Anahtar Kelimeler: SİVİLCE BONZAİ VERİYOR

SAĞLIK - Son yıllarda özellikle gençler arasında yaygın olarak kullanılan sentetik uyuşturucular, ailelerin korkulu rüyası... Anne-babaları ?Acaba benim çocuğum da kullanıyor mu?? diye kara kara düşündüren ve endişeye sevk eden madde bağımlılığını anlamanın artık bazı ipuçları var? 136 madde bağımlısını deri bulguları açısından değerlendiren İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Kliniği, bu konuda önemli tespitlere ulaştı. Ani başlayan,  tedaviye dirençli şiddetli sivilceler, uyuşturucu madde kullanımını ele veren önemli bir bulgu olabilir.

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi  Öğretim Üyesi, Dermatoloji ABD Başkanı Prof. Dr. Şemsettin Karaca, uyuşturucu kullanan kişilerin derilerinde farklı bulgulara rastlandığını, bu yolla ailelerin, hekimlerin ve toplumun, madde kullanan kişilerin tespiti konusunda,  farkındalık oluşturabileceğini belirtti.

MADDE BAĞIMLISI 136 DENEK DEĞERLENDİRİLDİ?

Sentetik kannabinoid içeren ürünler Avrupa´da ?Spice?, Amerika´da ?K2?, Türkiye´de ise ?Bonzai? veya ?Jamaika? olarak adlandırılıyor ve bu maddeler genellikle esrara benzer biçimde, sigara şeklinde tüketiliyor. 

Sentetik uyuşturucu kullanımı sonrası; kusma, nefes darlığı, çarpıntı, tansiyon yüksekliği, kalp krizi, anksiyete, psikiyatrik belirtiler ve böbrek yetmezliği en sık bildirilen yan etkiler. Hastaların acil servislere en çok bu şikayetlerle başvurduklarını söyleyen Prof. Dr. Karaca, sentetik uyuşturucuların, derideki CB1 ve CB2 kannabinoid reseptörlerini uyarması nedeniyle, hastalarda dermatolojik bulgulara da neden olduğunu, bu bulguların diğer akut bulgular kadar ciddi ve acil sorunlara yol açmaması nedeniyle gözden kaçabildiğini belirtti. Karaca; ?Bu dermatolojik etkilerin hasta yakınları veya muayene oldukları hekimler tarafından bilinmesi, erken tanı ve tedavi fırsatı oluşturması açısından önemli.? dedi ve yürüttükleri çalışmayla ilgili bilgi verdi. 

 ?İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Kliniği olarak, Psikiyatri  ve  Farmakoloji Anabilim Dallarıyla ortak yürüttüğümüz çalışmada, yaklaşık 136 madde bağımlısı, deri bulguları açısından değerlendirildi. Yaptığımız bu çalışmada en çok dikkat çeken bulgu; zamansız, ani başlangıçlı, tedaviye dirençli akne (sivilce) yakınmaları oldu. Bu nedenle madde kullanım şüphesi olan ve yakın zamanda yeni oluşmuş ya da şiddetlenmiş ciddi akne şikayetleri bulunan hastalarda, sentetik kannabinoid kullanımının sorgulanması ya da şüphelenilmesi hastaya yönelik ileri sağlık sorunlarını erken önleyici olması açısından önemli. Dermatolojik muayenede akneye ek olarak hastalarda dikkat çekici diğer bulgular; dövme, faça izleri, saç dökülmesi, seboreik dermatit (yağlı ekzema), trikotillomani (saç yolma hastalığı), göz çevresinde koyulaşma, keilitis (dudak iltihabı), ağız kokusu, tat bozukluğu, yüzde damarlanma artışı, tırnaklarda onikofaji (tırnak yeme bozukluğu)? şeklinde gözlenmiştir. Madde kullanan gençlerde risk alıcı davranışların fazlalığı, dürtüsel davranışların artması, cinsel yolla bulaşan hastalık riskini artırmaktadır. Madde bağımlılığından şüphelenilen durumlarda hastaların bu yönde sorgulanması ve değerlendirilmesi, hem hasta hem de toplum sağlığı açısından çok önemlidir.? 

Sentetik uyuşturucuların deri üzerine etkileriyle ilgili literatürde yapılmış bir çalışmanın olmadığını söyleyen Prof. Dr. Karaca, öncü olma niteliğindeki çalışmalarının, yapılacak diğer araştırmalara referans olacağını söyledi. Karaca; ?Bu çalışmayla vurgulamak istediğimiz; özellikle hekimler ve aileler için bu şikayetleri bulunan kişilerin her yönüyle değerlendirilmesinin ve gözlenmesinin, olabilecek ruhsal ve bedensel travmaların önlenmesine imkan sağlaması açısından önemidir.? dedi. 



Saruhanlı'da vefat...

Saruhanlı'da Arıcılık Kursları ile sürdürülebilir üretim hedefleniyor

SARUHANLI'da 15 YILLIK ENGELLİ ŞOFÖRE 'ARAÇ KULLANAMAZSIN' KARARI

Saruhanlı'da vefat...

Milaslı Şehit Astsubay Kuran, son yolculuğuna uğurlandı

Ağaçtan düşen talihsiz kadın yaşamını yitirdi

Aren bebeğin annesi hakkında yakalama kararı çıkarıldı

Gece Yarısı Sokağa Atılan Aileye Manisa Büyükşehir Belediyesi Sahip Çıktı!

Disiplin Kurulu Mütevellispor - Lalelispor maçına ilişkin kararını açıkladı

Araç yüklü tırda yangın: Araçlar kullanılamaz hale geldi

Salihli'de takla atan otomobil alev aldı: Sürücü yara almadan kurtuldu

Açık Ceza İnfaz Kurumunda skandal ölüm iddiası

Muğla'daki uçak kazasından kurtulmuştu, Hırvatistan’da şehit oldu

Köpekleri tüfekle vuran şahıs tutuklandı

Mantar toplamaya giden ve kayıp ihbarı yapılan yaşlı adam sağ bulundu

32 milyarlık kripto para operasyonu

Saruhanlı'da vefat...

Cezaevinden izinli çıktı, silahla başından vurulmuş halde bulundu

Eşini ve iki kızını katleden polis memuruyla ilgili yeni detay: Diyarbakır'dayken...

MANİSA DOSTLAR MECLİSİ’NİN BU HAFTAKİ KONUĞU BAŞKAN GÜLŞAH DURBAY OLDU

Sarıgöl'de üzüm fiyatları dibe vurdu

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 12.03.2016 16:03:23 1554 0
Tarih: 12.03.2016 16:03 Güncelleme: 12.03.2016 16:03
Haberi Sesli Oku