9367,77%3,72
34,58% 0,33
36,23% 0,01
2987,83% 0,88
4956,37% 0,00
ŞİŞMANLATMAYAN CİPS ÜRETİLDİ
MANİSA - CBÜ'de, üzüm çekirdeği ve posası kullanılarak, antioksidan içeren, yağı azaltılmış yeni bir cipsin deneme üretimi yapıldı.
Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Tokuşoğlu, Türkiye'deki önemli bir cips firması ile birlikte üzüm çekirdeği ve posasını kullanarak, antioksidan içerikli, yağı azaltılmış yeni bir cipsin deneme üretimini yaptıklarını bildirdi.
Tokuşoğlu, yaptığı açıklamada, yüksek lisans öğrencisi Ali Güler'in, şaraplık üzümün işlenmesi sonucu ortaya atık olarak çıkan posa ve çekirdeğin değerlendirilmesine" ilişkin tez konusundan yola çıkarak geliştirdikleri "cips projesi"ni, bir cips firmasıyla işbirliği yaparak hayata geçirdiklerini söyledi.
Manisa'nın üzüm üretimiyle "üzümün başkenti" olarak anıldığını ifade eden Tokuşoğlu, yüksek lisans öğrencisi Ali Güler'in tezinin ve buradan yola çıkarak hazırlanan projenin de hem üzümün katma değerini artırmaya hem de sağlıklı bir gıda maddesi üretmeye yönelik olduğunu dile getirdi.
Tokuşoğlu, proje ile şarap üretimi sonrasında açığa çıkan ve bugüne kadar ancak gübre olarak değerlendirilen çekirdek posa karışımının, yüksek antioksidan özelliğinden yararlanmayı hedeflediklerini ve bunda da başarılı olduklarını dile getirerek, şunları söyledi:
"Biz şimdi bu atılmayı önlemek üzere, çekirdek ve kabuktan oluşan üzüm posasını direkt olarak gıdaya işledik, sonuçta da sağlıklı bir cips ürettik. Bunu da ülkemizin önemli bir gıda firması ile başardık. Bu firma kendi ürettikleri cipse deneme amaçlı olarak üzüm posası katkısını yüzde 2, yüzde 5 ve yüzde 12 oranında doğal bir katkı maddesi olarak ekleyerek sağlıklı bir ürün gerçekleştirmiş oldu."
-"Obeziteye karşı mücadele için önemli"
Ortaya çıkan yeni ürünün, son yıllarda obezite ile savaşım içinde olan Sağlık Bakanlığı'nın çalışmaları için de faydalı olacağını savunan Tokuşoğlu, şunları kaydetti:
"Yeni cipsin yağ oranı azaltıldığı için obeziteye yol açmayacak. Ayrıca, üzüm posasında bulunan antioksidan da kalp ve damar sağlığı açısından önemli. İnsan cildi, insan metabolizması üzerinde de olumlu etkileri bulunuyor. Günlük yaşantımızda çok yoğun radikallere maruz kalıyoruz. Hava kirliliği olsun, sigara olsun, çeşitli çevresel kirlilik etmenleri olsun bunlardan gelen çeşitli ajanlar bizim metabolizmamızda birikiyor. Oysa ki, antioksidan alımıyla biz bu birikimi bertaraf edebiliriz. Bu noktada bizim antioksidanı haplarla almak yerine gıdaların içinde almamız son derece önemli. O halde doğal gıda antioksidanları eklenmiş yiyecekleri tüketirsek daha sağlıklı bir yaşam kalitesi elde etmiş oluruz."
Tokuşoğlu, ürünün sadece deneme üretiminin yapıldığını ve henüz patentinin alınmadığını belirterek, patent sürecinin tamamlanmasının ardından seri üretime adapte edilebileceğini bildirdi.
Teziyle proje fikrinin ortaya çıkması ve hayata geçirilmesini sağlayan yüksek lisans öğrencisi Ali Güler de yaklaşık 2,5 yıl süren bir çalışma sonucunda tezini sonuçlandırdığını, proje ile ortaya çıkan yeni ürünün sağlık açısından zarar teşkil etmemesi ve fayda sağlamasının kendileri için en büyük mutluluk olacağını kaydetti.
Haber Merkezi