Soma´da tarım işçilerinin ´servis plakası´ eylemi 
- Soma´da J plakası olmayan servislerdeki 2 bin mevsimlik tarım işçisi ceza korkusundan yolda kaldı 

(Fotoğraflı) 

Yılmaz Sarıpınar 
MANİSA (İHA) - Manisa´nın Soma ilçesinden Akhisar ve diğer ilçelere zeytin toplamak için giden 2 binin üzerinde mevsimlik tarım işçilerini taşıyan servis şoförleri, Manisa´da uygulanan J plakalarının olmaması nedeniyle sürekli trafik cezası yediklerini iddia ederek Kırkağaç´ın Çam girişinde 2 bine yakın mevsimlik tarım işçisiyle birlikte eylem yaptı. Eylem jandarmanın uyarısının ardından sona erdi. 
Manisa Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Genel Kurulu tarafından 2012 yılında alınan karar doğrultusunda Manisa il sınırları içerisinde yapılacak personel, öğrenci, işçi, engelli, hasta, AVM´ye müşteri taşıma gibi ücretli-ücretsiz yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunan araçlara getirilen J plaka zorunluluğu mevsimlik tarım işçilerini taşıyan servis şoförleri tarafından tepkiye neden oldu. J plakaları olmadan işçi taşıdıkları gerekçesiyle sürekli jandarma tarafından ceza yediklerini belirten servis şoförleri, Soma´dan Akhisar ve diğer ilçelere zeytin toplamak üzere yola çıkan 70´in üzerinde araç ve yaklaşık 2 bin tarım işçisi ile birlikte Kırkağaç´ın Çam mevkisinde mağdur olduklarını dile getirerek eylem yaptı. 
Tüm belgelerinin eksiksiz olduğunu öne süren Soma Mevsimlik Tarım İşçileri Taşıyıcıları Dernek Başkanı İbrahim Ersoy, "Bizler tarım işçileri taşıyıcıları olarak jandarma denetimlerinde sürekli 7 bin liraya varan trafik cezaları alıyoruz. Bunun sebebi de Manisa Büyükşehir Belediyesinin uygulamış olduğu J plakanın araçlarımızda olmaması. Bizde tüm taşıma belgeleri ile trafik belgeleri tam. Ceza yiyoruz bir de araçlarımız 61 güne kadar bağlanıyor. Bu kadar insan mağdur kalıyor. Sayın Cumhurbaşkanımız ´insanlara iş istihdamı sağlayın´ diyor. Biz de istihdam sağlıyoruz ama hep kaçarak korku içerisinde seyrediyoruz" dedi.

"Tarım işçilerine özel bir belge çıkarılsın"
Bir diğer tarım işçi taşıyıcısı Ali Karagöz, "Türkiye´nin hiçbir ilinde olmayan J plakasını Manisa´da uyguluyorlar. Jandarma Trafik her gün 3-4 aracımızı bağlıyor. Diğer illerde bu yok. Milli eğitimlere taşımalı okul servislerine özel belge çıktı. Bize de ayrı bir belge çıkarılsın istiyoruz. Bu plakanın maliyeti çok fazla. J plaka demek işçi servisi demek. Yılda 12 ay çalışan bir servisle aynı kefeye konuyoruz. Biz yılda 5-6 ay çalışıyoruz. Bu plakaların değeri 70 bin lira biz bu plakayı alarak bu işi yapamayız. Bizim devletimizden isteğimiz sezonluk tarım plakası ya da farklı bir belge. Tarım işçilerini taşıyan araçlar kaza yapıyor. Biz korkarak işçimizi tarlaya götürmeye çalışıyoruz. Yol kesik üzerine gidip ceza yemektense işçimizin mağdur olmasındansa tarla yollarından ara yollarından kaçıyoruz. Allah korusun araçlarımız ister istemez kayıyor. Zeytin tarlalarından biz işçi taşıyoruz. Araçlarımızın MTV´sini ÖTV´sini hepsini ödüyoruz, devlete vergimizi veriyoruz. Tek sıkıntımız J plaka. Bu işçileri açıkta bırakmamamız lazım. Bunun acilen önüne geçilmesi lazım. Bugün biz gidemedik bizler işsiz kaldık, işçi işsiz kaldı, tarlada mahsul kaldı herkes mağdur" diye konuştu.
14 yıldır tarım işçilerini taşıyarak geçim sağladığını belirten İhsan Erçin ise şunları söyledi: 
"Devlete vergimi ödüyorum. Ödediğim halde bu plakayı sorun yapıyorlar. Bizlere ağır trafik cezaları yazıyor ve araçlarımızı 2 ay bağlıyorlar. Biz devletimizden bize yol açmasını istiyoruz. Herkes mağdur sabahın 5´inde kalkıp da ekmek parası için yola çıkanlara sadece bir plaka peşinde mağdur ediyorlar. Yola çıktığımızda yolda giderken bile araçlarımızı durdurarak ´J plakası Büyükşehirin uygulaması´ diyerek ceza yazarlar. Büyükşehir Belediyesi de plakasız bu işi yapamazsınız diyor. Bu cezalardan biz bıktık usandık. Şu anda da jandarmanın denetim korkusundan burada kaldık. Bu insanların hepsi mağdur durumda. Devletimizden bu insanların yolunun açılmasını istiyoruz. Zeytin, pamuk, domates işlerine gidiyoruz. Servis yapmıyoruz. Bu insanların hepsi günlük çalışarak geçinen insan" dedi.
Mağduriyetlerinin dile getiren tarım işçileri jandarmanın ´Dağılın´ uyarısı sonrasında olaysız bir şekilde dağılarak bugün işe gitmeme kararı aldı.
Manisa Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada ise J plaka uygulamasının korsan ve yasal çalışanların aynı kefeye konmaması için UKOME tarafından alınan karar doğrultusunda başlatıldığı ve bu araçları denetlemenin de devletin kolluk kuvvetleri olan jandarma ve emniyette olduğu dile getirildi. 



