Dünyaca Ünlü Üzümü Mildiyö Vurdu, Rekolte Düştü

Saruhanlılı Üzüm Üreticisinin Fiyatta Plaka Beklentisi

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümün yetiştiği Saruhanlı'da bağları vuran mildiyö hastalığı nedeniyle rekoltede yüzde 35’in üzerinde düşüş bekleniyor. Yaklaşık 200 bin tonlara düşen rekolte nedeniyle üreticiler fiyatta Manisa plakasının açıklanmasını bekliyor.

Yaşanan iklim değişikliği ve mevsim dışında gerçekleşen yağışlar Manisa’da yetişen dünyaca ünlü çekirdeksiz üzümü de etkiledi. Yaz başında yağan şiddetli yağışlar nedeniyle bağlarına ilaç atamayan üzüm üreticilerini mildiyö adı verilen hastalık vurdu. Bir tür mantar hastalığı olan ve nemli bağlarda hızlı bir şekilde yayılan hastalık nedeniyle dallardaki salkımlarda kurumalar ve dökülmeler meydana geldi. Manisa’nın neredeyse tamamında etkili olan mildiyö nedeniyle rekoltede de büyük kayıplar yaşandı. Yüzde 35’e vuran rekolte düşüşleri nedeniyle bu yıl yaklaşık 200 bin tonluk üzüm rekoltesi açıklanması bekleniyor. Yaşanan hastalık ve yüksek orandaki rekolte kayıpları nedeniyle çiftçiler fiyatta Manisa’nın plakası olan 45 TL’nin altında fiyat açıklanmamasını bekliyor.

Durum hakkında açıklamalarda bulunan Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de olumsuz iklim şartlarından dolayı ilçemizde nisan, mayıs ve haziran aylarında yağan şiddetli yağmur ve dolu nedeniyle üzümün başkenti Saruhanlı’da çok büyük hasarlar meydana geldi. Sporlanmayla çoğalan mildiyö diye bir hastalık var. Yan dallara da geçebilen bir hastalık olduğu için zamanında ilaç atamadık. İlaç atamamamızdan dolayı hastalık üredi, biz de bununla ilgili ilaçları attık ama zamanı geçti. Şu anda yapılacak hiçbir şey yok. Aşırı derecede bu hastalık meydana geldi. Bu saatten sonra çaresi yok. Kesip sergiye yatırmamız lazım. Sıkıntılı bir durum. İlçemizde 35 bin tona yakın ürün beklenmekte. Geçtiğimiz yıllarda 50 bin tonlarda üzüm alıyorduk. İlçemizde yüzde 35 civarında bir kayıp var. Çiftçimiz ne yapacağını şaşırdı. Bu saatten sonra ilaç ya da gübre atmamızın imkanı yok” dedi.

 

“Fiyatta ilimizin plakasını istiyoruz”

Rekolte kaybı nedeniyle üzüm fiyatlarında Manisa’nın plakasını beklediklerini söyleyen Okur, “Üzümün çoğunlukta olduğu bütün ilçelerde yüzde 35 civarında ürün kaybımız var. Bu da tabi rekolteyi etkileyecektir. İnşallah rakamlar istediğimiz şekilde oldu. Biz devlet büyüklerimize sesleniyoruz. Çiftçi hakikatten mağdur durumda. Üzümcü, zeytinci mağdur. Çiftçilik yapan herkes şu an mağdur durumda. Fiyatta yardım bekliyoruz. Üzümde ilimizin plakasını istiyoruz. Devletimiz vatandaşını memnun eder” diye konuştu.

Çiftçilere erken hasat yapmamaları konusunda uyarılarda bulunan Okur, “Erken hasadı kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Artık olan oldu daha fazla kilo kaybı yaşamayalım. Herkes mahsulünü zamanında kesip kurutsun” dedi.



Sındırgı yeni yıla da depremle girdi

Turgutlu'da 2 milyon avroluk soygun kamerada: Çelik kasayı metrelerce sürüklediler

SARUHANLI’DAKİ HİZMETLER TÖRENLE AÇILACAK

Saruhanlı’da Vefat…

Ulaşım Artık Daha Güvenli: Deliçay Yatağında Düzenleme Tamamlandı

Manisa'nın yüksek kesimlerinde kartpostallık kar manzaraları

Saruhanlı Belediyesi’nden 42 Mahalleye Plastik Masa Desteği

İstanbullu öğrenciler Turgutlulu şehit aileleri ve gazileri duygulandırdı

SALİHLİLİ MADEN TEKNİKERİ 35 YILDA İNANILMAZ BİR DOĞALTAŞ KOLEKSİYONUNA SAHİP OLDU

ESTETİK ÖDÜLLERİNDE ÜNLÜ AKINI

İlginç iddia: Ankara'da yaşayan kadın, babasının Trump olduğunu iddia etti, dava açtı

Kontrolden çıkan otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti

Otomobil uçuruma düştü

Genç sürücünün hayatını kaybettiği feci kazanın ardından tren yolu açıldı

Manisa'da terörle mücadele kapsamında 65 kişi tutuklandı

Manisa'da yılbaşı süresince 6 bin 904 personel görev yapacak

Kendisinden haber alınamayan kadın evde ölü bulundu

5 araçlı zincirleme trafik kazasında yaralanan sürücü kurtarılmadı

Yem kırma makinesinde çalışma yapan 26 yaşındaki genç şafta takılması sonucu öldü

Saruhanlı trafik kazası: 3 Yaralı

Çalınan koyunlar, jandarma tarafından bulundu

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Politika 7.08.2023 16:41:00 2020 0
Tarih: 07.08.2023 16:41 Güncelleme: 07.08.2023 16:41
Haberi Sesli Oku