Anahtar Kelimeler: 0

ŞİŞMANLATMAYAN CİPS ÜRETİLDİ

 

MANİSA - CBÜ'de, üzüm çekirdeği ve posası kullanılarak, antioksidan içeren, yağı azaltılmış yeni bir cipsin deneme üretimi yapıldı.

 

Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Tokuşoğlu, Türkiye'deki önemli bir cips firması ile birlikte üzüm çekirdeği ve posasını kullanarak, antioksidan içerikli, yağı azaltılmış yeni bir cipsin deneme üretimini yaptıklarını bildirdi.

 

Tokuşoğlu, yaptığı açıklamada, yüksek lisans öğrencisi Ali Güler'in, şaraplık üzümün işlenmesi sonucu ortaya atık olarak çıkan posa ve çekirdeğin değerlendirilmesine" ilişkin tez konusundan yola çıkarak geliştirdikleri "cips projesi"ni, bir cips firmasıyla işbirliği yaparak hayata geçirdiklerini söyledi.

 

Manisa'nın üzüm üretimiyle "üzümün başkenti" olarak anıldığını ifade eden Tokuşoğlu, yüksek lisans öğrencisi Ali Güler'in tezinin ve buradan yola çıkarak hazırlanan projenin de hem üzümün katma değerini artırmaya hem de sağlıklı bir gıda maddesi üretmeye yönelik olduğunu dile getirdi.

 

Tokuşoğlu, proje ile şarap üretimi sonrasında açığa çıkan ve bugüne kadar ancak gübre olarak değerlendirilen çekirdek posa karışımının, yüksek antioksidan özelliğinden yararlanmayı hedeflediklerini ve bunda da başarılı olduklarını dile getirerek, şunları söyledi:

 

"Biz şimdi bu atılmayı önlemek üzere, çekirdek ve kabuktan oluşan üzüm posasını direkt olarak gıdaya işledik, sonuçta da sağlıklı bir cips ürettik. Bunu da ülkemizin önemli bir gıda firması ile başardık. Bu firma kendi ürettikleri cipse deneme amaçlı olarak üzüm posası katkısını yüzde 2, yüzde 5 ve yüzde 12 oranında doğal bir katkı maddesi olarak ekleyerek sağlıklı bir ürün gerçekleştirmiş oldu."

 

-"Obeziteye karşı mücadele için önemli"

 

Ortaya çıkan yeni ürünün, son yıllarda obezite ile savaşım içinde olan Sağlık Bakanlığı'nın çalışmaları için de faydalı olacağını savunan Tokuşoğlu, şunları kaydetti:

 

"Yeni cipsin yağ oranı azaltıldığı için obeziteye yol açmayacak. Ayrıca, üzüm posasında bulunan antioksidan da kalp ve damar sağlığı açısından önemli. İnsan cildi, insan metabolizması üzerinde de olumlu etkileri bulunuyor. Günlük yaşantımızda çok yoğun radikallere maruz kalıyoruz. Hava kirliliği olsun, sigara olsun, çeşitli çevresel kirlilik etmenleri olsun bunlardan gelen çeşitli ajanlar bizim metabolizmamızda birikiyor. Oysa ki, antioksidan alımıyla biz bu birikimi bertaraf edebiliriz. Bu noktada bizim antioksidanı haplarla almak yerine gıdaların içinde almamız son derece önemli. O halde doğal gıda antioksidanları eklenmiş yiyecekleri tüketirsek daha sağlıklı bir yaşam kalitesi elde etmiş oluruz."

 

Tokuşoğlu, ürünün sadece deneme üretiminin yapıldığını ve henüz patentinin alınmadığını belirterek, patent sürecinin tamamlanmasının ardından seri üretime adapte edilebileceğini bildirdi.

 

Teziyle proje fikrinin ortaya çıkması ve hayata geçirilmesini sağlayan yüksek lisans öğrencisi Ali Güler de yaklaşık 2,5 yıl süren bir çalışma sonucunda tezini sonuçlandırdığını, proje ile ortaya çıkan yeni ürünün sağlık açısından zarar teşkil etmemesi ve fayda sağlamasının kendileri için en büyük mutluluk olacağını kaydetti.

 

Haber Merkezi



Otomobil tarlaya uçtu: 2 yaralı

Salihli BBP’de Ahmet Uçak dönemi

Maliyet krizine karşı tarladan mahalleye satış

Salihli Seyrantepespor’dan transfer bombardımanı

MCBÜ sporcusu karatede Avrupa ikinciliği kazandı

Emniyetten hem denetim hem bilgilendirme

23 yıl hapis cezası ile aranan şahıs Salihli polisinden kaçamadı

Salihli CHP’de istifa şoku: İlçe başkanı adaylıktan da çekilip istifa etti

Manisa’da ışık donanımı denetiminde 7 araç trafikten men edildi

Yangın sonrası miniklerden örnek davranış

Turgutlu’da evini yakmaya çalışan şahıs gözaltına alındı

İki çocuk annesi Kezban'ın katil zanlısı yakalandı

Traktör devrildi: 1 ölü 1 yaralı

İL EMNİYET MÜDÜRÜ AKTAŞ, SARUHANLI DEVRİYESİNDE

CHP’li vekillerden Manisa çıkarması

Göztepe’den Juan hamlesi

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur: "Deniz suyunu arıtarak kullanıma sunsunlar"

Barajlar boşaldı, bidonlar doldu

Manisa'da Geçici Koruyucu Aile Modeli tanıtıldı

Vatandaşların Çerçioğlu’na öfkesi sürüyor: Koltuklar bomboş kaldı

MAFOD'tan 19 Ağustos'a özel fotoğraf gösterimi

Alaşehir Belediyesi personeline Didim’de ücretsiz tatil

Manisa'nın 'Yangın Riskini Azaltma Planı' Türkiye'ye örnek olabilir

SARUHANLI KADINLAR BURAYA, Çağan Ata için harekete geçiyor

Hukukta yapay zeka dönemi

Manisa nüfusu hızla yaşlanıyor

Büyükşehir Saruhanlı'daki Şehit Kabirlerini yeniliyor

Hasar gören camiden malzeme düşmesi sonucu ölen adam toprağa verildi

Saruhanlı’da obruklar oluşmaya başladı!

Saruhanlı’da kadınlar, Çağan Ata İçin Tek Yürek Oldu

Bisikletçiler orman yangınlarına dikkat çekmek için pedalladı

Lambayı boşa yakana okkalı tarife. Elektrikte büyük kazık

Kaddafi'nin eski danışmanı Bodrum'da isyan etti: "İskelemi yıktılar, personelimi darp ettiler"

Merhum Başkan Ferdi Zeyrek vefatının 52. gününde dualarla anıldı

Soma'da gençlerin isteği yerine geldi

Ormanlara giriş yasağını delenlere ağır yaptırım

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 18.09.2012 17:34:23 699 0

Tarih: 18.09.2012 17:34 Güncelleme: 18.09.2012 17:34
Haberi Sesli Oku

Saglik

Saglik Haberleri
27.08.2025 08:43:00