Saruhanlı’da Sağlık-Sen üyesi sağlık çalışanları, hekimlere yönelik zam düzenlemesinin tüm sağlıkçılara uygulanmasına isteyerek iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.
Sağlık-Sen Saruhanlı Şube Başkanı Çetin Karamanlar yaptığı basın açıklamasında, sendika üyeleri olarak hekimlere Üzümün başkenti Manisa'dan sesimizi duyurmak üzere bir aradayız. Üzümün başkenti olduğumuzu basın açıklamamıza bilerek ekledik. Zira Üzüm üz kökünden gelmektedir ve üz- kesmek, dalından koparmak, kırmak demektir. Bu nedenle de üzgünüz derken dalımızın kırıldığını, dalımızdan koparıldığımızı ifade etmiş oluruz. Hepimizin malumu olduğu üzere dünyanın ve insanlığın bütününe yönelik etki ve tehdit üreten Koronavirüs ve ona dayalı pandemi dolayısıyla ailelerinden, sevdiklerinden, sağlıklarından ve hatta hayatlarından olan sağlık çalışanları, yani günlerce alkış tuttuğumuz beyaz önlüklü kahramanlarımız, iş yükü ve çeşitli mağduriyetlerin yanı sıra maddi kayıplar sebebiyle adeta tükenmiştir. Gece gündüz demeden, cephenin tam önünde, yedi gün yirmi dört saat fedakârca bu kutsal görevi ifa ederken kâh dayak yiyen, kâh taciz edilen ve hatta uğradığı şiddet sonucu canından olan da yine sağlık çalışanlarıdır.” Dedi.
Karamanlar sözlerine şöyle devam eeti; “Böylesi bir tabloda insan onuruna yakışan bir çalışma hayatı için sorunlarının çözümünü ve de taleplerinin karşılanmasını bekleyen sağlık kahramanları maalesef Sağlık Bakanlığı'nın algı oluşturma ve ayrımcılığa dayalı yaklaşımıyla adeta hayal kırıklığına uğramıştır. Bakanlığın bu tavrı bizleri derinden üzmüş, kurumsal aidiyeti düşürmüş, çalışma barışını ortadan kaldırmış ve iş huzurunu da yok etmiştir. Tamda bu nokta sağlık çalışanları olarak açıkça ifade etmek istiyoruz ki; kırıldık, dalımızdan koparıldık ve dolaysıyla da çok üzgünüz.
Sağlık bakanlığı tarafından hazırlanan ve 1 Aralık 2021 tarihinde mecliste kabul edilen yeni maaş düzenlemesi, Hekimlerle diğer 38 branşı birbirinden ayırdığı gibi, hekimlere de kamuoyuna yansıdığı şekliyle gerçek manada bir iyileşme getirmemiştir. Güya biz sağlık çalışanlarına 2500 TL ile 5000 TL arasında zam yapılmıştır.
Burada hemen bir yanlış anlaşılmayı düzeltmek mecburiyetindeyiz. Öncelikle maddi kayıp ve oluşan iş yükü dolayısıyla mesleğini sürdüremez duruma gelen hekimlerimizin emekli maaşlarına yapılan zammın doğru bir adım olduğunu ve bunun fazlasıyla hak edildiğini belirtmek istiyoruz. Fakat iki gündür şunu ifade ediyoruz: Hekimlerle beraber diğer 38 branşta hizmet veren şöföründen hizmetlisine, ebesinden, hemşiresine tekniker, teknisyen, memuruna, eczacısına ve tüm sağlık profesyonellerine kadar birbirine geçen bir zincirin halkası gibi, sağlığın bir ekip işi olduğu gerçeğiyle hizmet üreten sağlık çalışanlarını ötekileştirerek benzer şekilde bir zam yapılmaması büyük bir ayrımcılık ve haksızlıktır.
Bununla birlikte hekimlerimizin maaşına yapıldığı zannedilen iyileştirme, sadece sabit ek ödeme dediğimiz denge tazminatına yapılan zam olup, hekimlerin döner sermaye ödemesinden mahsup edileceği için adeta bir cepten alıp öteki cebe koymak kaydıyla uygulanacağından, reel bir iyileştirme de değildir. Bu düzenleme sadece kırsal hastanelerde görev yapan hekimlere kısmen yansıyacak bir düzenlemedir ve yine diğer 38 branşa benzer bir iyileştirme yapılmadığı takdirde, yine ötekileştirme, yine ayrımcılık ve yine haksızlıktır. Ayrıca bu düzenleme hekim olmalarına rağmen Aile hekimlerine ve ötekileştirilen aile hekimliği çalışanlarına da hiç bir katkı sağlamayacaktır.
Sağlık çalışanlarını bir bütün olarak değerlendirmeden, büyük bir kesimi yok sayarsanız, onların ümitlerini, hayallerini, emeklerini ve de heveslerini de yok etmiş olursunuz. Ve yok olanı tamir etmek mümkün olmayacaktır.
Sayın bakanımıza ve Cumhurbaşkanımıza seslenerek sabit ödemelerin genel bütçeye aktarılmasının ortaya koyacağı faydanın farkında olduğumuzu ve de bu anlamda teşekkür ettiğimizi belirtirken; aynı şeklide eksik bırakılan bir düzenlemenin de ciddi anlamda tenkit edilmesi gerektiğini buradan ifade etmek istiyoruz. Bu kapsamda yapılan düzenleme ile sağlığın bir ekip işi ve sağlık çalışanlarının da bir bütün olduğunun kanun eliyle resmen inkâr edildiğini, çok açık bir şekilde ayrımcılık yapıldığını ve bunun da Anayasal ihlallere yol açacağını hatırlatmak istiyoruz. Bunu kabul etmemiz, sessiz kalmamız ve de geçiştirmemiz mümkün değildir.
Bu gerçekle birlikte bugün Meclise gelen sağlık çalışanlarına yönelik düzenlemeyi önemsiyor, hem emeklilik maaşlarına hem de sabit ödemelere yapılacak zamlarla ihmal edildiğini düşünen tüm sağlık çalışanları için ayrımcılığı ortadan kaldıracak şekilde iyileştirme yapılmasını bekliyoruz.
Hakkımızı aramak için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Siz dik durduğunuz sürece, biz dik durduğumuz sürece sorunları birlikte çözeceğiz. Öyle ya da böyle mutlaka bu sorunu da birlik ve beraberliğimizle çözeceğiz. Katılımınız için teşekkür ediyorum.