Soma´da tarım işçilerinin ´servis plakası´ eylemi 
- Soma´da J plakası olmayan servislerdeki 2 bin mevsimlik tarım işçisi ceza korkusundan yolda kaldı 

(Fotoğraflı) 

Yılmaz Sarıpınar 
MANİSA (İHA) - Manisa´nın Soma ilçesinden Akhisar ve diğer ilçelere zeytin toplamak için giden 2 binin üzerinde mevsimlik tarım işçilerini taşıyan servis şoförleri, Manisa´da uygulanan J plakalarının olmaması nedeniyle sürekli trafik cezası yediklerini iddia ederek Kırkağaç´ın Çam girişinde 2 bine yakın mevsimlik tarım işçisiyle birlikte eylem yaptı. Eylem jandarmanın uyarısının ardından sona erdi. 
Manisa Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Genel Kurulu tarafından 2012 yılında alınan karar doğrultusunda Manisa il sınırları içerisinde yapılacak personel, öğrenci, işçi, engelli, hasta, AVM´ye müşteri taşıma gibi ücretli-ücretsiz yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunan araçlara getirilen J plaka zorunluluğu mevsimlik tarım işçilerini taşıyan servis şoförleri tarafından tepkiye neden oldu. J plakaları olmadan işçi taşıdıkları gerekçesiyle sürekli jandarma tarafından ceza yediklerini belirten servis şoförleri, Soma´dan Akhisar ve diğer ilçelere zeytin toplamak üzere yola çıkan 70´in üzerinde araç ve yaklaşık 2 bin tarım işçisi ile birlikte Kırkağaç´ın Çam mevkisinde mağdur olduklarını dile getirerek eylem yaptı. 
Tüm belgelerinin eksiksiz olduğunu öne süren Soma Mevsimlik Tarım İşçileri Taşıyıcıları Dernek Başkanı İbrahim Ersoy, "Bizler tarım işçileri taşıyıcıları olarak jandarma denetimlerinde sürekli 7 bin liraya varan trafik cezaları alıyoruz. Bunun sebebi de Manisa Büyükşehir Belediyesinin uygulamış olduğu J plakanın araçlarımızda olmaması. Bizde tüm taşıma belgeleri ile trafik belgeleri tam. Ceza yiyoruz bir de araçlarımız 61 güne kadar bağlanıyor. Bu kadar insan mağdur kalıyor. Sayın Cumhurbaşkanımız ´insanlara iş istihdamı sağlayın´ diyor. Biz de istihdam sağlıyoruz ama hep kaçarak korku içerisinde seyrediyoruz" dedi.

