ALAŞEHİR - İstanbul´da semt pazarlarında tane ile salatalık limon satarken 1984 yılında kurdukları şirketle bugün Türkiye´nin 2017 yılında en çok istihdam sağlayan ve yatırım yapan şirketi olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın elinden ödül alan Uçak Kardeşler firmasının ortaklarından Ali Uçak, ?Uçak krizinden sonra yatırımlarımıza ara vermedik aksine daha da çoğaltarak değişik ülkeler bulup pazar oluşturarak hem ülke ekonomisine ve tarımına katkı sağladık hem de ayakta durduk? dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın elinden istihdama ve yatırıma katkı sağlayan şirketlerden biri olarak ödül alan Manisa´nın Alaşehir ilçesindeki Uçak Kardeşler firmasının 3 ortağı Manisa´da basın mensuplarıyla buluştu. Firmanın 3 kardeş ortağından biri olan Ali Uçak, ?Uçak Kardeşler Şirketi 1984 yılında şirket kimliğini, resmi kimliğini aldı. Öncesinden gelen bir pazarcılık dönemi var. İstanbul´da semt pazarlarında başlayıp, taneyle salatalık, limon satıldığı dönemlerden sektörde başlayıp bugünlere gelen bir şirketiz. İlk başladığımızda 6 kardeş olarak ortak kurulan bir şirket şimdi ise Hayrettin Uçak, Vahit Uçak ve Ali Uçak olarak 3 kardeşin devam ettirdiği bir şirketiz. Son 10 yıldır Ege Bölgesi´nde yaş sebze meyve ihracatında birincisiyiz. Türkiye genelinde de yaş meyve sebzede ilk 3´te yer alıyoruz. Bazen birinci bazen ikinci bazen de 3´üncü oluyoruz ama hep ilk üçteyiz. 2017´de resmi rakamlar henüz açıklanmadı ama 2017 yılında da yaş sebze meyvede Türkiye ihracat birincisi bir firmayız. Ankara´da Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde cumhurbaşkanımızın ve başbakanımızın katılımıyla düzenlenen İstihdam Şurasında ödül aldık. Bu bizler için gerçekten bir onur ve gururdu. Burada tabi bizlerden ziyade Manisa için, Manisa´nın adının orada duyurulması bizler için apayrı bir gururdu, apayrı bir mutluluktu? dedi.
Türkiye´de tarımın olduğu her yerde olduklarını kaydeden Uçak, ?Adana´dan Mersin´e, İstanbul´dan İzmir´e, Ankara´dan Manisa´ya yani tarımın olduğu her yerde ufak ya da büyük çaplı bir iş yerimiz var. Ana merkezlerimiz Alaşehir, İzmir´in Seferihisar ilçesi, Mersin Adana bölgesi ve Antalya bölgesi. Diğer illerde de ufak ya da büyük bir iş yerimiz var? şeklinde konuştu.
Sektöründe 2017´nin ihracat şampiyonu
İhracatla ilgili net bir rakam henüz veremese de ciddi bir rakam olduğunu kaydeden Uçak, ?Türkiye birinciliğimiz var, geçmiş yıllarda da var. 2017 ödülünü de Allah izin verirse tahminim yine cumhurbaşkanımız tarafından verilecek. 2018 yılının 2 veya 3´üncü ayında o ödülü yani Türkiye şampiyonluğu ödülünü alacağız. Bizim şirketimizin ana kalemlerinden biri üzüm, biri domates biri de narenciye grubu dediğimiz mandalina, portakal, limon, greyfurt elma gibi meyveler. 2017´de sadece yaş sofralık üzüm ihracatımız 60 bin ton. Bu bir Türkiye rekoru değil bir dünya rekoru. Resmi kayıtlarda rakamlarda da var. Türkiye´de değil dünyada böyle bir ihracat rakamı yok. O da bizim için ayrı bir mutluluk ayrı bir gurur kaynağı? ifadelerini kullandı.
Rusya ile yaşanan uçak krizi ve sonrasını da değerlendiren Uçak şunları söyledi:
?Uçak krizine kadar Rusya ile bir sorunumuz yoktu. Uçak krizinden sonra belirli bir dönem tamamen ihracat yasağı getirdiler. Cumhurbaşkanımızın katkılarıyla, devlet büyüklerimizin katkılarıyla özellikle Cumhurbaşkanımızın bire bir vermiş olduğu emekten sonra belirli ürünlerde tamamen serbest oldu, belirli ürünlere de kota getirdiler. Kota getirilen ürünler 8 kalem olarak açıklandı. Bunlar domates, nar, biber, patlıcan, kabak, iceberg dediğimiz marul, maydanoz türü 8 kalem ürün tahminim. Onlara belirli firma üzerinden belirli kota koydular. Bunu Cumhurbaşkanımıza Külliye´de ödül aldığımızda bir dosya halinde, rapor halinde sunduk. Sağ olsun o yoğunlukta bile konuyu ciddiye alıp dosyaya ayaküstünde bir göz atıp Ekonomi Bakanımıza dosyayı gönderdi, konuyla ilgilenmesi için. Orada ciddi bir sorun var. Rusya hükümeti diyor ki özellikle domatesi 3 firmadan alacağım ve 50 bin ton alacağım diyor. Bu çok büyük bir sıkıntı. Bunu Cumhurbaşkanımıza anlattık. İnşallah Cumhurbaşkanımızın desteğiyle bu sorun çözülecek diye düşünüyorum. Çünkü Cumhurbaşkanımız konuya oldukça büyük bir ilgi gösterdi ödül töreninde.?
Uçak kargonun çok sık gündeme geldiğini ancak maliyetlerinin çok yüksek olması nedeniyle kurtarmadığını kaydeden Uçak, ?Şimdiki Başbakanımız ulaştırma bakanıyken kendisiyle görüştük. Masraflar kurtarmıyor. Gümrük vergileri, havalimanı paraları çok yüksek geldiği için oradaki başka ülkelerden gelen ürünlerle rekabet edemiyoruz. Burada ancak uçak kargo nasıl olur, devletimiz çok büyük destek verirse ancak öyle olur. Uçak kargoyu sadece Uzakdoğu´ya gönderiyoruz. Kiraz, incir, çilek gönderiyoruz o da çok kısıtlı. Türkiye´deki tarımın ana damarları domates, narenciye, nar ve üzüm. 4 ana damar var. Bunları da uçak kargoyla Rusya´ya Avrupa´ya göndermemiz çok zor, kurtarmıyor çünkü rakamlar çok yüksek? dedi.
Krizde yatırımlarını artırarak ayakta durdular
Uçak, açıklamalarını şöyle tamamladı:
?Şirket olarak dönem dönem tarımsal bakımdan günlük olarak ortalama 12 ayın ortalaması 3 binin üzerinde çalışanımız var. Bu dönem dönem gün bazında 10 bini bulduğu günler de oluyor. Ama ortalamamız 3 bin. Ödül töreninde sadece istihdam değil yatırımla da alakalı kriterler vardı. Biz Rusya ile yaşanan uçak krizinden sonra yatırımlarımıza ara vermedik aksine daha da çoğaltarak değişik ülkeler bulup pazar oluşturarak hem ülke ekonomisine ve tarımına katkı sağladık hem de ayakta durduk. 27-28 ülkeye ihracatımız var. Bu ihracatlarımızın ağırlığı Rusya ardından da Avrupa ülkeleri geliyor.?