SARUHANLI - Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur,  2014 yılı ürünü tütün alımlarının kapalı pazaryerinde başladığını söyledi.

Oda Başkanı Okur konuyla ilgili yaptığı açıklamada ilçede tütün alımlarına başlandığını, ürünün başfiyatının 14 lira 70 kuruş olarak açıklandığının belirtti.

Üreticilerin koliler içine koydukları tütünleri traktörlerle tütün ekimi yapılan mahallelerden ilçeye getirdiklerini ifade eden Okur, tütünlerin burada ilgili firma tarafından teslim alındığını dile getirerek şöyle konuştu:

İlçemizde bu yıl 20 bin 7 yüz dekar alan tütün üretimi yapıldı. Birkaç yıl öncesine kadar tütün üretimi azalmıştı. Ancak tütün üretiminde büyük bir değişim yaşanıyor. Kota uygulaması kalktı. Üretici parasını hasattan sonra değil, ürünü ekmeden önce avans şeklinde almaya başladı. Tütünün fiyatı da arttı. Dünya'da tütün stokları kalmadı. Bu nedenle tütüncülük yeniden canlandı. İlçemizde bu yıl yaklaşık 2 bin çiftçi tütün ekti. Gelecek yıl üretimin daha artması bekleniyor.”

Saruhanlı'nın köylerinde geçmişte tek geçim kaynağının tütün üretimi olduğunu belirten Okur, 2002 yılına kadar ilçedeki tütün ekim alanının 120 bin dekar civarında olduğunu kaydederek şu bilgileri verdi:

2002 yılından sonra tütün üretimi düştü. Üretim alanı 2003'te 105 bin, 2006'da 75 bin, 2009'da 26 bin, 2013 yılında ise 20 bin dekara düştü. Ancak bu yıl 700 dekarlık alanla kısmende olsa bir artış gözlendi. İnşallah fiyatlar önümüzdeki dönemlerde biraz daha artar, üretici emeğinin karşılığını alır.”

Saruhanlı'da tütün alımı yapan firmalardan Türkiye Tütünleri A.Ş Ege Bölge Sorumlusu Tevfik Vural ise sözleşmeli üretim sistemi kapsamında anlaşma yaptıkları üreticilerin tütünlerini almaya başladıklarını kaydetti.

Ürünün fiyatının kalitesine göre 11 ile 14 lira 70 kuruş arasında değiştiğini ifade eden Vural, Saruhanlı bölgesinde yetişen tütünlerin genellikle kaliteli olduğunu söyledi.



Vali Özkan’dan Kula ve Selendi ilçelerine ziyaret

Manisa’nın yeni Valisi Özkan'dan ilk açıklama: "Manisa'nın kalkınması ve vatandaşın mutluluğu için çalışacağız"

Başkan Zeyrek: “Manisa için tarihi bir gün”

Hobisi sayesinde hem sağlığına kavuştu hem meslek sahibi oldu

Anne Oğul gözyaşları arasında toprağa verildi

Vali Ünlü, veda ziyaretlerine başladı

Saruhanlı'da Lunapark ve Hediyelik Eşya Sergilerine Büyük İlgi

Vali Ünlü'den duygusal veda konuşması

19 EYLÜL GAZİLER GÜNÜ TÖRENLE KUTLANDI

17. Altın Üzüm ve Kültür Festivali Başlıyor...

Dışişleri Bakanı Fidan Saruhanlı’ya geldi

Narin için ismini değiştirdi

Narin ve kadın cinayetiyle hayattan koparılan kadınların isimleri formaya yansıdı

Vali Enver Ünlü, Saruhanlı İlçesini Ziyaret Etti

Somalı madencilerinin ailelerini üzen karar

Manisa'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yılı kutlandı

Saruhanlı'nın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 102. Yılı Kutlandı

Dilan ve Engin Polat’ın yargılanmasına başlandı

Saruhanlı’da üzüm sergilerini yağmur vurdu

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 23.12.2014 17:56:09 0

Tarih: 23.12.2014 17:56

Haberi Sesli Oku