Saruhanlı ilçesinde, tütün ekiminin bırakılmasıyla birlikte alternatif olarak ekilen turşuluk ve salçalık biberin hasadına başlandı. Biber üreticileri ise pamukta ve mısırda verilen primlerin biberde de verilmesini istiyor.


Manisa´nın Saruhanlı ilçesine bağlı Halitpaşa, Alibeyli, Heybeli, Büyükbelen mahallelerinde biber hasatları başladı. Kota ve ekonomik nedenlerde tütün ekimlerinin bırakılmasıyla birlikte alternatif olarak ekilen biber çiftçilerin yeni geçim kaynağı oldu. İlçede yaklaşık 6 yıldır ekilen biberler, hasat sonrasında iç piyasada değerlendiriliyor. Biber üreticileri ise pamuk ve mısırda verilen destekleme primlerinin kendilerine de verilmesini talep etti.


Biber hasadı Suriyeli mültecilere iş kapısı oldu


Biber ekimi Suriye´deki iç savaştan kaçarak Türkiye´ye sığınan mülteciler için de iş kapısı oldu. Yılın 6 ayı Mersin´de yaşayan Suriyeli mülteciler, yaz döneminde Manisa´ya gelerek üzüm ve biber hasadında çalışıyor. Yaklaşık 7 yıl önce Suriye´den kaçarak Türkiye´ye gelen Abdülkadir Müslüm, sıcakta çalışmanın zor olduğunu ancak yine de burada mutlu olduğunu söyledi. Sabah saat 07.00´de iş başı yaptıklarını ve akşam 06.00´ya kadar çalıştıklarını belirten Müslüm, traktöre yüklenen biberlerin fabrikalara gönderildiğini söyledi.


"Hükümetimizden destek istiyoruz"


Manisalı biber üreticilerinden Mehmet Karagül ise biberde girdi maliyetlerinin arttığını ancak 3-4 yıldır biberin aynı fiyatla satıldığını belirterek devletten kendilerine destek primi verilmesini istedi. Karagül, "Yıllardan beri biber hasadıyla uğraşıyoruz. Topladığımız biberleri iç piyasada haller olsun, saçla fabrikaları olsun oralara sevk ediyoruz. Ancak 3-4 yıldır fiyatlar hep aynı. Ama bizim girdi maliyetlerimiz hep yükseliyor. Bu konuda hükümetimizden destek istiyoruz" dedi.
Sezonun yağışlar nedeniyle kötü başladığını ancak şimdilerde verimli geçtiğini sözlerine ekleyen Karagül, "Baştan kötüydü ama şimdi düzeldi. Yıllık 4-5 ton civarında verim alıyoruz. Ama ekim yıldan yıla düşüyor. Kilogramına 50 kuruş prim verilse çiftçi için çok daha iyi olur. Sonuçta bunlar müstahsil makbuzuyla satılıyor. Her şeyin bir resmiyeti var. Pamukta olduğu gibi, mısırda olduğu gibi bir destekleme yapılsa güzel olur" diye konuştu.


Biberin ilçede tütüne alternatif olarak ekildiğini belirten Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur ise "İlçemizde Halitpaşa, Alibeyli, Heybeli, Büyükbelen´in bir kısmında bu biber ekimi devam etmekte. Bu 5-6 yıldan beri tütüne alternatif olarak ekim başladı. Bundan da çiftçiler biraz para kazanmaya başladı ama şu 2-3 yıldan beri çiftçimiz para kazanamıyor. Devletten bununla ilgili destek bekliyoruz. Devletimiz en azından 50 kuruş prim verse bu çiftçi bu biberin ekim alanlarını çoğaltacak. Tütün ekimi bu mahallelerde en alt seviyeye düştü. Onun da en büyük sebeplerinden biri bu biber ve domates ekimleri" dedi.



Saruhanlı Belediyesi’nden 320 Çocuğa Bayramlık Kıyafet Yardımı

SARUHANLI’DA 21 MART NEVRUZ BAYRAMI COŞKUYLA KUTLANDI

Şehit Görece’nin ailesine Devlet Övünç Madalyası verildi

Manisa’da Devlet Övünç Madalyası ve Berat Tevcih Töreni düzenlendi

Saruhanlı, İzmir’in su kuyusu planına karşı sesini yükseltiyor!

Saruhanlı'dan İzmir'e su kuyusu tepkisi

Acılı babadan yürek burkan paylaşım: "Böyle gittik, dönemedik"

Dumfet Manisa İl Başkanı Balta: DUMFED Manisa'da Teşkilatlanma Hızla İlerliyor

Bakanlık zeytinyağındaki son hileyi ifşa etti! Organik diye satılıyordu içinden çıkanlar şaşırttı

CHP’den Başkan Ekrem Cıllı’ya taşınmaz satışı eleştirisi: "Verdiğiniz sözleri unutmayacağız”

Saruhanlı'dan İzmir’e su aktarımına tepki: Kaderimizle oynamayın, günahtır!

Yunusemre 100. Yıl Meydanı’nda iftar sofrası kurdu

Yunusemre’de Ramazan Çarşısı kuruldu

Gölmarmara'da 2 bin kişilik iftar sofrası

Manisa Büyükşehir’de en düşük maaş 42 bin lira oldu

Lavender Robotics İtalya'dan 2 ödülle döndü

Soma davasına savcılık mütalaasını verdi

Ege'de korkulan oldu! Profesör tehlikenin geldiğini açıkladı

Baba dediği kişi gerçek babasının katili çıktı! Gerçeği DNA testiyle çıktı

Evlerde Ramazan hazırlıkları başladı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Gündem 10.10.2017 17:54:47 649 0

Tarih: 10.10.2017 17:54

Haberi Sesli Oku