Saruhanlı’nın Bedeller Mahallesi sakinlerinden ALİ KOYUNCU vefat etti.

VEFAT ve BAŞSAĞLIĞI…

Solunum yetersizliği nedeniyle 3 gündür yoğun bakımda olan CHP'nin eski Genel Başkanı Altan Öymen, hayatını kaybetti.

Altan Öymen hayatını kaybetti

Jhon Duran'ı kadrosuna katan Fenerbahçe'de Youssef En-Nesyri'nin ayrılık ihtimali yükselmişti.

Fenerbahçe'ye piyango vurdu! Yıldız oyuncuya öyle bir talip çıktı ki...

Son dakika... Murat Çalık hastanenin 1. katından 11.katına alındı.

Murat Çalık hakkında şoke eden karar!

bir süredir mücadele ettiği hastalık sonucu vefat eden eski belediye başkanlarından Muhittin Dalgıç’ın kardeşi Zahir Dalgıç toprağa verildi.

Zahir Dalgıç son yolculuğuna uğurlandı

Yuntdağı Ortaköy’de düzenlenen turnuvaya 14 ilden yaklaşık 500 sporcu katıldı.

Tekvando kulüplerarası minikler turnuvası başladı

Beyaz eşya alışverişi yapan onlarca vatandaş mağdur: Mağaza kapalı, ürünler ortada yok

Düğün arifesinde büyük şok: Ürün de yok muhatap da

Yüzlerce kilo ağırlığındaki mermerin altında kalan Furkan Avcu, hastanedeki yaşam savaşını kaybetti.

Mermer tablanın altında kalan 19 yaşındaki genç hayatını kaybetti

Sporcuları ve teknik ekibi tebrik eden Vali Işın, Avrupa Şampiyonası'nda da aynı azim ve başarıyla ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceklerine inandığını ifade etti.

Vali Musa Işın, Türkiye Şampiyonu Kütahya Ecofirm Ayak Tenisi Takımını ağırladı

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği'nin (EKODOSD) Çarşamba Söyleşileri'nde bu hafta Kuşadası'nın deniz kıyısındaki tek lagünü olma özelliği taşıyan Kocagöl'e dikkat çekildi.

Doğaseverler Kocagöl'e dikkat çekti

24 yıl hapis cezasıyla aranan ve izini kaybettirmeye çalışan firari şahıs, JASAT ekiplerince kıskıvrak yakalandı.

Hırsızlık suçundan aranan şahıs JASAT'tan kaçamadı

Şezlong kavgası baltalı cinayetle bitti, yakalanmamak için yangın çıkarttı

Baltalı dehşet: 1 ölü

Almanya'da düzenlenen Rhine-Ruhr 2025 Dünya Üniversite Oyunları'na Eskişehir'den katılan Eda Nur Tulum, Türkiye'yi temsilen yarışmalara katılıyor.

Eda Nur Tulum, Rhine-Ruhr 2025 Dünya Üniversite Oyunları'nda Türkiye'yi Temsil Ediyor

Suriye'de çatışmalar sürüyor, görüşmelerde ilerleme sağlanamadı.

Suriye'de Baas Rejimi Son Buldu: Yeni Yönetim ve Çatışmaların Sürekliliği

1. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte katıldığı programda Kral III. Charles ile sohbet eden Gül'ün lüks çantası, etkinliğin önüne geçti.

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Müzik kariyeri boyunca sayısız şarkıya ve sanatçıya hayat veren Sezen Aksu, bu kez sesiyle değil görünümüyle gündeme geldi.

Sezen Aksu alışılmış imajına veda etti

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

Manisalı 15 Temmuz gazisi o geceyi anlattı

Memur-Sen'den 15 Temmuz vurgusu

Saruhanlı’da orman yangınlarına karşı önlem ziyaretleri

Manisa'da 'Paranın doğduğu kent' UNESCO listesinde

Kırkağaç'ta 38. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Serdar Kabaş’ın acı günü

MasterChef 2025’te ana kadro heyecanı! Kıyasıya mücadele de önlüğün ilk sahibi belli oldu

Kıbrıs gazisi Manisa’da törenle toprağa verildi

Manisa’da 4 stratejik yatırıma devlet desteği

Eş katiline 'İyi Hal'le ödül gibi ceza

Genç yaşta kalbine yenildi

Minik Deniz'den şehit babasına son bakış

Şehit Piyade Astsubay Kıdemli Çavuş Fikret Mangura son yolculuğuna uğurlanıyor

Başkan Zeyrek'in aile fertleri adına sahte sosyal medya hesabı açmışlar

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Gündem 16.10.2017 15:55:04 552 0

Tarih: 16.10.2017 15:55 Güncelleme: 16.10.2017 15:55
Haberi Sesli Oku
19.07.2025 11:59:00