Saruhanlı ilçesinde, tütün ekiminin bırakılmasıyla birlikte alternatif olarak ekilen turşuluk ve salçalık biberin hasadına başlandı. Biber üreticileri ise pamukta ve mısırda verilen primlerin biberde de verilmesini istiyor.


Manisa´nın Saruhanlı ilçesine bağlı Halitpaşa, Alibeyli, Heybeli, Büyükbelen mahallelerinde biber hasatları başladı. Kota ve ekonomik nedenlerde tütün ekimlerinin bırakılmasıyla birlikte alternatif olarak ekilen biber çiftçilerin yeni geçim kaynağı oldu. İlçede yaklaşık 6 yıldır ekilen biberler, hasat sonrasında iç piyasada değerlendiriliyor. Biber üreticileri ise pamuk ve mısırda verilen destekleme primlerinin kendilerine de verilmesini talep etti.


Biber hasadı Suriyeli mültecilere iş kapısı oldu


Biber ekimi Suriye´deki iç savaştan kaçarak Türkiye´ye sığınan mülteciler için de iş kapısı oldu. Yılın 6 ayı Mersin´de yaşayan Suriyeli mülteciler, yaz döneminde Manisa´ya gelerek üzüm ve biber hasadında çalışıyor. Yaklaşık 7 yıl önce Suriye´den kaçarak Türkiye´ye gelen Abdülkadir Müslüm, sıcakta çalışmanın zor olduğunu ancak yine de burada mutlu olduğunu söyledi. Sabah saat 07.00´de iş başı yaptıklarını ve akşam 06.00´ya kadar çalıştıklarını belirten Müslüm, traktöre yüklenen biberlerin fabrikalara gönderildiğini söyledi.


"Hükümetimizden destek istiyoruz"


Manisalı biber üreticilerinden Mehmet Karagül ise biberde girdi maliyetlerinin arttığını ancak 3-4 yıldır biberin aynı fiyatla satıldığını belirterek devletten kendilerine destek primi verilmesini istedi. Karagül, "Yıllardan beri biber hasadıyla uğraşıyoruz. Topladığımız biberleri iç piyasada haller olsun, saçla fabrikaları olsun oralara sevk ediyoruz. Ancak 3-4 yıldır fiyatlar hep aynı. Ama bizim girdi maliyetlerimiz hep yükseliyor. Bu konuda hükümetimizden destek istiyoruz" dedi.
Sezonun yağışlar nedeniyle kötü başladığını ancak şimdilerde verimli geçtiğini sözlerine ekleyen Karagül, "Baştan kötüydü ama şimdi düzeldi. Yıllık 4-5 ton civarında verim alıyoruz. Ama ekim yıldan yıla düşüyor. Kilogramına 50 kuruş prim verilse çiftçi için çok daha iyi olur. Sonuçta bunlar müstahsil makbuzuyla satılıyor. Her şeyin bir resmiyeti var. Pamukta olduğu gibi, mısırda olduğu gibi bir destekleme yapılsa güzel olur" diye konuştu.


Biberin ilçede tütüne alternatif olarak ekildiğini belirten Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur ise "İlçemizde Halitpaşa, Alibeyli, Heybeli, Büyükbelen´in bir kısmında bu biber ekimi devam etmekte. Bu 5-6 yıldan beri tütüne alternatif olarak ekim başladı. Bundan da çiftçiler biraz para kazanmaya başladı ama şu 2-3 yıldan beri çiftçimiz para kazanamıyor. Devletten bununla ilgili destek bekliyoruz. Devletimiz en azından 50 kuruş prim verse bu çiftçi bu biberin ekim alanlarını çoğaltacak. Tütün ekimi bu mahallelerde en alt seviyeye düştü. Onun da en büyük sebeplerinden biri bu biber ve domates ekimleri" dedi.



“Kuraklıktan zarar gören çiftçilerimiz yardım kapsamına alınmalıdır”

Türkiye güne akaryakıt zammıyla başladı. 6 gün sonra neler olacak neler

Fenalaşan arkadaşına müdahale etti, ikisi de kalp krizinden öldü

Manisa'daki yabancı nüfus azalmaya devam ediyor

Manisa TSO Meclis Salonuna Mimar Ferdi Zeyrek’in adı verildi

Zeki Bilgin’den “Hurda Davası”na ilişkin açıklama: "Yargılanmışım, ceza almışım gibi gösteriliyor"

Bebeklerine merhum Başkan Ferdi Zeyrek'in ismini verdiler

Sıcak çarpmasından basit önlemlerle korunmak mümkün

Ferdi Zeyrek’in kızı Nehir, TYT’ye CHP Lideri Özgür Özel ve annesiyle geldi

Alaşehir Belediyesi'nden merhum Ferdi Zeyrek için pilav hayrı

Besim Dutlulu'nun ilk ziyareti Ferdi Zeyrek'in mezarı oldu

Başkan Zeyrek'in ölümüyle sonuçlanan olayda 3 şüpheli tutuklandı

Manisa Belediyesi Yeni Akit ve Zekeriya Say için harekete geçti!

Bir Lokma Bin Dua: Ferdi Başkanımızın Aziz Hatırasına

Merhum Başkan Zeyrek anısına hayır yapıldı

Başkan Zeyrek’i kurtarmak için zamanla yarışıldı

SARUHANLI’DA JANDARMA TEŞKİLATININ 186. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ KUTLAMALARI

Havuzlarla ilgili korkutan gerçek

CHP Genel Başkanı Özel, Başkan Zeyrek için düzenlenen mevlide katıldı

Nehir Zeyrek’ten Tepki: ‘O adamı nasıl serbest bırakabiliyorsunuz?’

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Gündem 10.10.2017 17:54:47 696 0

Tarih: 10.10.2017 17:54
Haberi Sesli Oku
28.06.2025 17:34:00