"Tarım işçilerine özel bir belge çıkarılsın"
Bir diğer tarım işçi taşıyıcısı Ali Karagöz, "Türkiye´nin hiçbir ilinde olmayan J plakasını Manisa´da uyguluyorlar. Jandarma Trafik her gün 3-4 aracımızı bağlıyor. Diğer illerde bu yok. Milli eğitimlere taşımalı okul servislerine özel belge çıktı. Bize de ayrı bir belge çıkarılsın istiyoruz. Bu plakanın maliyeti çok fazla. J plaka demek işçi servisi demek. Yılda 12 ay çalışan bir servisle aynı kefeye konuyoruz. Biz yılda 5-6 ay çalışıyoruz. Bu plakaların değeri 70 bin lira biz bu plakayı alarak bu işi yapamayız. Bizim devletimizden isteğimiz sezonluk tarım plakası ya da farklı bir belge. Tarım işçilerini taşıyan araçlar kaza yapıyor. Biz korkarak işçimizi tarlaya götürmeye çalışıyoruz. Yol kesik üzerine gidip ceza yemektense işçimizin mağdur olmasındansa tarla yollarından ara yollarından kaçıyoruz. Allah korusun araçlarımız ister istemez kayıyor. Zeytin tarlalarından biz işçi taşıyoruz. Araçlarımızın MTV´sini ÖTV´sini hepsini ödüyoruz, devlete vergimizi veriyoruz. Tek sıkıntımız J plaka. Bu işçileri açıkta bırakmamamız lazım. Bunun acilen önüne geçilmesi lazım. Bugün biz gidemedik bizler işsiz kaldık, işçi işsiz kaldı, tarlada mahsul kaldı herkes mağdur" diye konuştu.
14 yıldır tarım işçilerini taşıyarak geçim sağladığını belirten İhsan Erçin ise şunları söyledi: 
"Devlete vergimi ödüyorum. Ödediğim halde bu plakayı sorun yapıyorlar. Bizlere ağır trafik cezaları yazıyor ve araçlarımızı 2 ay bağlıyorlar. Biz devletimizden bize yol açmasını istiyoruz. Herkes mağdur sabahın 5´inde kalkıp da ekmek parası için yola çıkanlara sadece bir plaka peşinde mağdur ediyorlar. Yola çıktığımızda yolda giderken bile araçlarımızı durdurarak ´J plakası Büyükşehirin uygulaması´ diyerek ceza yazarlar. Büyükşehir Belediyesi de plakasız bu işi yapamazsınız diyor. Bu cezalardan biz bıktık usandık. Şu anda da jandarmanın denetim korkusundan burada kaldık. Bu insanların hepsi mağdur durumda. Devletimizden bu insanların yolunun açılmasını istiyoruz. Zeytin, pamuk, domates işlerine gidiyoruz. Servis yapmıyoruz. Bu insanların hepsi günlük çalışarak geçinen insan" dedi.
Mağduriyetlerinin dile getiren tarım işçileri jandarmanın ´Dağılın´ uyarısı sonrasında olaysız bir şekilde dağılarak bugün işe gitmeme kararı aldı.
Manisa Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada ise J plaka uygulamasının korsan ve yasal çalışanların aynı kefeye konmaması için UKOME tarafından alınan karar doğrultusunda başlatıldığı ve bu araçları denetlemenin de devletin kolluk kuvvetleri olan jandarma ve emniyette olduğu dile getirildi. 



TARIM VE ORMAN BAKAN YARDIMCISI GİZLİGİDER SARUHANLI’DA HASAR GÖREN BAĞLARI İNCELEDİ

Selendi’de şehitler için sergi açıldı

Türkiye Oryantiring Şampiyonası Manisa’da başladı

Soma’da Ahmet Sula’dan unutulmaz bir seminer

Kula’da Kütüphaneler Haftası coşkuyla kutlandı

Don afetini yaşadı çalışmaya ara vermedi

TBMM zirai dondan etkilenen üreticiler için adım attı

Kaymakam Güldoğan, don afeti yaşayan bağları yerinde inceledi

Vali Özkan: "Çiftçilerimizin yanındayız"

Saruhanlılı çiftçiler için don tehlikesi devam ediyor

Manisa'da don afeti üzüm bağlarına büyük zarar verdi

Don afetinin sadece Sarıgöl’e zararı 2,25 milyar TL

Kaymakam Acar, dondan etkilenen bağları inceledi

Polis Haftası Kutlamaları Başladı

Salihli ve Kula'da Türk Polis Teşkilatı'nın 180. yılı kutlandı

Saruhanlı Belediyesi’nin 2024 Yılı Faaliyet Raporu Oy Birliğiyle Kabul Edildi

Saruhanlı Belediyesi’nden 320 Çocuğa Bayramlık Kıyafet Yardımı

SARUHANLI’DA 21 MART NEVRUZ BAYRAMI COŞKUYLA KUTLANDI

Şehit Görece’nin ailesine Devlet Övünç Madalyası verildi

Manisa’da Devlet Övünç Madalyası ve Berat Tevcih Töreni düzenlendi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Gündem 16.10.2017 15:55:04 489 0

Tarih: 16.10.2017 15:55
Haberi Sesli Oku
19.04.2025 16:20:00