SARUHANLI - Saruhanlı İlçesinde, “Ahilik Haftası” düzenlenen etkinliklerle kutlandı.
Saruhanlı Almış Şentürk Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi tarafından düzenlendi.
Törene, Saruhanlı Kaymakamı Necmettin Yalınalp, Belediye Başkan Yardımcısı Mesut Sökmen, İlçe Milli Eğitim Müdürü Osman Aguş, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Abdurrahman Kibar, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ahmet Emin Kenez, diğer sivil toplum örgütü başkanları ve esnaflar katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve istiklal marşının okunmasının ardından Saruhanlı Almış Şentürk Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi Okul Müdürü Rıza Bahar’ın açılış konuşması ile başladı. Öğrenciler tarafından halk oyunu gösterileri ve Ahilik Kültürü hakkında yazılmış şiir ve kompozisyonlar okundu. Saruhanlı Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ahmet Emin Kenez’de günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.
Programın ardından aşure ikram edildi.
-AHİLİK NEDİR-
Divanu Lugatit Türk’te “cömertlik”, Arapçada “kardeşlik” anlamlarına gelen Âhilik kelimesi bugün anladığımız manada kültürümüze ait birçok güzelliği bünyesinde barındırmaktadır. Köklerini İslam’ın nurundan alan, Selçuklu devletiyle sistemleşen, Osmanlıyla zirveyi gören Âhilik; Anadolu’nun Türkleşmesini ve Müslümanlaşmasını sağlamıştır. Ahilik; cömertlik, kardeşlik, iş ahlakı, ilim ve fazileti öğreten bir teşkilattır. Ahilik teşkilatının dünyaya yaymaya çalıştığı değerlere dün olduğu gibi bugün de ihtiyacımız vardır. Ahiliğin öğretilerine dünya döndükçe ihtiyacımız vardır. Ahi Evran’ın açtığı yoldan yetişmiş nice yiğitler Anadolu’nun ve Dünya’nın nizamını sağlamışlardır. Harama bakma, haram yeme, haram içme. Doğru, sabırlı, dayanıklı ol. Yalan söyleme. Büyüklerinden önce söze başlama. Kimseyi kandırma. Kanaatkâr ol. Dünya malına tamah etme. Yanlış ölçme. Eksik tartma. Kuvvetli ve üstün durumda iken affetmesini, hiddetli iken yumuşak davranmasını bil ve kendin muhtaç iken bile başkalarına verecek kadar cömert ol. Ahiler yeteneklerine en uygun olan tek bir iş veya sanatla uğraşırlardı.
Ahiler doğruyu söylerler, asla aldatmazlardı. Emeğiyle hak ettiklerinden fazlasını kazanma yoluna sapmazlardı.
Ahiler; sanatının geleneksel pîrlerinden kendi ustasına kadar bütün büyükleri samimiyetle sever, sanatında, davranışlarında onları örnek alır ve son nefese kadar onlara saygı gösterirlerdi.
-AHİLİK DUASI-
Bizi haramlardan uzak eyle, başkalarına el açtırma, senin emirlerine karşı gelmekten muhafaza eyle, bizlere doğru yolu göster, dünya ve ahirette güzel sona ulaştır bizleri ya Rabbi! Dinin konusunda bizleri şüpheye ve ayrılığa düşürme, riyadan ve başkaları duysun diye dindarlık etmekten koru! Ey kalpleri evirip çeviren Allah’ım! Bizi doğru yola ilettikten sonra kalplerimizi eğriltme, bize katından rahmet bağışla, şüphesiz çok bağışlayan sensin, sen!”
YA RABBİ!
“Cümlemizi darlıktan, bereketsizlikten, aldanmaktan ve aldatmaktan, hak yemekten, kul hakkına tecavüz etmekten muhafaza eyle! Bizleri açlık, yokluk, kıtlık, kuraklık, arazi ve semâvî musibetlerden koru! Kanaat etmeyi, gönlü zengin, gözü tok olabilmeyi, hayırda yarışmayı, veren el olmayı nasip eyle! Rızkımız gökte ise yere indir, yer altındaysa yeryüzüne çıkar, uzakta ise yakınlaştır, zorsa kolaylaştır. Rızkımızı temiz ve helâl eyle Allah’ım!”
EY ALLAHIM!
“Esnafımızı alırken satanı gözeten, satarken alanı gözeten, eksik ölçüp yanlış tartmayan, doğru ve güvenilir kimselerden eyle! İsraftan, cimrilikten, azgınlıktan, korkaklıktan, acizlikten, tembellikten, ahlâksızlıktan, haddi aşmaktan sana sığınırız Ya Rabbi! Bizleri nefsine uyarak kötülük işleyenlerden eyleme, kesata uğratma!”
Ey kâinata yön veren YÜCE RABBİMİZ!
“Milletimizi ve vatanımızı her türlü afet ve musibetten koru. Devletimize ve milletimize birlik, dirlik ve düzen bahşeyle! Hastalara şifa, dertlilere deva, borçlulara eda nasip eyle ya Rabbi!” AMİN