Anahtar Kelimeler: Soma Altında Facia Yaşanabilir

Soma Risk Altında Yeni Bir Facia Yaşanabilir

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2024 bütçesi görüşmelerinde konuşan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu Soma Termik Santralindeki büyük tehlikeye dikkat çekti.

      Özelleştirildikten sonra yıllık bakımların yapılmadığına dikkat çeken Bakırlıoğlu yetkili sendikanın termik santral yönetimini defalarca uyardığını fakat uyarıların dikkate alınmadığını söyledi.

      Önce Rant

Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Bakırlıoğlu yaptığı konuşmada; "Önce insan, sonra çevre, sonra üretim." Ancak ne yazık ki uygulamalarımıza baktığımızda bu durumun tam tersi olduğunu görmekteyiz.

"Önce rant, sonra çevre, sonra insan; Önce üretim gerisi önemli değil."

Eğer hakikaten de önceliğiniz önce insan olmuş olsaydı, Soma maden faciası yaşanmazdı, 301 madencimizi o elim faciada yitirmezdik.

Eğer hakikaten de sloganınız önce insan olsaydı, Soma maden faciasının yaşandığı bir ülkede Amasra maden faciası yaşanmazdı.

Eğer hakikaten de önceliğiniz insan olsaydı, bu çevre felaketleri yaşanmazdı.

Eğer hakikaten de önceliğiniz insan olsaydı, Soma Termik Santrali- Soma Termik Santralinin bacasından bu dumanlar çıkmazdı.

Özelleştirilen Termik Santrallerde Bakım Yok

Bildiğiniz gibi özelleştirilen 13 tane termik santral var. Bunların çevreye uyumlarıyla alakalı 2020 yılına kadar süre verilmişti ve bunlardan 6 tanesi bunu gerçekleştirmediği için kapatılmıştı.

Faaliyetlerin devamına olanak sağlayan yasa Cumhurbaşkanı tarafından veto edilmişti.

Sonra, Soma Termik Santrali de bunlardan bir tanesi fakat daha sonra geçici izin belgesiyle 2027 yılına kadar çalışmalarının önü açıldı.

Şu ana kadar Soma'da termik santralde baca gazı arıtma filtresi çalışması yapılmadı, yatırım yapılmadı ve 2027 yılına kadar da yapılmayacak.

Eğer hakikaten de önceliğiniz insan olmuş olsaydı Soma'da 1981 yılından bugüne kadar 39 bin insanın ölümüne sebebiyet veren bu termik santralin bu şekilde çalışmasına müsaade etmezdiniz.

Sendika Uyardı, İşçiler Risk Altında

Soma demişken, daha farklı bir şey, onu da söyleyeyim size: Soma'da termik santralde hakikaten de alarm çalıyor şu anda.

Soma'da özelleştirmeden önce her yıl yapılan rutin bakımlar özelleştirme sonrasında bugüne kadar yapılmış değil.

Çok ciddi iş güvenliği sorunları var, çeşitli yangınlar çıkıyor orada.

Burada yetkili sendika devamlı işverene mektuplar yazıyor, işverene uyarılarda bulunuyor.

Ben size oradan bir paragraf okuyayım: "Çalışma sahasında yoğun su birikintisi, çamur, şlamp, kül ve toz küçük büyük iş kazalarına davetiye çıkarmaktadır. Özellikle son dönemde kömür hazırlama servisi istasyonlarındaki aşırı tozlu kömürden kaynaklı 8/9/2023 tarihinde 8/16 vardiyasında tozların alev alması neticesinde yangın meydana gelmiş ve tecrübeli bir personelin havalandırma yolu açmasıyla oluşan gazın etkisi azaltılmış ve yangına müdahale eden personelin olası zehirlenmesinin önüne geçilmiştir." diyor.

Yani, buna benzer yangınların sayısı artmaya başladı, hiçbir yatırım yapılmıyor ve yapılmayacak çünkü buradaki öncelik üretim, ne olursa olsun üretim ifadelerine yer verdi.

Enerji Bakanlığını uyardan Bakırlıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü. Termik santral Soma'nın hemen yanında, ve çok önemli bir riski barındırıyor, Herkes çok tedirgin, çok büyük bir patlama olabileceği endişesi var.

Burada çok büyük bir kaza yaşanabilir. Şimdiden önlem alınmasını söylüyorum, uyarıyorum buradan…

Somalı Madenci Ramazan Gündoğan’ı Unutmadı

Haksız yere işten atıldığı için Ege Linyitleri İşletmesi Müdürlüğü çatısına çıkan madenci Ramazan Gündoğan’ın durumunu Komisyonda dile getiren Milletvekili Bakırlıoğlu verilen sözlerin tutulmasını istedi.  

   Bakırlıoğlu konuşmasının devamında; Ramazan Gündoğan, TKİ'nin büyük ortağı olduğu Yeni Anadolu Maden İşletmesinde çalışırken sosyal medyada yapılan bir paylaşıma yapmış olduğu yorumdan dolayı işten çıkartılmış bir madencimiz.

Ama asıl neden işverenin istemediği bir sendikaya üye olması.

Ramazan Gündoğan; KOD26 ile tazminatsız işten atıldı. Kıdem ve ihbar tazminatı verilmedi. İşsizlik maaşı da alamadı.

Çalıştığı maden işletmesinin önünde günlerce eylem yaptı, ancak sesini duyuramadı.

Ben Ramazan Gündoğan'la alakalı TKİ Genel Müdürüyle görüştüm, Bu arkadaşı mümkünse iş yerine geri alın" dedim

Yeni Anadolu Genel Müdürüyle de görüştük ancak bir netice alamadık.

