Saruhanlı'da üzüm hasadı sancılı başladı...
Sultaniye cinsi üzüm üretiminin yapıldığı Saruhanlı’ da, bu yılın hasat dönemi başladı.
Sultaniye cinsi üzüm üretiminin yapıldığı Saruhanlı’ da, bu yılın hasat dönemi başladı. Sabahın erken saatlerde başlayan üzüm kesme ve serme işlemi işçilerin hummalı çalışmaları ile devam ediyor. Manisa’nın farklı ilçelerinden gelen üzüm işçileri, aile bütçelerine katkı sağlıyor.
Üzüm üreticileri ise, bu yıl yaşanan sağanak yağışlardan dolayı elde kalan üzümlerini kurtarma telaşına düştü. Mazot, gübre ve ilaç gibi girdi maliyetleri nedeniyle büyük bir borç yükünün altında ezilen üreticiler, gözlerini şimdi yetkililer tarafından yapılacak olan fiyat açıklamasına çevirdi.
Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, ilçede üretim yapan çiftçileri ziyaret etti. Burada üreticilerin sorunlarını dinledi, ardından çiftçilerin beklentilerini açıkladı.
Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, “Üzümün başkenti Saruhanlı’da 2023 yılı üzümü hasadı sancılı başladı. Mart, Nisan, Mayıs aylarında yağan şiddetli yağışlar neticesinde bağlarımızda gerekli ilacı atamadığımız için çeşitli hastalıklara yakalandık. Bunların neticesinde üzüm veriminde yarı yarıya, yarıdan daha da fazla bir noksanlık meydana geldi. Şu anda bağına giremeyecek çiftçilerimiz var. Ama inşallah devletimiz fiyatta bize yardım eder. Toprak mahsulü hepsi bir önce devreye girer. Bu üzüm alımlarına başlar, iyi bir fiyat verir inşallah. Buradan devlet büyüklerimize sesleniyorum.
Sayın Cumhurbaşkanımıza, Tarım Bakanımıza çiftçinin hali bu. Bu yıl çok kötü. Bu sadece üzümde değil, zeytinde, domateste, biberde her mahsul de bir kötüleşme var. Bu yaşanan durum olumsuz iklimsel koşullardan dolayı kaynaklandı. Ama inanıyoruz ki devletimiz büyüktür, babadır. Bize, çiftçiye gerekli desteği verecektir, gerekli fiyatı verecektir” dedi.
Çiftçilere çağrıda bulunan Başkan Okur, “Kimse mahsulünü satmakta acele etmesin, Koysun evine, deposuna, açığa vermemek şartıyla koysun. Bu üzüm fiyatını biz belirleyeceğiz. Ama tabi devletten de destek bekliyoruz. Şu anda girdi maliyetlerimiz çok yüksek. Yani mazot, gübre, ilaç çok yüksek olduğu için sıkıntılı bir dönem geçiriyoruz. Biz devletimizden devlete olan borçlarımızın devlet bankalarına, tarım kredilere olan burcunu 1 yıl ötelenmesini talep ediyoruz. Acilen bize bir kredi çıkarmasını istiyoruz. Düşük faizli. Bu krediyle bizi tekrardan desteklemesini istiyoruz. İnşallah devlet büyüklerimiz buradan sesimizi duyar, bize gerekli desteği verir, biz de memnun oluruz.” diye konuştu.
Rekolteye de değinen Okur, “Şu andaki rekolte tespit çalışmalarında çıkan miktarın altına düşeceğini tahmin ediyoruz. Çünkü çıkan üzümden görüyoruz biz bunları. İnsanlar umduğunu bulamıyor. Çok çok düşük. Yarıdan fazla düşük olan yerler var. İnşallah fiyatta yardım olur” ifadelerini kullandı.
Üzüm üreticisi Ethem Anat da,“Üzüm hasadına bugün başladık. Bağlarımızda Allah’a şükür bir hastalık yok ama verimlerimiz yarı yarıya düştü. Bazı yerlerde bu durum yarıdan da fazla. Buna şükür diyoruz. İnşallah fiyatlarımız bu yıl daha da iyi olur. Bizden daha kötü olan çiftçilerimiz var. Üzüm kesmeyen arkadaşlarımız var. Onlar için de kötü bir yıl. Bu şartlarda gelirimizin giderimizi karşılaması zor. Geçen senenin mazotuyla bu senenin mazot fiyatı bir değil. Aynı şekilde tayfanın parası da bir değil. Bu yıl bizim için zor olacak” dedi.
Üreticilerden Galip Dirlikli, “Benim 40 dekar yerim var. 40-50 dekarda arkadaşımın var. 90 dekarı beraber kesiyoruz. Bazı bağlarda biraz hastalık var. Rekolte bu sene düşük. Geçen seneye göre rekolte düşük. Fiyatlar daha açıklanmadı. Hükümet fiyat açıklamasın. Böyle olursa fiyat düşer” dedi.
Soma’dan gelen üzüm işçisi Mehmet Yılmaz, “Saat 06.00’da işbaşı yapıyoruz. 14.00’te bırakıyoruz. Ekmek paramızı kazanıyoruz. Bu sene üzüm geçen seneye göre az. Randıman yok. Rekolteyi etkileyecek bu durum” dedi.