SARUHANLI - Türkiye’de tarımın önemli bölgelerinden biri olan Saruhanlı ilçesinde alternatif tarıma yönelik olarak ilk kez serada domates ekildi, ilk hasat yapıldı.
Üretici Kadir Oruç tarafından 1 dönümlük alanda üretilen domateste hiçbir ilaç kullanılmazken, tamamen organik olarak üretildi. İlk denemede başarılı olan Kadir Oruç, 18 tona yakın domates hasat edileceğini açıkladı. Serayı ziyaret eden Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, oda olarak her türlü desteği verdiklerini belirtti ve seracılığın yaygınlaşmasını istedi.
Serada organik domates eken Kadir Oruç (58), “Buradaki deneme aşamam Saruhanlı ilçesinde alternatif tarımın olabileceğini kanıtlamaktı. Tamamen organik bir ürün yetiştirdim. Kurulumundan dikimine, hasadına kadar hem kendim içindeyim. Başardığıma inanıyorum. Bu amaçla çok kısa sürede deneme şeyini profesyonelliğe dökerek daha büyük bir alana yayacağım. Amacım diğer çiftçi arkadaşlara, tarımla uğraşanlara Saruhanlı’da farklı şeyler yapılabileceğini göstermekti” dedi.
Oruç, “Bin metrekare alan içerisinde ortalama bu işin profesyonelliğini bilen arkadaşların ifadesiyle söylüyorum 18 ton civarında bir ürün var. Yaklaşık 4 tonu hasat edildi. Daha devam edeceğiz. Daha yeni dipleri aldık. Bunun daha profesyonelce yapılışında 28 tona kadar ürün alınabildiği ziraat mühendisleri arkadaşlar tarafından ifade edildi. 2 buçuk lira toptan fiyatı. Pazardaki fiyatı 5 lira ile 6 lira arasında değişiyor” diye konuştu.
28 Şubat ayında fidanları diktiğini ifade eden Oruç, “Isıtma sistemini kullanmadık. Açık pencere dediğimiz sistemle zaman zaman kapatarak bu aşamaya getirdik. 1-5 Haziran arası kırmızıyı görmüştük. Hasada başladık” dedi.
Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, “İlçemizde girişimci bir arkadaşımız Kadir Oruç tarafından buraya başlangıçta hobi olarak serada domates üretimine başladı. Ve iç piyasaya bunu sürdü. Şuanda alanlar çok memnun. Neden çünkü burada hiç ilaç kullanılmadığı, organik olduğu bilinmekte. Bu arkadaşımız bu işi meraklı olarak yapıyor. Bizde kendisini Saruhanlı Ziraat Odası olarak destekliyoruz. Ziraat mühendisleri arkadaşlarımız gelip denetimlerini yapıyor. Üretime geçildi. Ben bunun daha yaygınlaşmasını istiyorum. Çünkü ilçemiz o kadar güzel bir ilçe ki her şeyiyle seracılığa uygun bir ilçe. Bunu domateste, salatalıkta, marulda ileri ki günlerde bunun çoğalmasını istiyoruz. Eğer bu konuda bize destek olacak olan kırsal kalkınmalar olsun, büyük şehirlerdeki büyük haller olsun biz onlara buradan gerekli lojistik desteği veririz. Ürünümüzü güzelce pazarlayabiliriz. Çünkü çok güzel bir mahsul. Ben iddia ediyorum bu mahsulü çıkaracak firma yoktur. Herkese tavsiye ediyorum. Buyursunlar gelsinler ihtiyacı olanlara buradan ikram ederiz” dedi.