Biz netice alamayınca en son çareyi TKİ'nin çatısına çıkmakla buldu, Soma Kaymakamı ve ben çatıdan inmesi için kendisini ikna ettik.

Bu arada, şirket yöneticileriyle görüştük, şirket yöneticilerinden şunu istedik: Ramazan'ın işe geri döndürülmesini çünkü Ramazan yıllarca bu işi yapmış usta bir madenci. Şöyle bir özelliği var: Hiç izin kullanmamış yani parmakla gösterilen bir madenci. "Bunu lütfen işe geri alın, Ramazan'ın isteği bu." dedik, kabul etmediler.

"Peki, o zaman çıkış kodunu değiştirin. Bu arkadaşın kıdem ve ihbar tazminatını alabileceği, daha sonra iş bulabileceği, İşsizlik Fonu'ndan faydalanabileceği bir kodla çıkartın." dedik, Tamam denildi ve sözler verildi ancak bu sözlerin hiçbiri tutulmadı ifadelerine yer vererek Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’dan yardım istedi.



Çocukluk arkadaşını kız meselesi nedeniyle çıkan tartışmada silahla vurarak öldürdü.

Çocukluk arkadaşını silahla vurdu! Kız meselesi kanlı bitti!

Soma ilçesinde kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalan gölette balık ölümlerinin önüne geçmek için kurumlar seferber oldu.

Balıklar ölmesin diye zamanla yarıştılar

Spor Toto Minikler Türkiye Judo Şampiyonası, Mardin’de 72 ilden gelen bin 344 sporcunun katılımıyla Artuklu Yeni Spor Salonu’nda yapıldı.

Salihlili judocular Erel ve Madan, Mardin’de şampiyon oldu

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu: "Özellikle gençlerimizde ve kadınlarımızda sigara kullanım oranları artmaya başladı"

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Hedeflerinde yaşlı kadının evi ve parası vardı! Bakıcının kirli oyunu

Hedeflerinde yaşlı kadının evi ve parası vardı! Bakıcının kirli oyunu

Berber oldukları öğrenilen iki arkadaş araçlarının yanında başlarından vurulmuş halde ölü bulundu.

Tüyler ürperten olay! İki genç başlarından vurulmuş halde ölü bulundu

Dizi ve sinema filmi setlerinde başlayan 15 yıllık dostluklarını, Kulyas 2 isimli korku tarzındaki sinema filminde oyunculuklarıyla taçlandırdı.

MUHTEŞEM İKİLİ KULYAS 2'DE

Sağnak Serra Kalaycı 200 metre karışık, 100 metre ve 200 metre sırtüstünde ikinci.

Yunusemreli yüzücüler SEM yarışlarında göz doldurdu

Meme kanseri tanısı konulan 88 yaşındaki bir hastaya, anestezi verilmeden, palyatif tedavi amacıyla mikrodalga ablasyon işlemi başarıyla uygulandı.

O hastanede ilk kez uygulandı

"Hastalarımız tahlil hizmetine çok hızlı ulaşabiliyor"

Menemen'de hastane konforunda poliklinik

Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, Özel Aliağa Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde görev yapan eğitmenlere teşekkür sertifikası takdim etti.

Aliağa’da engelleri aşan eğitim

Alaşehir'de 2 bin 903 kök kenevir ve 8 kilo 820 gram kubar esrar ele geçirildi.

Alaşehir'de yasa dışı kenevir ekimine jandarma darbesi

Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan, "Yaşayan İnsan Hazinesi - Kültürel Miras Taşıyıcısı Hayri Dev'i ölümünün 7. yılında saygı, hürmet ve özlemle anıyoruz" dedi.

Başkan Arslan vefatının 7. yılında Hayri Devi unutmadı

Kemalpaşa ilçesinde bakım ve onarım çalışması sırasında elektrik akımına kapılan genç işçi kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Elektrik akımına kapılan genç işçi hayatını kaybetti

Özge Ceren Deniz ile İnanç Öktemay’ın elektrik akımına kapılarak hayatlarını kaybettiği olaya ilişkin davaoa sanık sayısı 45’e yükseldi.

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Belediye İş 2 No'lu Şube Başkanı Savaş Atalay: "Cemil Başkan baskıyla, tehditle bizleri eline almaya çalışıyor"

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde işten çıkartılan işçilerin eylemi 9'uncu gününde sürüyor

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

Manisalı 15 Temmuz gazisi o geceyi anlattı

Memur-Sen'den 15 Temmuz vurgusu

Saruhanlı’da orman yangınlarına karşı önlem ziyaretleri

Manisa'da 'Paranın doğduğu kent' UNESCO listesinde

Kırkağaç'ta 38. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Serdar Kabaş’ın acı günü

MasterChef 2025’te ana kadro heyecanı! Kıyasıya mücadele de önlüğün ilk sahibi belli oldu

Kıbrıs gazisi Manisa’da törenle toprağa verildi

Manisa’da 4 stratejik yatırıma devlet desteği

Eş katiline 'İyi Hal'le ödül gibi ceza

Genç yaşta kalbine yenildi

Minik Deniz'den şehit babasına son bakış

Şehit Piyade Astsubay Kıdemli Çavuş Fikret Mangura son yolculuğuna uğurlanıyor

Başkan Zeyrek'in aile fertleri adına sahte sosyal medya hesabı açmışlar

TBMM Araştırma Komisyonu Saruhanlı’da Zirai Don İncelemesi Yaptı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Politika 20.11.2023 09:41:00 1687 0

Tarih: 20.11.2023 09:41 Güncelleme: 20.11.2023 09:41
Haberi Sesli Oku
18.07.2025 16:54:00