9639,77%0,04
34,65% 0,04
36,64% 0,77
2940,13% 0,30
4905,75% 0,54
SARUHANLI - Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, 150 bin dekar Sultaniye cinsi kurutmalık çekirdeksiz üzüm üretimi yapılan Saruhanlı’da kış budamalarının devam ettiğini söyledi.
Bağ budama sezonunun başladığı Saruhanlı da, Ziraat Odası Başkanlığı çiftçileri budama konusunda uyardı. Yaprağı dökülmemiş bağın asla budanmaması gerektiği belirtildi.
Saruhanlı Ziraat Odası Tarım Danışmanı, Ziraat Teknikeri Ülkü Aras, Türkiye’de üretilen yıllık kuru üzüm rekoltesinin 7’de birini karşılayan Saruhanlı ilçesinde, bağ budamalarına başlandığını kaydetti.
Çiftçilerin üretimde en kolay aşamalardan biri olarak gördüğü bağ budamasının o kadar da kolay olmadığını ifade eden Aras, yanlış budamanın üründe büyük rekolte kayıplarına neden olabileceğini dile getirdi.
Aras, “Bağda budama bağın gelişimini, kalitesini ve verimini artırır. Asma, dinlenme devresinden (Yapraklarını döktükten sonra ki dönem) sonra budanmalıdır. Bu dönemde organlar arası madde alış verişi durmuş haldedir. Budama için en uygun dönem bu dönemdir. Yaprağı dökülmeyen bağ ise asla budanmamalıdır” dedi.
Yaprağı dökülmemiş olan bağların budanması halinde, asmanın ürettiği organik bileşiklerin dallara, gövdeye ve kök bölgesine iletilmesinin engellenmiş olacağını ifade eden Aras, “Bunun sonucunda da asma yeterince organik bileşikleri depolayamaz. Bundan dolayı kışa dayanıklılığı azalır, zayıf sürgünler oluşur ve verim düşer. Yapraklar doğal yollarla kendiliğinden dökülmeli. Eğer yaprağı dökülmeyen bir bağ budanırsa gelecek yıl yüzde 30 verim kaybı oluşabilir” diye konuştu.
Ziraat Teknikeri Aras, asmanın geç budanmasının, asmanın 10 – 15 gün geç uyanmasına neden olacağını da ifade etti.