aylık oryantasyon eğitimine devam edebiliyorlar. Programın son döneminde gençlere performansları konusunda geri bildirim yapılarak, geliştirmesi gereken yönleri hakkında bilgi veriliyor. Karşılıklı memnuniyet sağlanmışsa, Enqura’da çalışmaya devam etmek isteyenlerle projeye devam ediliyor.