SAĞLIK - KOAH diye bilinen, Kronik Obstrüktif(Tıkayıcı) Akciğer Hastalığı, Akut bronşit, pnömoni (zatürre), astım krizi nedeniyle durumu kötüleşen hastalar, acil ünitelere yetiştirilmeye çalışılıyor.

20 Kasım´da ?DÜNYA KOAH Günü? olarak toplantılar ve çeşitli etkinliklerle, bu önemli hastalık için alınacak önlemler ve tedaviler gündeme gelmektedir.

Kış günlerinde, hava değişikliği, hareket azlığı ve beslenme bozukluğu nedeniyle, vücut direncinin azalmasıyla solunum yolu ve akciğer enfeksiyonları artıyor ve bu hastalık tablosu daha ciddi seyrediyor.

Sigara içilmesi ise, nikotin, katran ve karbon monoksit yanı sıra binlerce zararlı kimyasal içeren dumanıyla bu olumsuz hastalık tablosunun daha da ağırlaştırıyor, kronikleştiriyor.

KOAH´da  en sık görülen şikayetler nefes darlığı, öksürük ve balgam çıkarmadır.

Sigara içen kişiler başlangıçta öksürük ve balgama alıştıklarından, doktora başvurup tedavi olmayaı düşünmezler. Ancak, zamanla nefes darlığı başladığında, fizik aktivitede azalır, yorulup günlük işlerinde zorlanırlar, yaşam kalitesi de bozularak, hastalık iyice yerleşir.

Sigara, KOAH´a nasıl yol açıyor?

Sağlıklı bir insanda akciğer hava yolları(nefes borusu, bronşlar) sürekli temizlenir. Toz partikülleri ve hastalık yapıcı mikroorganizmalar,  solunum yollarının cidarında bulunan küçük saç gibi kirpikler ve mukus salgısı ile yakalanarak, akciğere ulaşmadan ağızdan uzaklaştırılır. Sigara önce kirpiklerin hareketini yavaşlatır, daha sonra da felç ederek, hatta ortadan kaldırarak temizliği bozar. Tüylerin kaybıyla, balgam çıkarılamaz, öksürük başlar. Daha da kötüsü, mukus salgısı artar, birikir, hava yolunun tıkanmasına yol açar. Mikroorganizmalar uzaklaştırılmaz, çoğalır, bronşit gelişir. Küçük hava yollarında (bronşioller) mukus birikmesiyle kalınlaşır, elastikiyetini kaybeder, hava girişi ve çıkışı zorlaşır. Hava kesecikleri de (alveoller) bozulması çeperleri yırtılmaya başlamasıyla, amfizem tablosu ortaya çıkar. Öksürük yanı sıra hırıltılı bir nefes alıp vermeye çalışır, ciddi bir solunum sıkıntısı, yorgunluk ile durum daha da kötüleşir. Akciğer dokusunda yapısal değişiklikler artarak,  akciğer kanserine uygun bir zemin ortaya çıkar.

KOAH´lı bir hasta kesinlikle sigarayı bırakmalıdır!

Sigara bağımlılığı tedavi edilebilmektedir, ancak kendi kararlılığı ve iradesi ile sigaradan kurtulan çok sayıda insan vardır.

KOAH´lı hastalar, toz ve dumandan uzak durmalı, korunmalıdır.

Grip ve zatürre aşılarını yaptırmalıdır.

Düzenli fiziksel aktivite içinde olması, imkan buldukça yürüyüş yapmalıdır.

İlaç tedavilerini ve sağlık kontrollerini aksatmamalıdır.

 



Başkan Cıllı’dan 8 Mart’ta Kadınlara Anlamlı Jest

Saruhanlı Devlet Hastanesi’nde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlandı

Saruhanlı’da Yeni Devlet Hastanesinin Yapımına Başlandı

Manisa'da hissedilen bir deprem meydana geldi

Saruhanlı'da vefat...

Büyükşehir’den Saruhanlıya 22 milyon TL’lik yatırım... Çalışmalar başladı

Saruhanlı’da dere temizliği başladı... Koku ve sinek sorunu sona erecek

İmamoğlu’nun mektubu Saruhanlı’da okundu

Koldere’de Gönülleri Isıtan İftar Buluşması

SARUHANLI DEVLET HASTANESİ’NDE “GEBE OKULU”NDAN MEZUNİYET SEVİNCİ

SARUHANLI’DAN PALETLİ YÜZMEDE MADALYA YAĞMURU

PRESTİJ CADDELERİ IŞIL IŞIL OLDU

Manisa Şampiyonu Öğrencilerden İlçe Millî Eğitim Müdürü Aguş’a Ziyaret

İSHAKÇELEBİ’YE YAKIŞIR YENİLİK: ÜZÜM DÜĞÜN SALONU VE KAPALI PAZARYERİ YENİLENDİ

Saruhanlı’nın Gururu: Özel Sporculardan Madalya Yağmuru

Saruhanlı’da Vefat…

Saruhanlı’da Değişim Devam Ediyor

Manisa-Saruhanlı Yolunda Yeni Sabit Radar Sistemleri Devreye Girdi

Saruhanlı’daki Dev Soygun Çözüldü Fabrika Çetesi Hapiste

Saruhanlı’da Vefat…

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 19.11.2016 15:06:53 850 0
Tarih: 19.11.2016 15:06 Güncelleme: 19.11.2016 15:06
Haberi Sesli Oku